avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Intrebare, imprumut sau credit?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Intrebare, imprumut sau credit?

Buna ziua,
Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva.
Ex.
O PJ romana poate primi un imprumut sau credit de la o PJ straina dar imprumutul sau creditul ( nu stiu cum se cheama corect )sa fie purtator de dobanda ? Mentionez ca PJ straina nu este nici banca nici alta institutie de credit, este doar o simpla firma.
In caz ca se poate ce acte ar mai trebui intocmite pe langa contract? E adevarat ca firma din RO trebuie sa intocmeasca factura si sa plateasca impozit pentru suma primita ?
Stiu ca o PJ romana nu poate acorda imprumuturi si nici credite daca nu este autorizata in acest sens dar nici nu poate PRIMI imprumuturi sau credite mai ales daca sant primite de la o PJ straina?
Sau daca alta ar fi procedura corecta va rog sa imi spuneti.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: alina240 , utilizator 15:45, 12 Mai 2009
Nu este un raspuns complet la intrebarea Dvs , poate fi insa un punct de pornire :
Vedeti norma BNR
Normă nr. 17 din 17.sep.2002
Monitorul Oficial, Partea I 700 25.sep.2002
Intrare în vigoare la 25.sep.2002
privind raportarea statistică la Banca Naţională a României a operaţiunilor valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu şi lung
care apare in vigoare pe site-ul BNR, dar datorita vechimii ei si faptului ca intre timp a fost si aderarea ... ma face sa o "suspectez" un picut... sa nu cumva sa fie abrogata sau inlocuita cu altceva

Art. 2. -(1) Toate persoanele juridice şi fizice rezidente care au încheiat contracte cu nerezidenţi pentru operaţiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu şi lung au obligaţia să notifice operaţiunile respective prin transmiterea la Banca Naţională a României - Direcţia statistică a Formularului F1 "Notificare la Banca Naţională a României", prezentat în anexa nr. 1, şi a Formularului F2 "Scadenţarul tragerilor, al rambursărilor de capital şi al plăţilor de dobândă şi comisioane", prezentat în anexa nr. 2, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului. Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta normă.

De aici se intelege ca acest tip de creditare este permis , cu conditia notificarii lui la BNR.
Vedeti aici : [ link extern ]
Va recomand sa faceti o adresa catre BNR, cu date concrete privid suma , termen de rambursare , in temeiul art. postat mai sus.

Dpdv fiscal :
- nu se intocmeste factura
- sumele nu sint venituri
- dobinda unui astfel de imprumut este deductibila limitat , conform :
ART. 23 cod fiscal
Cheltuieli cu dobânzile şi diferenţe de curs valutar
(5) În cazul împrumuturilor obţinute de la alte entităţi, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), dobânzile deductibile sunt limitate la:
a) nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, corespunzătoare ultimei luni din trimestru, pentru împrumuturile în lei; şi
b) nivelul ratei dobânzii anuale de 9%, pentru împrumuturile în valută.

Magda Staicu a scris:


ART. 23 cod fiscal
Cheltuieli cu dobânzile şi diferenţe de curs valutar
(5) În cazul împrumuturilor obţinute de la alte entităţi, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), dobânzile deductibile sunt limitate la:
a) nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, corespunzătoare ultimei luni din trimestru, pentru împrumuturile în lei;




Circulară nr. 8 din 01/03/2009
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 127 din 02/03/2009
Intrare in vigoare: 02/03/2009
privind nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României valabil în luna martie 2009

Pentru luna martie 2009, nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României este de 10,14% pe an.
Aceasta este dobanda valabila pentru imprumuturile in lei.



Normele metodologice pentru aplicarea Codului Fiscal:

70^1. Pentru determinarea profitului impozabil începând cu anul fiscal 2007, nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile în valută este de 7%.


Referitor la intrebarea: "imprumut sau credit?"

Imprumutul - Actiune in baza careia o persoana numita imprumutator preda altei persoane numita imprumutat o cantitate de bunuri consumabile, neconsumabile si/sau o anumita suma de bani, imprumutatul urmand a i le restitui la scadenta, in anumite conditii.

Credit - Relatie banesca aparuta in legatura cu acordarea de imprumuturi in bani unor persoane (fizice sau juridice), cu conditia de a fi rambursate la un termen numit scadenta sau in legatura cu amanarea platii (credit comercial) pentru marfurile livrate si serviciile prestate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal
puteti obtine imprumutul respectiv, trebuie indeplinite niste conditii:
- sa detineti un contract pentru asta
- sa declarati la BNR
- sa efectuati stopajul la sursa si sa depuneti declaratia la AFP pentru impozitul pe venitul persoanelor nerezidente (dobanda )
- sa deduceti la calculul impozitului pe profit doar cheltuiala cu dobanda care se incadreaza in limitele admise de Codul fiscal
Am intrebat la Administratia Financiara daca o PJ romana poate primi un imprumut de la o PJ straina ( nerezidenta). Si raspunsul a fost ca poate primi imprumutul doar daca PJ nerezidenta este autorizata sa acorde imprumuturi. Eu stiam ca PJ romane nu au voie sa acorde imprumuturi daca nu sant autorizate dar nu cred ca se interzice sa primeasca de la PJ nerezidente si probabil neautorizate.. Am discutat problema si cu PJ nerezidenta si aceasta ne-a spus ca in legislatia lor nu este interzis sa acorde imprumuturi deci nu au nevoie de autorizatie pentru a acorda imprumuturi.
Acuma problema ramane daca intr-adevar firma romaneasca poate primi imprumuturi doar de la PJ nerezidente autorizate si a doua problema cum putem demonstra noi ca PJ nerezidenta este autorizata atat timp cat in tara respectiva nu este nevoie sa fii autorizat pentru a acorda imprumuturi.

Va multumesc
intrebati la AFP si care este temeiul legal in baza caruia isi formuleaza raspunsul
pana aflati luati banii avand grija sa respectati conditiile de mai sus...in plus sumele pe care le veti incasa vor mai trebui declarate si la oficiul de prevenire a spalarii banilor

Spor!

Alte discuții în legătură

Legea 99/1999 si legea 31, interpretare alina240 alina240 Buna ziua Am o nelamurire daca ma poate ajuta cineva. O PJ romana doreste sa ia un imprumut cu dobanda de la o PJ nerezidenta, mentionez ca PJ ... (vezi toată discuția)
Intrebare alina240 alina240 Daca o societate ( SRL) incheie un contract si primeste un imprumut pe o perioada mai mare de un an trebuie notificata operatiunea la BNR in termen de 30 de ... (vezi toată discuția)
Dobanda de referinta a bnr pt valuta 2008 ContSters57265 ContSters57265 Am nevoie de dobanda de referinta a BNR pentru un contract in Euro, obtinut de la o societate afiliata din UE, si contractul a se incadra cf art 23, alin 5 si ... (vezi toată discuția)