La elaborarea prezentului document au participat, alãturi de experþii Consiliului Europei, reprezentanþi ai Ministerului Administraþiei ºi Internelor, inclusiv ai Corpului Naþional al Poliþiºtilor.
Codul de eticã ºi deontologie a poliþistului statueazã principiile ºi regulile care guverneazã conduita poliþistului, în cadrul Poliþiei Române, precum ºi modul de comportare al acestuia în situaþii speciale, cum sunt: relaþia cu publicul, recurgerea la forþã, sau activitatea de cercetare a suspecþilor ºi a faptelor ilicite. Pentru cazurile în care intervenþia poliþistului presupune restrângerea temporarã a exercitãrii unora dintre drepturile ºi libertãþile persoanelor, au fost prevãzute reguli care sã asigure reducerea atingerii acestora la timpul minim necesar îndeplinirii obiectivului legitim care l-a
determinat sã adopte mãsurile poliþieneºti.
Referirile exprese la Poliþie, ca instituþie, existente în cod, au fost introduse ca atare pentru a reliefa ºi mai pregnant faptul cã poliþistul funcþioneazã într-un sistem contextual, într-o organizaþie al cãrei nivel de prestanþã eticã ºi deontologicã, se prezintã ca sumã a comportamentelor individuale.
Pornind de la faptul cã un asemenea Cod trebuie sã conþinã mãsuri poliþieneºti, elemente de naturã comportamentalã circumscrise sferei eticii ºi deontologiei, tezele sale au fost proiectate cu intenþia declaratã de a norma aceastã perspectivã ºi nu cu scopul de a crea un instrument disciplinar. Codul se susþine, de altfel, pe dispoziþiile actelor normative care reglementeazã organizarea ºi funcþionarea Ministerului Administraþiei ºi Internelor ºi a structurilor sale, precum ºi statutele profesionale ale personalului.
Ca element de noutate, inclusiv la nivel european, ºi care îi potenteazã valoarea ºi îi sporeºte impactul, proiectul Codului realizeazã extinderea ariei de aplicare a normelor etice ºi deontologice pe care le conþine, asupra tuturor structurilor cu atribuþii în domeniul ordinii ºi siguranþei publice.
Proiectul este astfel structurat încât regulile pe care le prevede pot fi identificate cu uºurinþã dupã titlurile articolelor care le includ.
Adoptarea Codului de eticã ºi deontologie a poliþistului reprezintã o etapã importantã a procesului de profesionalizare a poliþiei, de dezvoltare pe baze noi a culturii organizaþionale, de modificare a atitudinilor faþã de fenomenul corupþiei ºi faþã de actele de comportament indezirabil.
Codul de eticã ºi deontologie a poliþistului va reprezenta, totodatã, un instrument util pentru membrii societãþii civile care, astfel, vor cunoaºte comandamentele etice ºi deontologice sub imperiul cãrora trebuie sã funcþioneze serviciile poliþieneºti ºi vor avea, ca urmare, posibilitatea sã pretindã, în cunoºtinþã de cauzã, un comportament corect din partea personalului însãrcinat cu aplicarea legii.
Este important de subliniat în aceeaºi mãsurã ºi faptul cã documentul în cauzã nu a fost conceput ca un nou mijloc de constrângere a poliþiºtilor ci, dimpotrivã, ca îndrumar comportamental destinat, printre altele, sã le ofere acestora protecþia unor norme etice ºi deontologice concrete, aplicabile atât întregului sistem cât ºi fiecãrei persoane în parte.
Codul de eticã ºi deontologie al poliþistului
CAPITOLUL I
Domeniul de aplicare ºi principii generale
Art. 1- Respectarea principiilor ºi a regulilor din prezentul cod reprezintã o datorie de onoare a poliþistului.
Art. 2
Domeniul de aplicare
(1) Prezentul cod stabileºte regulile de conduitã ale poliþistului în exercitarea atribuþiilor profesionale care decurg din legislaþia aplicabilã personalului Ministerului Administraþiei ºi Internelor. Orice persoanã poate pretinde poliþistului respectarea acestor reguli de conduitã în raporturile sale cu acesta.
(2) Scopul codului îl constituie asigurarea conduitei etice a poliþistului prin formarea ºi promovarea unei culturi profesionale adecvate, formarea ºi educarea personalului în spiritul acesteia, prevenirea abaterilor comportamentale, îmbunãtãþirea calitãþii serviciilor, protecþia persoanelor ºi a poliþiºtilor ºi realizarea, pe aceastã cale, a echilibrului între drepturile cetãþenilor, interesele autoritãþilor publice, drepturile ºi obligaþiile personalului instituþiei.
(3) Prevederile prezentului cod sunt elaborate în considerarea principiilor enunþate în Recomandarea REC (2001)10 privind Codul European de Eticã al Poliþiei.
Art. 3
Funcþiile principale ale poliþiei
(1) În societatea româneascã, guvernatã de principiile statului de drept, principalele funcþii ale poliþiei sunt: apãrarea drepturilor ºi libertãþilor persoanei, a proprietãþii private ºi publice, prevenirea, descoperirea ºi combaterea actelor ºi faptelor infracþionale, asigurarea ordinii ºi siguranþei publice, precum ºi securizarea frontierei de stat. Prin îndeplinirea acestora se promoveazã încrederea reciprocã, respectul ºi dezvoltarea democraticã a societãþii.
(2) Activitatea poliþiei constituie serviciu public specializat care se realizeazã în interesul persoanei ºi comunitãþii, precum ºi în sprijinul instituþiilor statului, în conformitate cu legislaþia internã ºi internaþionalã aplicabilã în domeniu.
Art. 4
Despre poliþie ºi cooperarea cu alte instituþii ale statului
(1) Poliþia îºi îndeplineºte misiunile sub autoritatea ºi rãspunderea instituþiilor abilitate de lege.
(2) Poliþia coopereazã cu Ministerul Public în limitele competenþelor ce-i revin în conformitate cu procedurile prevãzute de lege.
(3) În îndeplinirea atribuþiilor ce îi revin, poliþia respectã independenþa ºi imparþialitatea judecãtorilor.
(4) Poliþia nu îndeplineºte atribuþii din competenþa instanþelor judecãtoreºti, Ministerului Public sau autoritãþilor sistemului penitenciar.
(5) În cadrul poliþiei se asigurã dezvoltarea unui mediu organizaþional bazat pe conºtiinþã, integritate profesionalã, nediscriminare, comunicare, transparenþã, prevenirea ºi combaterea corupþiei la toate nivelurile ierarhice.
(6) În îndeplinirea misiunilor ce le revin, serviciile poliþieneºti coopereazã ºi cu alte structuri însãrcinate cu aplicarea legii.
Art. 5
Controlul poliþiei
Activitatea poliþiei face obiectul unui control extern, eficace, exercitat de cãtre puterile legislativã, executivã ºi judecãtoreascã, potrivit prevederilor legale în vigoare.
Art. 6
Principiile care guverneazã conduita profesionalã a poliþistului
a) legalitatea - în exercitarea atribuþiilor, poliþistul este obligat sã respecte legea, precum ºi drepturile ºi libertãþile constituþionale ale persoanelor;
b) egalitatea, imparþialitatea ºi nediscriminarea - în îndeplinirea atribuþiilor profesionale poliþistul aplicã tratamente egale tuturor persoanelor, luând aceleaºi mãsuri pentru situaþii similare de încãlcare a normelor protejate de lege, fãrã a fi influenþat de considerente etnice, de naþionalitate, rasã, religie, opinie politicã sau de orice altã opinie, vârstã, sex, orientare sexualã avere, origine naþionalã, socialã sau decurgând din orice altã situaþie;
c) transparenþa - constã în deschiderea pe care poliþistul trebuie sã o manifeste faþã de societate în limitele stabilite de reglementãrile poliþieneºti;
d) capacitatea ºi datoria de exprimare - reprezintã posibilitatea poliþistului de a analiza situaþiile profesionale pe care le întâlneºte ºi de a-ºi exprima punctul de vedere, potrivit pregãtirii ºi experienþei sale pentru a îmbunãtãþi calitatea ºi eficacitatea serviciului poliþienesc cu privire la acestea;
e) disponibilitatea - presupune intervenþia poliþistului în orice situaþie în care ia cunoºtinþã despre atingerea adusã vreuneia dintre valorile apãrate de lege, indiferent de momentul constatãrii acesteia, capacitatea de a asculta ºi de a rezolva problemele celor aflaþi în dificultate ori de a îndruma cãtre alte autoritãþi cazurile care se situeazã în afara competenþei ori atribuþiilor sale;
f) prioritatea interesului public - se manifestã prin aceea cã pentru îndeplinirea atribuþiilor funcþionale poliþistul acordã prioritate realizãrii serviciului în folosul comunitãþii;
g) profesionalismul - presupune aplicarea corectã ºi responsabilã a cunoºtinþelor teoretice ºi a deprinderilor practice pentru exercitarea atribuþiilor de serviciu;
h) confidenþialitatea - determinã obligaþia poliþistului de a garanta securitatea datelor ºi informaþiilor obþinute în exercitarea autoritãþii conferite de lege;
i) respectul - se manifestã prin consideraþia pe care poliþistul o acordã persoanelor, colegilor, superiorilor, subordonaþilor, drepturilor ºi libertãþilor acestora, instituþiilor, legilor, valorilor sociale, normelor etice ºi deontologice;
j) integritatea moralã - presupune adoptarea unui comportament conform normelor etice acceptate ºi practicate în societate;
k) independenþa operaþionalã - constã în îndeplinirea atribuþiilor ºi misiunilor potrivit competenþelor stabilite pentru nivelul ierarhic pe care-1 ocupã în cadrul poliþiei, fãrã imixtiunea altor poliþiºti, persoane sau autoritãþi;
l) loialitatea - se exprimã prin ataºamentul fatã de instituþie ºi valorile promovate de aceasta, adeziunea conºtientã manifestatã de cãtre poliþist, din proprie iniþiativã faþã de obiectivele instituþiei, respectul faþã de ierarhia instituþiei, onestitate în relaþiile interpersonale, respectul faþã de adevãr ºi dreptate, conºtiinciozitate în îndeplinirea atribuþiilor, respectarea angajamentelor asumate, asigurarea confidenþialitãþii informaþiilor obþinute în procesul muncii.
#PAGEBREAK#
Art. 7
Exercitarea atribuþiilor
(1) Acþiunile poliþiºtilor trebuie sã fie conforme cu dreptul intern, convenþiile ºi acordurile internaþionale la care România este parte.
(2) In activitatea de aplicare a legii, poliþistul trebuie sã respecte principiul prezumþiei de nevinovãþie, asigurând fiecãrei persoane care face obiectul cercetãrii exercitarea deplinã ºi efectivã a drepturilor sale, în condiþiile prevãzute de lege.
(3) Poliþistul trebuie sã îndeplineascã atribuþiile ºi misiunile ce îi revin într-o manierã echitabilã ºi obiectivã, cu respectarea ºi protejarea drepturilor ºi libertãþilor fundamentale ale persoanei consacrate prin Constituþie ºi prin alte legi, în conformitate cu Declaraþia Universalã a Drepturilor Omului, Convenþia Europeanã a Drepturilor Omului, Codul European de Eticã al Poliþiei ºi cu dispoziþiile tratatelor la care România este parte.
(4) Pe timpul îndeplinirii atribuþiilor profesionale, poliþistul acþioneazã în parteneriat cu populaþia ºi acordã persoanelor protecþie, asistenþa de specialitate pe care aceºtia sunt îndreptãþiþi sã o primeascã ºi servicii, conform misiunilor ºi atribuþiilor poliþiei.
Art. 8 - (1) În îndeplinirea atribuþiilor ce-i revin poliþistul beneficiazã, conform legii, de protecþia instituþiei care îi furnizeazã sprijin adecvat.
(2) În exercitarea atribuþiilor, personalul poliþiei este sprijinit de autoritãþile publice în conformitate cu normele legale în vigoare.
Art. 9
Utilizarea forþei
(1) Poliþistul executã acþiuni în forþã ca mãsurã excepþionalã, în strictã conformitate cu prevederile legale ºi numai în situaþii de absolutã necesitate, pentru îndeplinirea unui obiectiv legitim.
(2) Acþiunile în forþã desfãºurate de poliþie sunt subordonate principiilor necesitãþii, gradualitãþii ºi proporþionalitãþii.
(3) Mijloacele din dotare ce pot fi utilizate în timpul acþiunilor în forþã, inclusiv armele de foc, vor fi folosite numai în caz de necesitate absolutã, cu respectarea strictã a prevederilor legale.
(4) În momentul realizãrii obiectivului legitim, înceteazã ºi exercitarea acþiunii în forþã.
(5) În executarea acþiunilor în forþã, poliþistul va avea în permanenþã în vedere respectarea demnitãþii umane.
(6) Când este confruntat cu violenþa fizicã ori cu ameninþãri reale de folosire a forþei fizice împotriva sa ori împotriva altor persoane, poliþistul are obligaþia de a interveni cu fermitate, în limitele legale, pentru restabilirea ordinii.
Art. 10
Deontologia mãsurilor poliþieneºti
(1) Mãsurile poliþieneºti care presupun privarea de libertate a unei persoane se realizeazã numai în cazurile în care sunt cel puþin indicii cu privire la existenþa sau iminenþa producerii unei infracþiuni, cu respectarea procedurii prevãzute de lege ºi nu vor depãºi perioada de timp strict necesarã îndeplinirii scopului acestora.
(2) Persoanele care fac obiectul unor mãsuri poliþieneºti în condiþiile alin. (1) vor fi informate cu privire la motivele privãrii de libertate, procedura aplicabilã situaþiei respective ºi li se va asigura posibilitatea exercitãrii drepturilor corespunzãtoare calitãþii pe care o au în funcþie de situaþia creatã.
(3) Pe timpul aplicãrii mãsurilor poliþieneºti, poliþiºtii evalueazã ºi întreprind mãsurile necesare pentru siguranþa persoanei, monitorizarea stãrii de sãnãtate, realizarea condiþiilor de igienã ºi de alimentaþie corespunzãtoare.
(4) În contactele realizate cu persoane asupra cãrora s-au dispus mãsuri privative de libertate, precum ºi pe timpul desfãºurãrii cercetãrilor, poliþistul respectã cu stricteþe normele procedurale prevãzute de lege.
Art. 11
Relaþia poliþistului cu diferite categorii de persoane
(1) Poliþistul acordã sprijin, conform competenþelor legale, victimelor infracþiunilor atunci când intrã în contact cu acestea pe timpul ºi în afara îndeplinirii atribuþiilor de serviciu. În acest sens, victima este îndrumatã cãtre serviciile specializate ale poliþiei sau ale altor instituþii cu responsabilitãþi în domeniu ºi este informatã, dupã caz, cu privire la modalitãþile de soluþionare a situaþiei sale.
(2) Relaþia poliþistului cu martorii se desfãºoarã în limitele competenþelor ºi prevederilor legale, cu respectarea drepturilor ºi libertãþilor constituþionale ale acestora ºi ale membrilor lor de familie, cu precãdere a celor care vizeazã viaþa, integritatea corporalã sau libertatea.
(3) Pe timpul acþiunilor poliþistul trebuie sã acorde atenþie deosebitã nevoilor specifice ale unor categorii speciale sau vulnerabile de populaþie, cum ar fi: copiii, femeile, bãtrânii, persoanele cu handicap.
CAPITOLUL II
Normele de conduitã profesionalã ale poliþistului
Art. 12 - Poliþistul rãspunde la orice solicitare privind exercitarea profesiei, evitã comportamentul care ar putea afecta încrederea populaþiei, este disciplinat ºi apãrã prestigiul instituþiei ºi profesiei, exercitând toate prerogativele ºi îndatoririle specifice funcþiei publice pe care o deþine.
Art. 13 - (1) Poliþistul trebuie sã se comporte civilizat ºi sã dea dovadã de amabilitate ºi solicitudine, adoptând o atitudine politicoasã ºi fermã.
(2) Poliþistul trebuie sã dovedeascã stãpânire de sine, capacitate de comunicare, abilitãþi de gestionare a situaþiilor conflictuale, dezvoltându-ºi prin sistemul de formare continuã puterea de înþelegere a problemelor sociale, culturale ºi educaþionale specifice colectivitãþii în care-ºi exercitã profesia, precum ºi, dupã caz, capacitãþile manageriale.
Art. 14 - (1) Poliþistul în uniformã poartã însemnele distinctive ºi echipamentul prevãzute de lege pentru a fi protejat ºi recunoscut cu uºurinþã pe timpul misiunilor.
(3) Poliþistul are obligaþia de a-ºi face cunoscutã identitatea în legãturã cu îndatoririle profesionale ce-i revin, contribuind astfel la realizarea interesului public, asigurarea protecþiei proprii ºi crearea premiselor necesare angajãrii rãspunderii personale pentru acþiunile sau inacþiunile sale.
Art. 15 - Poliþistul promoveazã ºi dezvoltã fãrã discriminare bunele raporturi între instituþia pe care o reprezintã ºi comunitate, asigurã cooperarea efectivã cu reprezentanþii autoritãþilor publice centrale ºi locale, ai organizaþiilor neguvernamentale ºi ai populaþiei, ai grupurilor minoritare, inclusiv ai celor etnice.
Art. 16 - În temeiul relaþiilor de parteneriat dezvoltate în cadrul comunitãþii, poliþistul furnizeazã membrilor acesteia informaþii privitoare la legislaþia în vigoare ºi la activitatea sa profesionalã, în limita competenþelor ce îi revin ºi fãrã a dezvãlui date ºi informaþii clasificate, potrivit legii.
Art. 17 – (1)Poliþistul are obligaþia sã pãstreze, în condiþiile legii, asigurând respectarea drepturilor persoanelor, secretul de stat ºi secretul de serviciu, precum ºi confidenþialitatea deplinã a datelor ºi informaþiilor pe care le deþine ºi sã nu le utilizeze abuziv sau în folos personal.
(2) Culegerea, stocarea ºi utilizarea datelor cu caracter personal, de cãtre poliþist, va fi limitatã strict la ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor legale legitime ºi specifice poliþie
Art. 18 - (1) Poliþistul nu aplicã, nu încurajeazã ºi nu tolereazã în nici o împrejurare acte de torturã, tratamente ºi pedepse inumane sau degradante, constrângeri fizice ori psihice.
(2) În cazul în care poliþistul ia cunoºtinþã, prin orice mijloace, despre sãvârºirea de cãtre alt poliþist a faptelor prevãzute la alin.(l), ia mãsurile care se impun dupã caz, pentru determinarea încetãrii acestui comportament ºi pentru informarea superiorilor cu privire la situaþia sesizatã.
Art. 19
Corupþia
(1) Poliþistului îi este interzis sã tolereze actele de corupþie ºi sã utilizeze abuziv autoritatea publicã pe care i-o conferã statutul sãu.
(2) Poliþistului îi este interzis sã pretindã sau sã accepte bani, bunuri, valori în scopul de a îndeplini sau de a nu îndeplini atribuþiile profesionale ºi sã primeascã sarcini, misiuni sau lucrãri care exced competenþelor stabilite prin fiºa postului.
(3) Poliþistul se opune actelor de corupþie manifestate în cadrul instituþiei, având obligaþia de a-ºi informa superiorii ºi alte organe competente cu privire la cazurile de corupþie despre care a luat cunoºtinþã.
(4) Poliþistului îi este interzis sã uzeze de calitatea sau funcþia îndeplinitã pentru rezolvarea unor interese de ordin personal.
Art. 20
Sesizarea
Persoanele care se considerã lezate în drepturile ºi libertãþile lor, pot contesta acþiunile sau mãsurile poliþiei, în condiþiile legii.
Art. 21
Statutul ºi drepturile poliþiºtilor
(l) Poliþistul este funcþionarul public civil cu statut special, care exercitã atribuþiile stabilite de lege pentru poliþia românã ºi celelalte structuri poliþieneºti din Ministerul Administraþiei ºi Internelor.
(2) În conformitate cu statutul lor profesional, poliþiºtii au dreptul la: protecþie socialã adecvatã, mãsuri specifice de protecþie a sãnãtãþii ºi securitãþii individuale ºi la retribuþie corespunzãtoare potrivit importanþei, riscurilor ºi gradului de pericol determinat de activitatea profesionalã.
(3) Poliþiºtii se pot asocia pe criterii profesionale, umanitare, tehnico-ºtiinþifice, culturale, religioase ºi sportiv-recreative potrivit prevederilor legale.
(4) Pentru a-ºi apãra drepturile ºi promova interesele, poliþiºtii pot deveni membri ai Corpului Naþional al Poliþiºtilor - persoanã juridicã de drept public, organizaþie autonomã, apoliticã ºi nonprofit.
Art. 22
Rãspunderea poliþistului
Poliþistul are obligaþia de a verifica sistematic ºi de a asigura legalitatea acþiunilor sale, înaintea ºi în timpul desfãºurãrii acestora, atât din perspectiva respectãrii legislaþiei naþionale, cât ºi a documentelor internaþionale la care România este parte.
Art. 23 - (1) Poliþistul rãspunde personal pentru acþiunile, inacþiunile ºi omisiunile sale, în condiþiile legii. El are datoria sã se abþinã de la executarea ordinelor ºi misiunilor vãdit ilegale, având obligaþia de a-ºi informa de îndatã ºefii despre aceasta, pe cale ierarhicã, atât verbal cât ºi prin raport scris.
(2) Poliþistul care deþine o funcþie de conducere rãspunde pentru dispoziþiile date subordonaþilor în temeiul autoritãþii pe care o exercitã potrivit prevederilor legale.
(3) Abþinerea de la executarea ordinelor ºi misiunilor în condiþiile alin. (1) nu atrage rãspunderea disciplinarã a poliþistului.
(4) Prin modul de organizare a relaþiilor ierarhice în cadrul poliþiei se asigurã posibilitatea identificãrii superiorului responsabil de acþiunile sau inacþiunile poliþistului în exercitarea atribuþiilor profesionale.
(5) Mãsurile disciplinare se stabilesc ºi se aplicã numai dupã efectuarea cercetãrii prealabile. În cazurile în care prin aplicarea sancþiunilor disciplinare se dispune amânarea promovãrii în grade profesionale sau funcþii superioare ori se aduce atingere raporturilor de serviciu ale poliþistului, cercetarea prealabilã este urmatã în mod obligatoriu de consultarea consiliilor de disciplinã special constituite.
Dispoziþii finale
Art. 24 - Încãlcarea principiilor ºi regulilor prevãzute de prezentul Cod atrage rãspunderea disciplinarã, civilã sau penalã a celui vinovat, în condiþiile legii.
Art. 25 - (1) Prezentul cod se aplicã personalului aflat sub incidenþa Statutului poliþistului, precum ºi, în mod corespunzãtor, personalului Jandarmeriei Române, conform statutului profesional, indiferent de structura în care este încadrat ºi de funcþia pe care o deþine.
(2) Dispoziþiile deontologice ale codului sunt obligatorii pe toatã durata participãrii, potrivit prevederilor legale, la acþiunile poliþiei ºi pentru celelalte categorii de personal care îndeplinesc misiuni în cooperare.
Art. 26 - Normele prezentului cod ºi aplicarea acestuia vor fi supuse unor evaluãri periodice efectuate de cãtre structurile competente în domeniu.
Comentarii articol (14)