Proiectul de OUG propus de Guvern vizeaza armonizarea legislatiei nationale cu prevederile europene in domeniul antrepozitelor fiscale pentru depozitarea produselor accizabile, in vederea respectarii angajamentelor asumate de Romania prin semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, Comisia Europeana a declansat impotriva Romaniei doua actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor ce ii revin in calitate de stat membru ca urmare a masurilor introduse de tara noastra prin OUG nr. 54/2010.
"Prevederile din domeniul accizelor introduse prin acest act normativ au vizat eficientizarea prevenirii si combaterii evaziunii fiscale cu produse accizabile, atragerea de venituri la bugetul de stat prin stabilirea obligatiei de plata a accizelor la primirea produselor accizabile din alte state membre, eliminarea unor scutiri directe si desfiintarea antrepozitelor fiscale de depozitare", explica Guvernul.
Potrivit Executivului, in cazul in care CJUE ar pronunta o hotarare de condamnare pentru incalcarea obligatiilor, iar Romania nu s-ar conforma imediat, Comisia ar putea declansa o actiune in constatarea neexecutarii unei hotarari pronuntate.
Daca constata neexecutarea unei hotarari pronuntate, CJUE poate aplica Romaniei sanctiuni pecuniare (suma forfetara si/sau penalitati pe zile de intarziere).
Estimativ, cuantumul sanctiunilor ce ar putea fi propuse de Comisie pentru Romania este:
- suma forfetara minima fixa - 1.710.000 euro;
- penalitatile pe zile de intarziere pot varia intre 2105 euro/zi si 126.336 euro/zi si se calculeaza incepand cu ziua in care hotararea CJUE privind neexecutarea hotararii pronuntate ar fi comunicata Romaniei pana in ziua in care s-ar pune capat incalcarii.
Tocmai pentru a evita aceste sanctiuni, Guvernul propune modificarea legislatiei fiscale in ceea ce priveste antrepozitele fiscale.
Astfel, noile reglementari vor permite autorizarea antrepozitelor fiscale pentru depozitarea alcoolului etilic si bauturilor alcoolice. De asemenea, vor fi eliminate restrictiile privind autorizarea antrepozitelor fiscale pentru depozitarea produselor energetice si produselor din tutun prelucrat.
Totodata, explica Guvernul, va fi instituita conditia de functionare a antrepozitelor fiscale destinate exclusiv depozitarii produselor accizabile, respectiv volumul mediu trimestrial al iesirilor de produse accizabile aproximate la nivelul unui an calendaristic trebuie sa fie mai mare decat limitele
prevazute in normele metodologice, diferentiate in functie de grupa de produse depozitate si de accizele aferente produselor depozitate.
"De asemenea, se are in vedere ca termenul de valabilitate al autorizatiei de antrepozit fiscal sa fie de 3 ani. In cazul antrepozitarilor autorizati care detin autorizatii cu valabilitate de 1 an, valabilitatea acestor autorizatii va fi prelungita automat cu 2 ani. In cazul in care pe durata unei perioade continue de minimum 6 luni, volumul mediu trimestrial al iesirilor de produse accizabile din antrepozitul fiscal de depozitare este mai mic decat limita legala, va interveni revocarea autorizatiei de antrepozit fiscal", se mai precizeaza in nota de fundamentare.
Si garantia pentru antrepozitele fiscale de depozitare nou infiintate va fi modificata, aceasta urmand sa reprezinte conform noilor reguli 6% din valoarea accizelor aferente tuturor intrarilor de produse accizabile estimate la ivelul unui an pentru antrepozitul fiscal de depozitare nou infiintat.
"De asemenea, prin normele metodologice, se va institui si un nivel minim al garantiei in vederea corelarii cu obligatiile instituite pentru antrepozitele fiscale de productie", puncteaza Executivul.
Proiectul de OUG publicat de Finante prevede modificarea termenului de plata a accizelor in
cazul destinatarilor inregistrati, respectiv revenirea la termenul de pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care accizele devin exigibile.
"Aceasta masura vizeaza conformarea la normele UE astfel incat se va evita declansarea unei noi actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor ce ii revin tarii noastre in calitate de stat membru", argumenteaza Guvernul.
O alta modificarea va fi aceea ca produsele energetice de tipul motorinelor, benzinelor, kerosenului si gazului petrolier lichefiat, primite in regim suspensiv de accize de catre destinatarii inregistrati, vor putea parasi locul de receptie doar daca se atesta virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantitatii ce urmeaza a fi facturata.
De asemenea, proiectul vizeaza atingerea nivelului minim al accizelor la motorina incepand cu 1 ianuarie 2013, conform graficului asumat prin documentul de pozitie adoptat in cadrul negocierilor de aderare la UE, in cuantum de 391,00 euro/tona, respectiv 330,395 euro/1.000 litri, fata de nivelul actual de 374,00 euro/tona, respectiv 316,03 euro/1.000 litri.
Cronologie a modificarilor Codului fiscal in 2012
8 mai → A fost publicata OUG nr. 15/2012 in Monitorul Oficial nr. 306, dupa ce a fost adoptata in aceeasi zi, in prima sedinta de Guvern a Cabinetului Ponta, abia instalat la conducerea tarii. Acest act normativ a modificat Codul fiscal, astfel incat baza de calcul al contributiei la sanatate pentru pensiile mai mari de 740 de lei sa fie doar veniturile care depasesc aceasta suma.
7 iunie → A fost publicata OUG nr. 24/2012 in Monitorul Oficial nr. 384. Una dintre cele mai importante reglementari din OUG nr. 24/2012 este cea referitoare la majorarea plafonului de la care firmele si persoana fizice autorizate sunt obligate sa se inregistreze in scopuri TVA. Potrivit actului normativ, plafonul de TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la UE - 3,3817). Celelalte modificari aduse Codului fiscal prin PUG nr. 24/2012 le puteti citi AICI.
29 august → A fost publicata OG 15/2012 in Monitorul Oficial nr. 621. Prin aceasta ordonanta, s-a introdus mult-asteptatul sistem de plata TVA la incasarea facturii, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate. Cititi principalele noutati legislative din OG nr. 15/2012 AICI.
6 septembrie → A fost publicata OUG 47/2012 in Monitorul Oficial nr. 635. Noile reglementari introduse prin aceasta OUG stabilesc ca pentru antrepozitarul a carui autorizatie de antrepozit fiscal a fost revocata din cauza neconformarii la conditii de autorizare sau de functionare a antrepozitelor fiscale, intervenite in perioada de valabilitate a autorizatiei, o noua autorizatie sa poata fi emisa la data la care acesta indeplineste toate conditiile de autorizare a unui antrepozit fiscal.
18 octombrie → A fost publicata Legea 177/2012 in Monitorul Oficial nr. 712. Acest act normativ include in categoria contribuabililor care declara si platesc impozitul pe profit la 25 februarie si agricultorii care obtin venituri din cultura cartofilor. Detalii AICI.
Puteti consulta atasat proiectul de OUG pentru modificarea Codului fiscal, publicat miercuri de Guvern.