Proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania a fost adoptat de Guvern in cadrul sedintei din 10 aprilie, in forma convenita cu reprezentantii Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Conform unui document de presa emis de Guvern la acea data, proiectul va fi transmis in Parlament si, ulterior, Guvernul isi va asuma raspunderea pentru acest proiect de lege. "Oricum o sa avem o noua sedinta in care sa vedem ce amendamente vin si, practic, daca ne-a scapat ceva, fie ca este vorba despre dreptul cultelor, fie ca este vorba de alte situatii speciale, sa le putem incorpora", a aratat si premierul Victor Ponta.
La doar cateva zile de la adoptarea propunerii legislative, Guvernul a dat publicitatii un material amplu, in care este descrisa situatia retrocedarilor in Romania in perioada 1991-2013. Documentul aduce in discutie mai mult elemente, insa accentul este pus pe cele 3 principii esentiale anuntate inca de la inceputul anului:
- restituirea in natura a tuturor imobilelor ce pot fi astfel restituite
- restituirea in numerar a tot ce nu se poate restitui in natura
- impozitarea drepturilor litigioase
"20 de ani de amanari premeditate"
Conform prezentarii realizate de Guvern, exista 27.315 de dosare solutionate cu titlu de despagubire, din care doar circa 13.000 au fost platite efectiv pana acum.
"Solutiile de pana acum nu au favorizat proprietarii. Dimpotriva, s-au perpetuat blocaje care au ajutat, indirect, o mafie a restituirilor si a <<samsarilor>>", puncteaza Executivul, mentionand ca adevaratii proprietari au fost mereu amanati, si au ajuns sa-si vanda drepturile litigioase catre terti, catre o noua mafie, a “samsarilor” imobiliari.
"Solutii pentru restituiri corecte"
"Ne angajam raspunderea pentru solutii corecte, negociate si cu partenerii externi. Solutiile s-au discutat cu expertii din staff-ul CEDO”, puncteaza Executivul in prezentarea realizata.
~ Solutii – restituiri in natura
- Nu se mai restituie in natura oricui: legea ii exclude pe cesionari de la restituirile in natura!
- Nu se mai restituie in natura orice.
Mai exact, potrivit Executivului, scolile, spitalele, gradinitele pot fi restituite doar cu pastrarea destinatiei cladirii, timp de minim 10 de ani. Pe de alta parte, parcurile (spatiile verzi) sunt exceptate de la retrocedare, pentru ele oferindu-se masuri compensatorii.
In natura se va restitui doar ce mai este disponibil: "Suplimentam capacitatea de restituire in natura: se preiau terenuri disponibile din fondul public (de la ADS, ministere, statiuni si institute de cercetare), si se pun la dispozitia autoritatilor locale", se arata in documentul mentionat.
In ceea ce priveste compensarile in natura:
- Se acorda puncte, nu titluri de despagubire
- Se acorda terenuri din fondul de stat, in baza unei proceduri transparente, prin licitatii.
- Procedura are loc in din 2016, pentru cei care vor terenuri, si nu despagubiri financiare.
~ Despagubiri in bani
Potrivit Guvernului, cine nu doreste restituirea in natura, poate opta pentru despagubiri financiare.
Astfel, pentru titularii titlurilor de despagubire deja emise si neplatite din 2010, platile se fac in interval de 5 ani, incepand din 2014 (14.000 dosare).
In ceea ce priveste dosarele noi, esalonarea platilor va incepe in 2017 si se va face pe 7 ani.
~ Combaterea “samsarilor”
- Se plafoneaza profitul “samsarilor”, in sensul ca se va emite un titlu de compensare reprezentand numai suma platita fostului proprietar plus doar 15% din diferenta pana la valoarea imobilului revendicat, se precizeaza in documentul mentionat.
"In acest fel, se limiteaza povara statului si se inhiba o <<mafie>> extrem de extinsa in prezent", puncteaza Guvernul.
Pe de alta parte, subliniaza institutia, nu se va impozita suplimentar si nici nu se va plafona despagubirea acordata proprietarilor sau mostenitorilor acestora.
"Asumarea raspunderii"
Potrivit documentului, Guvernul isi va asuma raspunderea pe acest proiect intrucat este o decizie complicata: "toate partidele trebuie sa isi asume proiectul, pentru a inchide o problema a Romaniei", mai puncteaza institutia.
In plus, solutiile propuse trebuie adoptate rapid, pana cand expira termenul acordat Romaniei de catre CEDO, pentru rezolvarea problemei.
Mai mult chiar, "trebuie evitata expunerea Parlamentului la lobby-ul <<samsarilor>> imobiliari care ar putea amana sau bloca legea, fortand statul roman sa nu schimbe absolut nimic".
Puteti consulta in fisier atasat prezentarea elaborata de Guvern.
Comentarii articol (2)