Potrivit comunicatului de presa, Anastasiu Crisu a fost ales in functia de Avocat al Poporului, pentru un mandat de 5 ani, cu 358 de voturi, in sedinta de marti a Parlamentului. Candidatul propus de PDL, Gheorghe Iancu, a obtinut 57 voturi, in timp ce candidatul UDMR, Peter Ekstein Kovacs, s-a retras.
Hotararea Parlamentului prin care Anastasiu Crisu e numit in functie a fost deja publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 53, din 23 ianuarie 2013, stabilind urmatoarele:
"Articol unic. - Domnul Anastasiu Crisu se numeste in functia de Avocat al Poporului, pe o durata de 5 ani. Aceasta hotarare a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 22 ianuarie 2013, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata"
Pana acum, Avocatul Poporului a fost Valer Dorneanu, insa acesta a asigurat doar interimatul functiei, nefiind validat de Parlament. Dorneanu a fost numit interimat dupa ce Gheorghe Iancu a fost revocat din functia de Avocat al Poporului, in 3 iulie, de plenul reunit al celor 2 camere ale Legislativului. La data respectiva, Iancu a fost acuzat de Uniunea Social Liberala ca a utilizat prerogativele constitutionale si legale pentru a servi interesele politice ale PDL si ca s-a pronuntat in mod repetat asupra unor probleme politice fara sa fi fost sesizat, invocand inclusiv sesizarea in cazul ICR.
Cine este Anastasiu Crisu?
Potrivit informatiilor din presa centrala, Anastasiu Crisu, nascut in 1957, este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si avocat in Baroul Bucuresti.
Intre 2005 si 2009 a fost procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, intre 2002 si 2005 a fost procuror general financiar pe langa Curtea de Conturi a Romaniei, institutie in care a mai lucrat intre 1993 si 2002.
Intre 1990-1993 a lucrat ca inspector la Corpul de Control al Guvernului, iar intre 1981 si 1990 a fost judecator si procuror.
Atributiile Avocatului Poporului
Institutia Avocatul Poporului este autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica si are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Printre atributiile sale se numara:
- solutioneaza petitii;
- formuleaza puncte de vedere, la cererea Curtii Constitutionale;
- poate sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora;
- poate sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor;
- poate sesiza instanta de contencios administrativ, in conditiile legii contenciosului administrativ;
- poate promova recursul in interesul legii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu privire la problemele de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti, prin hotarari judecatoresti irevocabile;
Totodata, Avocatul Poporului poate fi consultat de initiatorii proiectelor de legi si ordonante, care, prin continutul reglementarilor, privesc drepturile si libertatile cetatenilor, prevazute de Constitutia Romaniei, de pactele si celelalte tratate internationale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte.
Tot in cadrul sedintei de marti, Parlamentul a adoptat, in procedura de urgenta, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor.
Comentarii articol (1)