Adoptarea acestor reglementari reprezinta o etapa importanta a procesului de profesionalizare a politiei si de credibilizare a corpului politienesc.
"Politistul care nu a ajuns înca la un anumit nivel de educatie si de constiinta profesionala si care nu întelege ca cetateanul nu îi este nici subordonat si nici dator cu umilinta, trebuie schimbat sau scos din corpul politienesc", a afirmat Nicolae Berechet, Secretar general în Ministerului Administratiei si Internelor.
Reprezentantul MAI a prezentat principalele aspecte cuprinse în Codul de etica si deontologie a politistului.
Acest Cod impune principii si reguli privind conduita angajatilor Politiei Române, precum si modul de comportament al politistilor în relatia cu publicul sau în situatii speciale, precum recurgerea la forta sau cercetarea suspectilor si a faptelor ilicite. Actul normativ extinde aria de aplicare a normelor etice si deontologice asupra tuturor structurilor cu atributii în domeniul ordinii si sigurantei publice.
Potrivit noilor reglementari, în exercitarea atributiilor, politistul este obligat sa respecte legea, conventiile si acordurile internationale la care România este parte, precum si drepturile si libertatile constitutionale ale persoanelor. În îndeplinirea atributiilor profesionale, politistul trebuie sa aplice tratamente egale tuturor persoanelor si sa ia masuri fara a fi influentat de considerente etnice, de nationalitate, rasa, religie, opinie politica, vârsta, sex, orientare sexuala, avere, origine nationala sau sociala.
În aplicarea legii, politistul trebuie sa respecte principiul prezumptiei de nevinovatie, asigurând fiecarei persoane care face obiectul cercetarii exercitarea deplina si efectiva a drepturilor sale. Masurile care presupun privarea de libertate se iau numai în cazul în care sunt indicii cu privire la existenta sau iminenta producerii unei infractiuni.
În situatia privarii de libertate a unor persoane, pentru cercetarea lor, politistii evalueaza si iau masurile necesare pentru siguranta persoanelor respective, pentru monitorizarea starii de sanatate si asigurarea conditiilor de igiena si a alimentatiei de care acestea au nevoie.
Potrivit Codului de etica si deontologie, politistul executa actiuni în forta doar ca masuri exceptionale, în conformitate cu legea, si numai în situatii de absoluta necesitate. Mijloacele din dotare, inclusiv armele de foc, pot fi utilizate în timpul actiunilor în forta numai în caz de necesitate absoluta, cu respectarea stricta a legii.
Codul etic si de deontologie stabileste reguli privind comportamentul politistului. Unul dintre principiile care guverneaza conduita profesionala a politistului este respectul manifestat în relatia cu cetatenii, colegii, superiorii, subordonatii. Politistul trebuie sa se comporte civilizat si sa dea dovada de amabilitate si solicitudine, sa aiba o atitudine politicoasa, mai precizeaza noile norme. De asemenea, trebuie sa dovedeasca stapânire de sine, capacitate de comunicare, abilitati de gestionare a situatiilor conflictuale.
În exercitarea misiunilor, politistul poarta uniforma cu însemnele distinctive si echipamentul prevazute de lege.
Totodata, politistii trebuie sa fie loiali, sa dovedeasca integritate morala, sa aiba ca prioritate interesul public, sa fie impartiali în timpul exercitarii misiunilor.
În ceea ce priveste relatia cu comunitatea, politistul are obligatia sa informeze populatia cu privire la legislatia în vigoare si la activitatea sa profesionala.
Politistul trebuie sa acorde sprijin, conform competentelor legale, victimelor infractiunilor, atât în timpul, cât si în afara îndeplinirii atributiilor de serviciu.
Codul de etica si deontologie adoptat de Executiv are drept scop normarea masurilor politienesti, neconstituind un instrument disciplinar.
Sanctiunile care se aplica în cazul nerespectarii prevederilor Codului de etica si deontologie se regasesc în reglementari legislative speciale, care vizeaza responsabilitatile politistului, a precizat Nicolae Berechet.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei hotarâri, prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, vor fi nominalizate structurile responsabile cu aplicarea si evaluarea normelor Codului de etica si deontologie a politistului.
La elaborarea actului normativ au participat experti ai Consiliului Europei, reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor si ai Corpului National al Politistilor.
Promovarea Codului de etica si deontologie a politistului este o masura prevazuta în cadrul Programului National de Prevenire si Planului National de Actiune împotriva Coruptiei. Profesionalizarea corpul politienesc este un angajament asumat de România în cadrul Capitolului de negociere Justitie si Afaceri Interne.
*** Pentru detalii suplimentare, va puteti adresa Ministerului Administratiei si Internelor, initiatorul acestui act normativ.
Comentarii articol (0)