In cadrul sedintei de miercuri a Executivului, unul dintre proiectele de lege aflate pe ordinea de zi a fost cel referitor la restiuirea imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist.
Conform informatiilor de pe site-ul Guvernului, proiectul de act normativ va fi lansat in curand in dezbatere publica pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Mai mult, premierul Victor Ponta a accentuat faptul ca proiectul va putea fi consultat chiar de miercuri, insa momentan documentul nu a fost postat pe site-ul ANRP.
Cele 3 principii ale restituirii proprietatilor
Conform declaratiilor primului-ministru, exista 3 principii cuprinse de proiectul de lege, acestea fiind deja discutate de guvernanti inca de saptamana trecuta.
Astfel, un prim principiu se refera la restituirea in natura a tuturor imobilelor ce pot fi astfel restituite. Mai exact, este vorba despre scoli, gradinite, universitati, spitale sau institutii de cultura.
Totusi, proprietarul va avea obligatia ca timp de 20 de ani sa nu instraineze imobilul. "Dar, timp de 20 de ani sau 25, o sa vedem cum decide pana la urma si Parlamentul, sa existe obligatia de a pastra destinatia imobilului respectiv, in asa fel incat, speram in 20-25 de ani, sa gasim alte locatii pentru spitale sau scoli, dar nu intr-un an sau doi", a subliniat primul-ministru.
Un al doilea principiu este acela de a restitui in numerar ce nu se poate restitui in natura, Ministerul Finantelor sustinand ca acest proces ar putea dura pana la 7 ani. "Acolo unde nu se mai poate restitui in natura, pe baza unui sistem de puncte similar cu cel aplicabil in acest moment de catre notari pentru evaluarea imobilelor, practic, se emit toate titlurile, dupa care, poate chiar intr-o perioada de 7 ani, vom restitui in numerar ceea ce nu se poate restitui in natura", a mentionat Ponta.
Cel de-al treilea si ultimul principiu facut public de primul-ministru are in vedere impozitarea drepturilor litigioase. Mai exact, proiectul de lege ce urmeaza a fi lansat in dezbatere publica prevede un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmasi ai proprietarilor, ci sunt cesionari de drepturi litigioase.
"Noi avem obligatia de a restitui catre proprietari si urmasii proprietarilor ceea ce le-a luat statul comunist in urma cu 70 de ani, dar nu avem o obligatie fata de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu ii numesc samsari, pentru ca asa sunt cunoscuti - samsarii, cei care gasesc mostenitori, urmasi, intr-un fel sau altul, produc, gasesc tot felul de documente", a punctat Ponta.
In plus, premierul a subliniat ca 15% este un profit corect si acceptabil pentru toti cei care au facut un business din acest principiu.
Proiectul va fi trimis la CEDO si adoptat saptamana viitoare
Victor Ponta a anuntat ca proiectul privind restituirea proprietatilor va fi transmis inclusiv Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru a primi un punct de vedere. "Primele mesaje pe care le-am primit de acolo in mod informal sunt extrem de pozitive in acest sens", a subliniat premierul.
Seful Executivului a aratat, de asemenea, ca, in urma discutiilor si dezbaterii publice, proiectul de lege va fi adoptat in sedinta de guvern de saptamana viitoare, iar Guvernul isi va angaja, ulterior, raspunderea. "In felul acesta, este si timp pentru inca eventuale retusuri de facut la lege, este timp sa primim si, sper, observatiile de la CEDO, in asa fel incat solutia pe care o adoptam sa nu aduca in continuare Romania cu un numar important de dosare in fata CEDO, si este timp pentru grupurile parlamentare sa faca eventuale amendamente, asa cum prevede Constitutia", a declarat Ponta.
"Se va lucra, s-a lucrat foarte mult si se va lucra in continuare la partea tehnica, cum facem procedurile, in cat timp. Important este ca nu se vor mai putea depune noi cereri. Nu mai exista posibilitatea sa mai vina cineva peste un an, peste doi, peste cinci, sa mai revendice ceva. Au fost 23 de ani. Ce era de revendicat s-a revendicat", a incheiat premierul.
Termenul initial de prezentare a noii legi: 30 ianuarie 2013
Un nou proiect de lege in domeniul restituirii proprietatilor a fost anuntat inca din 16 ianuarie, data la care Guvernul a adoptat un memorandum privind urgentarea elaborarii noilor reglementari in domeniul restituirii proprietatilor. In document se fac propuneri pentru incadrarea in termenul acordat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului statului roman pentru solutionarea problemei restituirii proprietatilor.
Mai mult, potrivit calendarului aprobat la acea data de Executiv, Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor treabuia sa elaboreze si sa prezinte proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietatilor pana la data de 30 ianuarie 2013.
In plus, fiecare minister trebuia sa transmita Finantelor, tot pana la 30 ianuarie 2013, situatia imobilelor retrocedate, a celor nou construite si, dupa caz, situatia cheltuielilor cu chiriile pentru sedii.
Comentarii articol (46)