Parlamentul Romaniei l-a nominalizat marti pe Victor Ciorbea in functia de Avocat al Poporului, la propunerea Partidului Social Democrat (prin vot secret cu bile, 306 voturi "pentru", 2 "impotriva"), se mentioneaza intr-un comunicat al Camerei Deputatilor.
In aceeasi zi, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 277 s-a publicat Hotararea Parlamentului nr. 17/2014 pentru numirea in functie a Avocatului Poporului, care stabileste urmatoarele: "Domnul Victor Ciorbea se numeste in functia de Avocat al Poporului, pe o durata de 5 ani".
Prin urmare, mandatul lui Victor Ciorbea a inceput deja, in 15 aprilie, fiind de cinci ani.
Victor Ciorbea a fost audiat de membrii comisiilor juridice din Parlament inca de luni, cand a primit 25 de voturi "pentru" si cinci voturi "impotriva".
Pana acum, interimatul a fost asigurat de Ecaterina Teodorescu, adjunct al Avocatului Poporului, potrivit Hotararii Parlamentului nr. 75/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 815 din 20 decembrie.
Schimbarea de la conducerea institutiei a venit in conditiile in care Anastasiu Crisu a demisionat in decembrie 2013 din functia de Avocat al Poporului.
Motivele demisiei lui Anastasiu Crisu au fost de natura personala, a precizat anul trecut Crin Antonescu, presedintele Senatului de la acea data. Anuntul demisiei lui Anastasiu Crisu a venit in contextul in care institutia Avocatului Poporului a emis un comunicat de presa prin care preciza ca s-a sesizat din oficiu in legatura cu situatia din comuna Pungesti, judetul Vaslui, unde au avut loc o serie de proteste fata de explorarea gazelor de sist din zona.
"In exercitarea atributiilor conferite de lege, reprezentantii institutiei Avocatul Poporului s-au deplasat in comuna Pungesti, unde au discutat cu oficialitatile din cadrul primariei. De asemenea, au fost initiate intalniri cu reprezentantii Jandarmeriei si urmeaza sa aiba loc discutii cu participantii la protest. Verificarile sunt in curs de desfasurare, iar concluziile vor fi aduse la cunostinta opiniei publice", se mentioneaza in comunicatul citat, publicat in 14 decembrie.
Anastasiu Crisu a fost ales in functia de Avocat al Poporului in ianuarie 2013, pentru un mandat de 5 ani. Hotararea Parlamentului prin care Anastasiu Crisu a fost numit in functie a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 53, din 23 ianuarie 2013.
Atributiile Avocatului Poporului
Institutia Avocatul Poporului este autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica si are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Printre atributiile sale se numara:
- solutioneaza petitii;
- formuleaza puncte de vedere, la cererea Curtii Constitutionale;
- poate sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora;
- poate sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor;
- poate sesiza instanta de contencios administrativ, in conditiile legii contenciosului administrativ;
- poate promova recursul in interesul legii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu privire la problemele de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti, prin hotarari judecatoresti irevocabile;
Totodata, Avocatul Poporului poate fi consultat de initiatorii proiectelor de legi si ordonante, care, prin continutul reglementarilor, privesc drepturile si libertatile cetatenilor, prevazute de Constitutia Romaniei, de pactele si celelalte tratate internationale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte.
Comentarii articol (12)