avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Capital social in valuta?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Capital social in valuta?

La infiintarea unui S.A. (un IFN) care are ca obiect de activitate creditarea (conform autorizarii BNR), cu actionari romani, se poate depune capitalul social in Euro? Ideea este ca acel capital social minim de 200.000 Euro pentru IFN am vrea sa il depunem in Euro la banca, ulterior creditele acordandu-se tot in euro.Eventual o prevedere legala care imi permite sau imi interzice acest lucru.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 18:50, 7 Aprilie 2009
Vi se permite doar capital mixt, iar expresia trebuie realizata in lei, facand raportul lei /euro la data la care se face varsamantul in contul societatii, cu titlu de capital social
Conform Normei nr.2/2006 a BNR:
"Art.4
La înfiinţarea unei instituţii financiare nebancare, persoană juridică română, sau a unei sucursale a unei instituţii financiare nebancare, persoană juridică străină, vărsămintele aferente capitalului social/capitalului de dotare trebuie efectuate integral în formă bănească, într-un cont deschis la o instituţie de credit.
CAPITOLUL II: Nivelul minim al capitalului social/capitalului de dotare
Art. 5
(1)Instituţiile financiare nebancare, persoane juridice române, dispun la înfiinţare de un capital social cel puţin la nivelul echivalentului în moneda naţională al sumei de 200.000 euro."

CONCLUZIE:
Dupa parerea mea (asa inteleg eu din textele de lege in materie ! ):
O persoana rezidenta (romana) va face varsaminte aferente capitalului social numai in lei.
Din textul de lege reiese ca nu este interzis ca aportul in numerar la capitalul social sa se faca in valuta (euro, etc.), dar daca actionar este o persoana fizica sau juridica romana atunci aportul are o baza legala numai daca este facut in lei (evident astfel incat echivalentul in euro al intregului capital social sa fie cel putin de 200.000 euro). Acest fapt este reglementat de Regulamentul nr.4/2005 rep. al BNR privind regimul valutar care prevede:

"CAPITOLUL II: Regimul valutar
SECŢIUNEA I: Operaţiuni valutare între rezidenţi şi nerezidenţi
Art. 2
Operaţiunile valutare curente şi de capital, aşa cum sunt prevăzute în Nomenclator, se efectuează în mod liber între rezidenţi şi nerezidenţi, în valută şi în moneda naţională (leu).
SECŢIUNEA II: Operaţiuni valutare între rezidenţi
Art. 3
(1)Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 "Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută", care se pot efectua şi în valută.
(2)Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber fie în moneda naţională (leu), fie în valută.
(3)Operaţiunile prevăzute la alin. (2) şi în anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua şi în valută, numai pe baza acordului de voinţă al părţilor."


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata euro sau lei andreea2020 andreea2020 Buna dimineata. Doresc sa cumpar un apartament urmand sa inchei un antecontract. Avansul [arvuna] achitata in fata notarului se poate plati in Euro ? Am ... (vezi toată discuția)
Restul de incasat se face in valuta elenacb elenacb am emis factura in lei pentru o persoana fizica nerezidenta pentru marfa pe care i-am dat-o. a platit partial factura in lei , iar pentru restul datorat ... (vezi toată discuția)
Drept bancar - interdictie varsamant in valuta adema1980 adema1980 Buna ziua, Va rog sa-mi indicati temeiul legal prin care o banca imi poate refuza mie, societate comerciala, depunerea de valuta (euro) in propriul meu cont ... (vezi toată discuția)