Consultarile de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si partidele parlamentare s-au incheiat inca de la ora 11.00, iar in urma cu doar cateva minute, seful statului l-a desemnat ca premier pe co-presedintele USL, Victor Ponta, transmite Adminstratia Prezidentiala, care informeaza ca seful statului a semnat, luni, Decretul nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru.
"Ca urmare a faptului ca a existat o singura propunere din partea reprezentantilor partidelor politice si ai minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultarile in vederea desemnarii candidatului la functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul presedinte Traian Basescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la functia de prim-ministru", arata sursa citata.
Iata textul Decretului nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru:
" Decrete pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru
in temeiul prevederilor Art. 85 alin. (1), ale Art. 94 lit. c), ale Art. 100 alin. (1) si ale Art. 103 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata,
Presedintele Romaniei
d e c r e t e a z a:
Articol unic. – Se desemneaza domnul Victor-Viorel Ponta in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit Art. 103 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE ROMANIEI
TRAIAN BASESCU"
Liderul USL a fost si singura propunere pentru pozitia de prim-ministru, fiind sustinut de partidele din USL, respectiv PSD, PNL, PC si UNPR, relateaza Mediafax.
Potrivit Adminstratiei Prezidentiale, consultarile cu partidele parlamentare in vederea desemnartii sefului Executivului au inceput de la ora 10.00 si s-au incheiat in jurul orei 12.00
Care e procedura de desemnare a primului-ministru?
Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
Ulterior, programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Dupa votul acordat de Legislativ, primul-ministru, ministrii precum si ceilalti membri ai Guvernului vor depune, individual, juramantul in fata sefului statului.
- Stire in curs de actualizare -
Comentarii articol (21)