avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... plati in valuta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

plati in valuta

Salut.

Intr-un contract de inchiriere a unui sediu comercial de catre o persoana juridica rezidenta de la o persoana fizica se poate platii chiria direct in valuta daca astfel este stipulata in contract? Este aceasta inchiriere un act de comert?

Cel mai recent răspuns: ContSters61634 , utilizator 14:20, 15 Noiembrie 2011
Platile se vor efectua in lei la cursul BNR valabil din data platii- inchirierea fiind o cheltuiala utilizata in scopul obtinerii de venituri- fireste ca face parte dintr-o activitate economica.
conf reg 4 BNR 2005
Operatiuni valutare între rezidenti
ART. 3
(1) Platile, încasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni între rezidenti, care fac
obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai în moneda nationala (leu), cu exceptia
operatiunilor prevazute în anexa nr. 2
"Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni în valuta",
care se pot efectua si în valuta.
(2) Toate celelalte operatiuni între rezidenti, care nu fac obiectul comertului cu bunuri si servicii,
pot fi efectuate în mod liber fie în moneda nationala (leu), fie în valuta.
(3) Operatiunile prevazute la alin. (2) si în anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua si în
valuta numai pe baza acordului de vointa al partilor.
Cititi anexa nr.2- veti vedea ca nu puteti sa efectuati plati in valuta catre acea persoana fizica.
~ Conținut șters la cerere ~
@ jcarmen Multumesc pentru raspuns. Dar mai am o nelamurire.

Deci, daca eu persoana fizica inchiriez o locuinta catre un comerciant aceasta constituie un act de comert si nu un contract civil?

Avand in vedere REG BNR. 4/2005 rep. operatiunile intre rezidenti, care nu fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, pot fi efectuate in mod liber fie in moneda nationala (leu), fie in valuta. Cum poate fi calificat contractul de inchiriere tinand cont ca art. din codul comercial ref. la faptele de comert au fost abrogate prin Legea 71/2011?

Conform art. 3 din reg bnr 4/2005 rep. Art. 3. - (1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 "Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută", care se pot efectua şi în valută.
(2) Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber fie în moneda naţională (leu), fie în valută.
(3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) şi în anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua şi în valută, numai pe baza acordului de voinţă al părţilor.

Care ar fi situatiile in care se este incident alin. 2 al acestui articol? Ma gandeam ca daca o persoana fizica inchiriaza o cladire fie si catre un comerciant aceasta nu constituie un act de comert.
Faptele de comerţ reglementate de Codul comercial se împart în trei categorii: fapte de comerţ obiective, fapte de comerţ subiective şi fapte de comerţ unilaterale sau mixte.

Subiecte ale raporturilor comerciale pot fi atât comercianţii, cât şi necomercianţii
In cazul societăţii comerciale, calitatea de comerciant se dobândeşte prin însăşi constituirea societăţii.
Exista obligatia inscrierii, in termen de 15 zile de la data incheierii contractului, la administratia financiara pentru a fi luat in evidenta fiscala, in vederea perceperii impozitului aferent.
Atata timp cat inchirierea este facuta cu un comerciant contractul de inchiriere reprezinta o fapta de comert.

De acord, dar ... repet prin art. 230 lit. c din Legea 71/2011, CODUL COMERCIAL A FOST ABROGAT cu cateva exceptii iar articolele care reglementau fapte de comert (in speta art. 3 si urm Cod com.)nu se regasesc printre acestea.

Legea 71/2011 ...
Dispoziţii de punere în aplicare a titlului preliminar al Codului civil
Art. 8. - (1) Noţiunea "profesionist" prevăzută la art. 3 din Codul civil include categoriile de comerciant, întreprinzător, operator economic, precum şi orice alte persoane autorizate să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, astfel cum aceste noţiuni sunt prevăzute de lege, la data intrării în vigoare a Codului civil.
(2) În toate actele normative în vigoare, expresiile "acte de comerţ", respectiv "fapte de comerţ" se înlocuiesc cu expresia "activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii".


Codul civil. ....

Aplicarea generală a Codului civil


Art. 3. - (1) Dispoziţiile prezentului cod se aplică şi raporturilor dintre profesionişti, precum şi raporturilor dintre aceştia şi orice alte subiecte de drept civil.
(2) Sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere.
(3) Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.






Eliminarea codului comercial face ca noul cod civil sa fie aplicabil si contractelor comerciale, inclusiv a celor care ii privesc in mod exclusiv pe comercianti.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
ContSters61634, utilizator

Alte discuții în legătură

Dividende in euro? raduma raduma Am un srl si un cont bancar cu euro. As vrea sa stiu daca pot primi dividende in euro? Care sunt conditiile? Daca in Romania nu se poate, atunci pot sa-mi ... (vezi toată discuția)
Plata euro sau lei andreea2020 andreea2020 Buna dimineata. Doresc sa cumpar un apartament urmand sa inchei un antecontract. Avansul [arvuna] achitata in fata notarului se poate plati in Euro ? Am ... (vezi toată discuția)
Facturare servicii cercetare dezvoltare in romania ADIGABI1 ADIGABI1 O firma privata platitoare de tva efectueaza servicii de cercet dezv.catre o alta firma privata din Romania neplatitoare de tva.(conf contract in eur si ... (vezi toată discuția)