"Am discutat astazi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru ca acum practic nu incasam nimic. Cred ca si pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai multi dintre ei, ideea de a plati un impozit forfetar, sa stie ca au scapat si cu asta-basta... ", a afirmat Victor Ponta vineri seara la Antena 3.
Ulterior, Maria Grapini, Ministrul pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, a confirmat pentru Adevarul ca se lucreaza la reintroducerea impozitului forfetar, insa nu pentru toate firmele, cum s-a intamplat in 2009. Atunci, Guvernul Boc, in functie la acea data, a decis introducerea acestui sistem de impozitare, care a determinat inchiderea a mii de firme mici si mijlocii.
"Am discutat, intr-adevar, cu premierul (Victor Ponta – n.red.), si este vorba despre un impozit forfetar in servicii, si numai in anumite servicii, nu cum s-a aplicat in 2009 la toate categoriile de firme. Atunci, in urma cu trei ani, au intrat la gramada firme din industrie, din constructii, din toate zonele. Acum este vorba despre acele sectoare nefiscalizate sau care nu platesc taxe declarand venituri zero ori pierderi, si poate ca solutia acolo ar putea sa fie un impozit forfetar. Desigur, varianta aceasta o vom analiza impreuna cu partenerii nostri din mediul privat, ca sa putem lua o decizie. In orice caz nu va mai fi acea nebunie creata de impozitul minim din 2009“, ne-a declarat Maria Grapini.
Impozitul forfetar, cunoscut si ca impozit minim, este o taxa pe venituri pe care firmele o platesc, chiar daca nu au realizat venituri. Contribuabilii declara veniturile totale din anul anterior si platesc impozit in functie de acea valoare, chiar daca suma a fost egala cu zero. In 2009 impozitul forfetar varia intre 2200 lei (pentru venituri totale anuale intre 0 - 52.000 de lei) si 43.000 de lei (pentru venituri totale anuale de peste 129.000.001 de lei).