Ministerul Justitiei a elaborat un proiect de lege care isi propune sa realizeze protecþia persoanelor care au reclamat sau au sesizat încãlcãri ale legii în cadrul autoritãþilor ºi instituþiilor publice, sãvârºite de cãtre persoane cu funcþii de execuþie sau conducere din autoritãþile ºi instituþiile publice.
Dispoziþiile prezentei legi se aplicã autoritãþilor ºi instituþiilor publice din cadrul administraþiei publice centrale, administraþiei publice locale, aparatului Parlamentului, aparatului de lucru al Administraþiei Prezidenþiale, aparatului de lucru al Guvernului, autoritãþilor administrative autonome, instituþiilor publice de culturã, educaþie, sãnãtate ºi asistenþã socialã, companiilor naþionale, regiilor autonome de interes naþional ºi local, societãþilor naþionale cu capital de stat ºi misiunilor diplomatice ºi oficiilor consulare al României.
De retinut este faptul ca, potrivit acestei legi, avertizare în interes public înseamnã sesizarea fãcutã cu privire la orice faptã care presupune o încãlcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrãri, eficienþei, eficacitãþii, economicitãþii ºi transparenþei.
Avertizarea poate sa vizeze, infracþiuni de corupþie, infracþiuni asimilate infracþiunilor de corupþie, infracþiuni în legãturã directã cu infracþiunile de corupþie, infracþiunile de fals ºi infracþiunile de serviciu sau în legãturã cu serviciul, încãlcarea prevederilor privind achiziþiile publice ºi finanþãrile nerambursabile, administrarea defectuoasã sau frauduloasã a patrimoniului public ºi privat al autoritãþilor ºi instituþiilor publice, practici sau tratamente preferenþiale ori discriminatorii, etc..
Efectul avertizarii este acela ca, in litigiile de muncã sau cele privitoare la raporturile de serviciu, instanþa poate dispune anularea sancþiunii disciplinare sau administrative aplicate unui avertizor, dacã sancþiunea a fost aplicatã ca urmare a unei avertizãri în interes public.
Proiect de Lege privind protecþia personalului din autoritãþile ºi instituþiile publice care semnaleazã încãlcãri ale legii
Capitolul I
Dispoziþii generale
Art. 1 - Prezenta lege reglementeazã unele mãsuri privind protecþia persoanelor care au reclamat sau au sesizat încãlcãri ale legii în cadrul autoritãþilor ºi instituþiilor publice, sãvârºite de cãtre persoane cu funcþii de execuþie sau conducere din autoritãþile ºi instituþiile publice prevãzute la art.2.
Art. 2 - Dispoziþiile prezentei legi se aplicã autoritãþilor ºi instituþiilor publice din cadrul administraþiei publice centrale, administraþiei publice locale, aparatului Parlamentului, aparatului de lucru al Administraþiei Prezidenþiale, aparatului de lucru al Guvernului, autoritãþilor administrative autonome, instituþiilor publice de culturã, educaþie, sãnãtate ºi asistenþã socialã, companiilor naþionale, regiilor autonome de interes naþional ºi local, societãþilor naþionale cu capital de stat ºi misiunilor diplomatice ºi oficiilor consulare al României.
Art. 3 - Prezenta lege se aplicã ºi persoanelor numite în consilii ºtiinþifice ºi consultative, comisii de specialitate ºi alte organe colegiale organizate în structura sau pe lângã autoritãþile sau instituþiile publice.
Art. 4 - În înþelesul prezentei legi, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) avertizare în interes public înseamnã sesizarea fãcutã cu privire la orice faptã care presupune o încãlcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrãri, eficienþei, eficacitãþii, economicitãþii ºi transparenþei;
b) avertizor înseamnã persoana care face o sesizare conform literei a) ºi care este încadratã în una din autoritãþile ºi instituþiile prevãzute la art.2;
c) comisie de disciplinã înseamnã orice organ colegial sau individual însãrcinat cu atribuþii de cercetare disciplinarã, prevãzut de lege sau de regulamente de organizare ºi funcþionare ale autoritãþilor ºi instituþiilor prevãzute la art. 2.
Capitolul II
Principii generale
Art. 5 - Principiile care guverneazã protecþia avertizãrii în interes public sunt urmãtoarele:
a) Principiul legalitãþii, conform cãruia autoritãþile ºi instituþiile publice au obligaþia de a respecta drepturile ºi libertãþile cetãþenilor, normele procedurale, libera concurenþã ºi tratamentul egal acordat beneficiarilor serviciilor publice, potrivit legii.
b) Principiul interesului public conform cãruia, în înþelesul prezentei legi, ordinea de drept, integritatea, imparþialitatea ºi eficienþa autoritãþilor ºi instituþiilor publice, a regiilor autonome ºi a societãþilor naþionale sunt ocrotite ºi promovate de lege.
c) Principiul responsabilitãþii, conform cãruia orice persoanã care semnaleazã încãlcãri ale legii este datoare sã susþinã reclamaþia cu date sau indicii privind fapta sãvârºitã.
d) Principiul nesancþionãrii abuzive, conform cãruia nu pot fi sancþionate persoanele care reclamã încãlcãri ale legii, direct sau indirect prin aplicarea unei sancþiuni inechitabile ºi mai severe pentru alte abateri disciplinare. În cazul avertizãrii în interes public, nu se aplicã normele deontologice sau profesionale de naturã sã împiedice avertizarea în interes public.
e) Principiul bunei administrãri, conform cãruia autoritãþile ºi instituþiile publice sunt datoare sã îºi exercite atribuþiile în realizarea interesului general, cu un grad ridicat de profesionalism, în condiþii de eficienþã, eficacitate ºi economicitate a folosirii resurselor.
f) Principiul bunei conduite, conform cãruia este ocrotit ºi încurajat actul de avertizare cu privire la aspectele de integritate publicã ºi bunã administrare, cu scopul de a creºte capacitatea administrativã ºi prestigiul autoritãþilor ºi instituþiilor publice.
g) Principiul echilibrului, conform cãruia nici o persoanã nu se poate prevala de prevederile prezentei legi pentru a diminua sancþiunea administrativã sau disciplinarã pentru o faptã a sa mai gravã.
h) Principiul bunei credinþe, conform cãruia este ocrotitã persoana încadratã într-o autoritate sau instituþie publicã din cele prevãzute la art. 2 care a fãcut o sesizare convinsã fiind de realitatea stãrii de fapt sau cã fapta constituie o încãlcare a legii.
Capitolul III
Avertizarea privind fapte de încãlcare a legii
Art. 6 - Semnalarea unor fapte de încãlcare a legii de cãtre persoanele prevãzute la art.1, considerate abateri disciplinare, contravenþii sau infracþiuni, constituie avertizare în interes public ºi priveºte:
a) infracþiuni de corupþie, infracþiuni asimilate infracþiunilor de corupþie, infracþiuni în legãturã directã cu infracþiunile de corupþie, infracþiunile de fals ºi infracþiunile de serviciu sau în legãturã cu serviciul;
b) infracþiuni împotriva intereselor financiare ale Comunitãþilor Europene;
c) practici sau tratamente preferenþiale ori discriminatorii;
d) încãlcarea prevederilor privind incompatibilitãþile ºi conflictele de interese;
e) folosirea abuzivã a resurselor materiale sau umane;
f) partizanatul politic în exercitarea prerogativelor postului, cu excepþia persoanelor alese ºi numite politic;
g) încãlcãri ale legii în privinþa accesului la informaþii ºi a transparenþei decizionale;
h) încãlcarea prevederilor privind achiziþiile publice ºi finanþãrile nerambursabile;
i) incompetenþã sau neglijenþã în serviciu;
j) evaluãri neobiective ale personalului în procesul de recrutare, selectare, promovare ºi retrogradare;
k) încãlcãri ale procedurilor administrative sau stabilirea unor proceduri interne cu nerespectarea legii, în spiritul sau litera ei;
l) emiterea de acte administrative sau de altã naturã care servesc interese de grup sau clientelare;
m) administrarea defectuoasã sau frauduloasã a patrimoniului public ºi privat al autoritãþilor ºi instituþiilor publice;
n) alte forme de încãlcare a legii, cu privire la principiile bunei administrãri ºi ocrotirii interesului public.
Art. 7 - (1) Sesizarea privind încãlcarea legii sau a normelor deontologice ºi profesionale, conform art. 5 lit. h) poate fi fãcutã, alternativ sau cumulativ:
a) în faþa ºefului ierarhic al persoanei care a încãlcat legea conform art. 6;
b) în faþa conducãtorului autoritãþii sau instituþiei publice din care face parte persoana care a încãlcat legea conform art.6, sau în care se semnaleazã practica ilegalã, chiar dacã nu se poate identifica exact fãptuitorul;
c) în faþa comisiilor de disciplinã sau a altor organisme similare din cadrul autoritãþii sau instituþiei publice din care face parte persoana care a încãlcat legea conform art. 6;
d) în faþa mass-media;
e) în faþa organizaþiilor profesionale, sindicale sau patronale;
f) în faþa comisiilor parlamentare;
g) în faþa organizaþiilor neguvernamentale;
h) în faþa organelor judiciare.
Capitolul IV
Protecþia funcþionarilor publici, a personalului contractual ºi a altor categorii de salariaþi
Art. 8 - (1) În faþa comisiei de disciplinã sau altor organisme similare, avertizorii beneficiazã de protecþie dupã cum urmeazã:
a) avertizorii în interes public beneficiazã de prezumþia de bunã credinþã;
b) la cererea avertizorului cercetat disciplinar ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplinã sau alte organisme similare din cadrul autoritãþilor ºi instituþiilor publice, au obligaþia de a invita presa ºi un reprezentant al sindicatului sau al asociaþiei profesionale. Anunþul se face prin comunicat pe pagina de internet a autoritãþilor ºi instituþiilor publice, cu cel puþin 3 zile lucrãtoare înaintea ºedinþei, sub sancþiunea nulitãþii raportului ºi a sancþiunii disciplinare aplicate.
(2) În situaþia în care, cel reclamat prin avertizarea în interes public este ºef ierarhic, direct sau indirect, ori are atribuþii de control, inspecþie ºi evaluare a avertizorului, comisia de disciplinã sau alt organism similar va asigura protecþia avertizorului, ascunzându-i identitatea.
Art. 9 – În cazul avertizãrilor în interes public, prevãzute la art.6 lit.a) ºi b), se vor aplica din oficiu prevederile art.12 alin.(2) lit.a) din Legea nr.682/2002 privind protecþia martorilor.
Art. 10 - (1) În litigiile de muncã sau cele privitoare la raporturile de serviciu, instanþa poate dispune anularea sancþiunii disciplinare sau administrative aplicate unui avertizor, dacã sancþiunea a fost aplicatã ca urmare a unei avertizãri în interes public.
(2) Instanþa verificã proporþionalitatea sancþiunii aplicate avertizorului pentru o abatere disciplinarã, prin compararea cu practica sancþionãrii sau cu alte cazuri similare din cadrul aceleaºi autoritãþi sau instituþii publice, pentru a înlãtura posibilitatea sancþionãrii ulterioare ºi indirecte a actelor de avertizare în interes public, protejate prin prezenta lege.
Capitolul V
Dispoziþii finale ºi tranzitorii
Art. 11 – Prezenta lege, în privinþa protecþiei avertizorilor în interes public, derogã de la normele aplicabile persoanelor menþionate la art. 1 ºi art. 3.
Art. 12 – În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, autoritãþile ºi instituþiile publice prevãzute la art. 2 îºi vor pune de acord cu prevederile acesteia regulamentele de ordine interioarã.
Comentarii articol (0)