avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Intrebare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Intrebare

Daca o societate ( SRL) incheie un contract si primeste un imprumut pe o perioada mai mare de un an trebuie notificata operatiunea la BNR in termen de 30 de zile? Sau doar bancile fac acest lucru? Si care ar fi procedura de notificare? Ce sanctiuni sant in cazul in care se notifica cu intarziere fiindca patronul este plecat si as dori sa stiu daca putem astepta pana se intoarce sau sa gasim alta solutie pentru a face notificarea.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2009
alina240, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 09:48, 25 Aprilie 2009
Avand in vedere modificarile si completarile aduse Legii nr. 656/2002
pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea
unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism prin O.U.G
nr. 53/21.04.2008 va aducem la cunostinta faptul ca dispozitiile art. 14 alin. (1) au
fost modificate astfel:
(1) Persoanele prevăzute la art. 8 lit. a) - d), g) - j), precum şi structurile de
conducere ale profesiilor liberale prevăzute la art. 8 lit. e) şi f) vor desemna una
sau mai multe persoane care au responsabilităţi în aplicarea prezentei legi, ale
căror nume vor fi comunicate Oficiului, cu precizarea naturii şi limitelor
responsabilităţilor încredinţate [...]
In acest sens, persoanele care sunt prevazute la art. 8 lit k), respectiv
,, alte persoane fizice sau juridice care comercializează bunuri şi/sau servicii,
numai în măsura în care acestea au la bază operaţiuni cu sume în numerar, în lei
sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro,
indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai
multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele”, nu mai au obligatia de a
desemna una sau mai multe persoane care au responsabilităţi în aplicarea actului
normativ prevazut mai sus, precum si de a comunica numele acestora Oficiului
National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, conform dispozitiilor
art. 14 alin (3) din Legea nr. 656/2002 cu modificarile si completarile ulterioare
Sa primeasca un imprumut de la cine? De la o societate bancara sau de la terti persoane fizice,asociat?Primirea unei sume ca imprumut nu se notifica nicaieri(pana acuma,dar cine stie ce apare peste noapte).Acordarea banilor in numerar peste plafonul de 15000 eur,se notifica la oficiul de spalarea banilor.
Mentionez ca imprumutul a fost acordat in valuta de catre un nerezident.
In legatura cu raportarea la ONPCSB nu este cazul dar am auzit ca trebuie facuta o notificare la BNR.

Norma BNR nr. 17 din 17. sept. 2002, dar eu nu am inteles exact daca trebuie sau nu sa facem notificarea.

Va multumesc
Norma BNR nr. 3/30.01.2004 pentru modificarea Normei BNR 17/17.09.2002

Art. 1. - În sensul prezentei norme, constituie operaţiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu şi lung, dacă nu sunt operaţiuni de natura datoriei publice externe, următoarele operaţiuni:
- credite şi împrumuturi financiare cu termen mai mare de un an, primite de rezidenţi de la nerezidenţi, constând din finanţări rambursabile pe bază contractuală cum ar fi creditul/împrumutul financiar standard, creditul sindicalizat, linia de finanţare, operaţiunile de leasing financiar, creditul ipotecar şi de consum şi altele asimilate acestora;

Regulamentul BNR nr 3/1997, modificat in 2003
Art. 1. - În sensul regulamentului, principalii termeni se definesc după cum urmează:
1.1. Rezidenţi
a) persoane juridice:
a1) - instituţiile publice, regiile autonome, societăţile comerciale, asociaţiile, cluburile, ligile şi orice alte persoane juridice cu caracter lucrativ sau nonprofit, înregistrate sau autorizate să desfăşoare activităţi în România;
1.17. Operaţiuni valutare - încasările, plăţile, compensările, transferurile, creditările, precum şi orice alte tranzacţii exprimate în valute şi care se pot efectua prin transfer bancar, în numerar, cu instrumente de plată sau prin alte modalităţi de plată agreate sau acceptate de bănci.
În aceste categorii se includ şi operaţiunile exprimate în moneda naţională (leu), atunci când sunt efectuate între rezidenţi şi nerezidenţi.
Operaţiunile valutare pot fi:
1.17.2. De capital - operaţiunile valutare efectuate între rezidenţi şi nerezidenţi, care decurg din:
1.17.2.8. Creditele şi împrumuturile financiare neincluse la pct. 1.17.2.1 investiţii directe, la pct. 1.17.2.7 - credite legate de comerţul internaţional în care participă un rezident şi la pct. 1.17.2.14 lit. a) - împrumuturi cu caracter personal:
a) acordate de nerezidenţi rezidenţilor;
b) acordate de rezidenţi nerezidenţilor.


Norma BNR nr 17/17.09.2002
Art. 2. - (1) Toate persoanele juridice şi fizice rezidente care au încheiat contracte cu nerezidenţi pentru operaţiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu şi lung au obligaţia să notifice operaţiunile respective prin transmiterea la Banca Naţională a României - Direcţia statistică a Formularului F1 "Notificare la Banca Naţională a României", prezentat în anexa nr. 1, şi a Formularului F2 "Scadenţarul tragerilor, al rambursărilor de capital şi al plăţilor de dobândă şi comisioane", prezentat în anexa nr. 2, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului. Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta normă.


Concluzie: Da, trebuie depusa Notificarea la BNR (formularul 1) si Scadentarul tragerilor...(formularul 2), de catre orice persoana juridica rezidenta care a primit un imprumut pe termen mediu sau pe termen lung de la un nerezident.

Sanctiuni:

Normă nr. 17 din 17/09/2002
Art. 5. - (1) Răspunderea pentru corectitudinea datelor şi informaţiilor transmise revine persoanei juridice sau fizice rezidente care a contractat operaţiunea de natura datoriei private externe.
(2) Nerespectarea prevederilor prezentei norme intră sub incidenţa art. 60 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 69 din Legea bancară nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

Lege nr. 101 din 26/05/1998


(1) Pentru nerespectarea reglementărilor emise de către Banca Naţională a României, în cazurile care nu cad sub incidenţa Legii bancare, conducerea executivă a Băncii Naţionale a României poate aplica următoarele sancţiuni:
a) avertisment scris;
b) amendă de la 1 milion lei la 10 milioane lei; amenzile încasate se fac venit la bugetul de stat;

c) suspendarea, pe un termen de până la 90 de zile, parţială sau totală, a autorizaţiei acordate de Banca Naţională a României;
d) retragerea autorizaţiei acordate de Banca Naţională a României.
(2) Contestaţiile pot fi formulate în termen de 15 zile de la data comunicării sancţiunii şi se soluţionează de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României în maximum 30 de zile de la primirea acestora.
(3) În termen de 15 zile de la comunicare, deciziile Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiţie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare, imprumut sau credit? alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Ex. O PJ romana poate primi un imprumut sau credit de la o PJ straina dar imprumutul sau creditul ( ... (vezi toată discuția)
Capital social in valuta? C_CRISTINA C_CRISTINA La infiintarea unui S.A. (un IFN) care are ca obiect de activitate creditarea (conform autorizarii BNR), cu actionari romani, se poate depune capitalul social ... (vezi toată discuția)
Creditare sc din romania de catre o sc italiana Angela Cerdeanu Angela Cerdeanu Initial s-a semnat in 3 iulie2018 un ctr de creditare intre sc din Romania si sc italiana pt suma de 200000 euro in data de 6 iulie 2018 se primesc cf extrasul ... (vezi toată discuția)