Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca o prima forma a legii privind restituirea proprietatilor va fi discutata in sedinta de Guvern de miercuri, urmand ca luni sa fie analizata de conducerea USL, proiectul urmand a fi promovat prin angajarea raspunderii Executivului, transmite Mediafax.
"In cursul acestei saptamani vom finaliza in cadrul Guvernului proiectul de lege privind restituirea proprietatilor, acest proiect, pe care miercuri il discutam in prima lectura in sedinta de Guvern, luni il voi prezenta conducerii USL, deoarece modalitatea de adoptare pe care o doresc ca prim-ministru este aceea a angajarii raspunderii Guvernului", a declarat primul-ministru, citat de agentia de presa.
Un nou proiect de lege in domeniul restituirii proprietatilor a fost anuntat inca din 16 ianuarie, data la care Guvernul a adoptat un memorandum privind urgentarea elaborarii noilor reglementari in domeniul restituirii proprietatilor. In document se fac propuneri pentru incadrarea in termenul acordat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului statului roman pentru solutionarea problemei restituirii proprietatilor.
Mai mult, potrivit calendarului aprobat la acea data de Executiv, Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor treabuia sa elaboreze si sa prezinte proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietatilor pana la data de 30 ianuarie 2013.
In plus, fiecare minister trebuia sa transmita Finantelor, tot pana la 30 ianuarie 2013, situatia imobilelor retrocedate, a celor nou construite si, dupa caz, situatia cheltuielilor cu chiriile pentru sedii. In plus, Ministerul Educatiei va transmite situatiile mentionate si pentru unitatile de invcatamant preuniversitar de stat.
Ulterior, pana la sfarsitul anului 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor va trebui sa revada toate dosarele solutionate, inclusiv cele pentru care s-au platit despagubiri in numerar, si sa analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor in natura sau prin echivalent, in compensare cu alte bunuri.
"Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor estimeaza despagubirile la circa 8,7 - 9 miliarde euro, ceea ce reprezinta 6,5% din PIB-ul estimat pe anul 2013", mai arata sursa citata.
Comentarii articol (36)