Potrivit surselor citate, o limitare in functie de fondurile proprii ar stopa creditarea in valuta in cazul celor mai multor banci. Fondurile proprii reprezinta suma dintre capitalurile sociale detinute de banci si rezervele constituite, iar valorile sunt in cele mai multe cazuri de cateva ori mai mici decat soldul creditelor. Reprezentantii bancilor au preferat sa taca malc ieri, scuzandu-se ca nu pot comenta aceste informatii pana cand nu vor avea un document oficial de la banca centrala.
Pentru a continua finantarea in valuta, bancile ar fi nevoite sa-si majoreze fondurile proprii, adica sa-si majoreze capitalul social. O astfel de operatiune este foarte costisitoare, ceea ce inseamna ca actionarii institutiilor bancare nu vor fi incantati. Totusi, in cazul in care bancile vor decide sa-si majoreze capitalul, nu vor viza creditarea in valuta.
Duopol pe piata creditelor in valuta?
Potrivit surselor citate, dintre primele institutii bancare din piata numai BCR ar putea sa mai aiba o usoara marja de manevra. La aceasta banca, structura finantarilor este diferita de cea a pietei. O alta institutie de credit care ar putea acorda credite in valuta ar fi CEC, deoarece, pana recent, statutul acestei instituti nu permitea decat acordarea de finantari in moneda nationala.
Indicatori mai greu de respectat
Alta varianta avuta in vedere de BNR priveste modificarea normelor privind calculul solvabilitatii, prin incadrarea riscului aferent creditelor in valuta intr-un palier superior. Sursa citata sustine ca pentru a avea un efect asupra creditarii, riscul ar putea creste la peste 100%. In aceste condtii, o serie de banci cu expunere pe credite in devize straine ar putea inregistra rezultate sub 12% - nivelul minim admis in prezent. Intrucat diminuarea soldului de imprumuturi in valuta nu se poate efectua intr-o perioada scurta, bancile vor fi de aceasta data obligate sa-si majoreze capitalul. Avand in vedere insa ca majoritatea institutiilor de credit au actionariat strain, astfel de operatiuni ar aduce un nou surplus de valuta pe piata interna.
... si alte costuri pentru banci
Banca centrala a luat in calcul si modificarea regulilor de provizionare, prin conditii mai stricte pentru finantarile in valuta, ceea ce ar duce la o crestere consistenta a costurilor si implicit a dobanzilor la valuta. Pe langa normele prudentiale, BNR ar putea apela si la o majorare a nivelului rezervelor minime obligatorii constituite de banci in raport de resursele atrase in valuta. In prezent, institutiile de credit plaseaza la BNR o cota de 30% din depozitele in lei, iar banca centrala intentioneaza sa majoreze plafonul pana la 35% sau 40%. Toate costurile pe care BNR le va impune bancilor pentru a restrictiona creditarea in valuta se vor reflecta in dobanda perceputa de banci clientilor lor, exitand sanse ca imprumuturile in valuta sa le concureze pe cele in lei din punct de vedere al costurilor. Probabil ca BNR le va acorda bancilor timp sa se pregateasca pentru aplicarea acestor masuri, ceea ce inseamna ca acestea ar putea intra in vigoare in aproximativ doua luni.
Comentarii articol (0)