Codul de procedura fiscala a fost modificat OUG nr. 84/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 845 din 13 decembrie 2012.
Actul normativ introduce in Codul de procedura fiscala cateva prevederi speciale referitoare la scadenta si declararea creantelor fiscale.
Mai exact, dupa art. 111 este introdus art.111¹, care stabileste ca creantele fiscale pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementeaza, scadenta si termenul de declarare se implinesc la 25 decembrie, sunt scadente si se declara pana la data de 21 decembrie.
Articolul nou-introdus mai prevede ca, daca data de 21 decembrie este zi nelucratoare, creantele fiscale sunt scadente si se declara pana in ultima zi lucratoare anterioara datei de 21 decembrie. Si aceasta este o noutate, avand in vedere ca in cazul celorlalte termene de plata si de depunere a declaratiilor care sunt intr-o zi nelucratoare, scadenta se amana pana in prima zi lucratoare de dupa aceste date.
Creantele fiscale pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementeaza, scadenta si termenul de declarare se implinesc la 25 decembrie sunt scadente si se declara pana la data de 21 decembrie. in situatia in care data de 21 decembrie este zi nelucratoare, creantele fiscale sunt scadente si se declara pana in ultima zi lucratoare anterioara datei de 21 decembrie.
Codul de procedura fiscala, art.111¹
Atentie! Noile prevederi introduse nu limiteaza noul termen de declarare si plata a creantelor fiscale la luna decembrie 2012. Reglementarile nu fac referire la un anumit an, ceea ce inseamna ca de-acum inainte in decembrie declaratiile fiscale se vor depune mai devreme decat in celelalte luni ale anului, la fel ca si platile obligatorii.
ANAF precizeaza ca masura este necesara pentru a veni in sprijinul contribuabililor care doresc sa acorde personalului zile libere dupa 25 decembrie.
Obligatiile fiscale din luna decembrie
Conform calendarului publicat de ANAF, contribuabilii au de indeplinit pana in 25 decembrie urmatoarele obligatii fiscale:
Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cu termen lunar pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii noiembrie, formular 100.
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, cu termen lunar, pentru obligatiile aferente lunii noiembrie 2012, formular 112.
Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate (formular 224) obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania - pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii noiembrie 2012.
Decontul de taxa pe valoarea adaugata, cu termen lunar pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii noiembrie 2012, formular 300.
Decontul special de taxa pe valoarea adaugata, formular 301, se depune de catre contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal si care au efectuat: achizitii intracomunitare in luna precedenta, achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125 indice 1 alin. (3) pentru care se datoreaza TVA, contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.
Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, formular 311. Se depune pana la 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei, de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, pentru declararea si plata TVA aferenta: livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate si/sau achizitiilor de bunuri si/sau de servicii efectuate ulterior anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA.
Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare pentru obligatiile de declarare aferente operatiunilor desfasurate in luna noiembrie 2012, formular 390 VIES.
Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, formular 394, pentru declararea operatiunilor desfasurate in luna noiembrie 2012 de catre platitorii de TVA cu perioada fiscala lunara.
Efectuarea platilor anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului IV 2012 de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arendare, precum si venituri din activitati agricole conform CF art. 71.
Plata taxei anuale pentru autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc, aferenta trimestrului urmator de catre organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activitatii cazinourilor si jocurile tip slot-machine.
Plata impozitului pe reprezentanta, transa a II a care trebuie efectuata de catre persoanele juridice straine cu reprezentanta in Romania.
Plata impozitului retinut la sursa in luna precedenta se efectueaza de catre platitorii de urmatoarele venituri:
- din drepturi de proprietate intelectuala;
- din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile si a contractelor de agent;
- din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
- obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate trebuie efectuata de
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla