Potrivit documentului de presa, Ministerul Sanatatii incearca sa gaseasca solutii care sa asigure continuitatea in asigurarea aprovizionarii cu medicamente oncologice, in conditiile in care multe dintre medicamentele ieftine nu se mai produc sau nu mai prezinta interes pentru producatori si distribuitori.
Astfel, institutia precizeaza ca, potrivit datelor transmise de catre Compania Nationala UNIFARM SA, din cele 24 medicamente deficitare in prezent, un numar de 14 medicamente exista in stoc, fiind achizitionate prin procedura de nevoi speciale (medicamente precum: Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum), iar 3 dintre ele vor intra in depozitele UNIFARM pana la sfarsitul acestei luni (Endoxan, Leucheran si Oncaspar). Pentru restul medicamentelor, negocierile se afla in faza avansata.
"Toate aceste medicamente sunt la UNIFARM SA si se afla la dispozitia spitalelor. De asemenea, acestea sunt afisate in sistemul electronic de achizitie SEAP", arata MS. In plus, spitalele au fost periodic informate, bilunar, cu privire la stocurile de medicamente oncologice existente la Compania UNIFARM, care a transmis adrese tuturor spitalelor publice privind stocurile existente si modalitatea de contractare.
Cati bani vor fi alocati in 2013 Programului national de oncologie?
Fondurile necesare pentru asigurarea medicamentelor oncologice specifice, necesare tratamentului bolnavilor cu afectiuni oncologice, sunt asigurate in cadrul Programului national de oncologie. In proiectul de buget pentru anul 2013, sumele alocate depasesc 1.000.000 de lei. Mai mult, incepand cu 1 martie 2013, finantarea programului va fi transferata la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, avand in vedere specificul curativ al acestuia.
Dupa aprobarea bugetului pe anul 2013, Ministerul Sanatatii va propune Executivului o modalitate de suplimentare a fondurilor, cu o suma cuprinsa intre 500.000 si 1.000.000 euro, pe care UNIFARM sa o utilizeze in achizitionarea medicamentelor pentru realizarea echilibrului finanaciar intre plata facuta la furnizor, in avans, la cumparare sau la 30 de zile, si decontarea serviciilor medicale de catre casele de asigurari la 210 zile.
Comentarii articol (0)