avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire din concediu de crestere copil si perderea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire din concediu de crestere copil si perderea postului

Lucrez la o institutie publica avand functia de auditor , iar de 11 luni sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani. As vrea sa stiu si eu daca exista vreo lege care ma obliga sa incep serviciul inainte sa implineasca copilul 1 an . Auzisem ca auditorii si persoanele cu functii de conducere din institutiile publice isi pierd functia daca raman in concediu de crestere copil mai mult de 1 an de zile , fiind nevoiti sa treaca pe postul de referent , sau sa dea din nou examen la Agentia Functionarilor Publici pentru ocuparea postului de auditor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:56, 26 Aprilie 2009
Stimata Doamna,
Teoretic, Postul nu il pierdeti, Legea este pentru TOTI si ca urmare si pentru angajator. Contractul de munca pe perioada nedeterminata se suspenda si evident ca pe perioada suspendarii nu se poate face nici o operatie (pentru ca este suspendat).
Altceva se poate intampla.
Desfiintarea postului ca urmare a unei reduceri masive de personal si atunci intr-adevar la revenire nu mai exista postul pentru reincadrare;
La o intrerupere de 2 ani se va face din nou un examen medical pentru a se constata daca persoana este apta in munca si o examinare a cunostintelor profesionale ca sa se constate daca persoana este la curent cu noutatile in meserie. La aceste examinari intervine subiectivismul si atunci femeile de frica renunta si isi reduc "la cererea lor" concediul.
Inocentia
legea nr. 188/1999
Art. 95. - (1) Raportul de serviciu se suspendã la iniþiativa funcþionarului public în urmãtoarele situaþii:
a) concediu pentru creºterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la împlinirea vârstei de 3 ani, în condiþiile legii;
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap pentru afecþiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani;
c) desfãºurarea unei activitãþi în cadrul unor organisme sau instituþii internaþionale, în alte situaþii decât cele prevãzute la art. 94 alin. (1) lit. c);
d) pentru participare la campania electoralã;
e) pentru participarea la grevã, în condiþiile legii.
(2) Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivatã a funcþionarului public, pentru un interes personal legitim, în alte cazuri decât cele prevãzute la alin. (1) ºi la art. 94 alin. (1), pe o perioadã cuprinsã între o lunã ºi 3 ani.
(3) Cererea de suspendare a raportului de serviciu se face în scris, cu cel puþin 15 zile calendaristice înainte de data când se solicitã suspendarea, cu excepþia situaþiei prevãzute la alin. (1) lit. e), când cererea de suspendare se face cu 48 de ore înainte de declanºarea grevei.
(4) Suspendarea raportului de serviciu se constatã în cazurile prevãzute la alin. (1) ºi la art. 94 alin. (1), precum ºi în alte cazuri reglementate prin legi speciale, respectiv se aprobã în cazul prevãzut la alin. (2), prin act administrativ al persoanei care are competenþa numirii în funcþia publicã.
(5) Dispoziþiile art. 94 alin. (2) se aplicã în mod corespunzãtor ºi pentru cazurile prevãzute la alin. (1) ºi (2).

Art. 96. - (1) Reluarea activitãþii se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenþa legalã de numire în funcþia publicã.
(2) Actul administrativ prin care se constatã, respectiv se aprobã suspendarea raportului de serviciu, precum ºi cel prin care se dispune reluarea activitãþii de cãtre funcþionarul public se comunicã Agenþiei Naþionale a Funcþionarilor Publici, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data emiterii.
(3) Pe perioada suspendãrii raportului de serviciu autoritãþile ºi instituþiile publice au obligaþia sã rezerve postul aferent funcþiei publice. Ocuparea acestuia se face, pe o perioadã determinatã, în condiþiile legii. Pe perioada suspendãrii, raporturile de serviciu ale funcþionarilor publici nu pot înceta ºi nu pot fi modificate decât din iniþiativa sau cu acordul funcþionarului public în cauzã.
(4) Perioada suspendãrii raporturilor de serviciu în condiþiile art. 94 alin. (1) lit. c) ºi art. 95 alin. (1) lit. c) se considerã vechime în funcþia publicã.
Am terminat concediul de maternitate in urma cu cateva zile.si mi-au dat preaviz de 15 zile conform articolului 65alin 1
Inrebarea mea este ,aveau voie sa faca asa ceva avand in vedere ca postul meu nu sa desfiintat si nici sacietatea nu este declarata falimentara,?
Teutu a scris:

Am terminat concediul de maternitate in urma cu cateva zile.si mi-au dat preaviz de 15 zile conform articolului 65alin 1
Inrebarea mea este ,aveau voie sa faca asa ceva avand in vedere ca postul meu nu sa desfiintat si nici sacietatea nu este declarata falimentara,?


Poate sa fie vorba despre o restructurare de posturi, iar in acest caz s-a procedat bine.
Problema este ca trebuie sa primiti un preaviz de 20 de zile lucratoare in conformitate cu contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, a carui prevederi se aplicat tuturor salariatilor din Romania.
Daca considerati ca incetarea contractului de munca nu are o baza reala, puteti contesta decizia de incetare a contractului individual de munca, in termen de 30 de zile de la comunicare. Instanta competenta este Tribunalul din resedinta de judet, iar aceste litigii sunt scutite de taxa de timbru si timbru judiciar.
Teutu a scris:

Am terminat concediul de maternitate in urma cu cateva zile.si mi-au dat preaviz de 15 zile conform articolului 65alin 1
Inrebarea mea este ,aveau voie sa faca asa ceva avand in vedere ca postul meu nu sa desfiintat si nici sacietatea nu este declarata falimentara,?


Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului, în condiţiile legii.
Preavizul este de 20 de zile lucratoare si nu 15 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea raportului de serviciu florex62 florex62 Am dat nastere unui copil,de la 17.07.2011 sotul a intrat in concediu pentru cresterea copilului iar eu,doresc sa-mi iau concediu fara plata,pentru ca sotul nu ... (vezi toată discuția)
Suspendarea raportului de serviciu manole2012 manole2012 Buna ziua, Sunt functionar public si viitor candidat la functia de primar. Stiu ca inca nu s-a dat nici o hotarare oficiala cand incepe si de cat timp este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru copil georgecu georgecu buna ziua! va rog foarte mult sa ma clarificati cu o problema! iau indemnizatie de crestere copil din iulie 2005, datorite faptului ca baietelul meu a fost ... (vezi toată discuția)