avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata euro sau lei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata euro sau lei

Buna dimineata.
Doresc sa cumpar un apartament urmand sa inchei un antecontract.
Avansul [arvuna] achitata in fata notarului se poate plati in Euro ?
Am citit ca ar trebui in RON echivalentul sumei stabilite in euro[ asa ar fi legal..]
Deasemenea la plata integrala cand se face contractul propriu zis de vanzare -cumparare - plata integrala prin transfer bancar fara credit- tot in ron se va face plata? Eu am suma in euro de aceea sunt confuza.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters416386 , utilizator 09:13, 26 Februarie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Platile se fac in moneda nationala.
In contract se trece atat suma in euro cat si in lei in paranteza. Depinde si cum va intelegeti cu vanzatorul. Daca acesta doreste sa primeasca in euro, nu cred ca ar fi vreo problema
Zaharia Silvia a scris:

Conform Regulamentului BNR nr. 4/2005 (cu modificarile ulterioare) toate platile pe teritoriul Romaniei de catre persoanele rezidente se fac numai in modena nationala, adica in leu.
Deci, atat avansul pe care il platiti in numerar, cat si restul pretului pe care il veti plati prin transfer bancar se vor face numai in lei.
In urma modificarii regulamentului, anumite plati pe teritoriul Romaniei, se pot face si in alta moneda dar situatia prezentata de Dvs. nu intra in exceptiile prevazute de actul normativ, mai sus citat.


Va multumesc mult de tot pt lamuriri Dvs si Doamnei Car3men.
just_55, se pare ca nu se poate cum spuneti dvs , chiar daca si eu si vanzatorul dorim sa facem tranzactia in euro.
""Valoarea contractului se poate achita in valuta, prin virament bancar , in cazul in care persoana fizica isi deschide un cont bancar , informand in acest sens partenerul dupa obtinerea contului IBAN.
Regulamentul valutar al BNR nu mai este actual fiind inlocuit cu Regulament nr. 6 din 9.mai.2012 si publicat in Monitorul Oficial, Partea I 341 19.mai.2012 cu Intrare în vigoare la 19.mai.2012 privind modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar, precum şi abrogarea Normei Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar.
Textul complet AICI [ link extern ] ... >
Daca cititi textul acestui act normativ , veti constata ca acesta prevede :
3. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi care nu fac obiectul alin. (1) şi (11) pot fi efectuate, în mod liber, fie în moneda naţională (leu), fie în valută."
4. În anexa nr. 1 "Nomenclator", la articolul 4, punctul 4.15 se modifică şi va avea următorul cuprins:......... "
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2017
ContSters416386, utilizator

Alte discuții în legătură

Plati in valuta ContSters61634 ContSters61634 Salut. Intr-un contract de inchiriere a unui sediu comercial de catre o persoana juridica rezidenta de la o persoana fizica se poate platii chiria direct in ... (vezi toată discuția)
Restul de incasat se face in valuta elenacb elenacb am emis factura in lei pentru o persoana fizica nerezidenta pentru marfa pe care i-am dat-o. a platit partial factura in lei , iar pentru restul datorat ... (vezi toată discuția)
Dividende in euro? raduma raduma Am un srl si un cont bancar cu euro. As vrea sa stiu daca pot primi dividende in euro? Care sunt conditiile? Daca in Romania nu se poate, atunci pot sa-mi ... (vezi toată discuția)