Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3/2013 pentru modificarea si completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 14/2011 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 41, din 18 ianuarie 2013, intrand in vigoare la data publicarii.
Actul normativ al CSA introduce un nou termen in Normele privind asigurarea asigurarea obligatorie de raspundere civila, "indexarea tarifelor de prima", definit ca majorarea tarifelor se va face uniform de catre asiguratorul RCA, cu acelasi procent. In documentul citat se mai precizeaza ca asiguratorii au obligatia de a notifica indexarea tarifelor de prima cu minimum 10 zile lucratoare inainte de inceperea perioadei in care vor fi practicate, desi termenul initial era de 30 de zile. Se reduce, in acest fel, termenul notificarii prealabile.
In plus, potrivit noilor reguli, asiguratorii trebuie sa stabileasca tarifele cu o probabilitate de cel putin 99,5%, astfel incat primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate cheltuielile aferente. "Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prime astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislatiei in vigoare si a principiilor actuariale general acceptate", se precizeaza in documentul citat. Dupa stabilirea tarifelor, asiguratorii vor transmite CSA, in format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale si justificarea aplicarii acestora.
De asemenea, Normele stabilesc ca asiguratorii trebuie sa comunice CSA tarifele RCA si limitele de despagubire cu cel tarziu 30 de zile inainte de a incepe perioada in care le vor practica . Pana acum, acestia aveau obligatia de a depune o declaratie a actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare cu privire la corectitudinea acestuia, insusita si semnata de conducatorul societatii, precum si intregul calcul actuarial ce a stat la baza stabilirii tarifelor primelor de asigurare, inclusiv datele statistice pe care s-a bazat acest calcul. De-acum insa, conform Ordinului CSA nr. 3/2013, asiguratorii vor depune doar declaratia actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare, in timp ce calcul actuarial va fi transmis in format electronic.
Puteti consulta Ordinul CSA nr. 3/2013 in sectiunea noastra de Legislatie sau direct accesand acest link.
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata AICI.
Comentarii articol (3)