Potrivit INM, concursul de admitere in magistratura s-a organizat pentru ocuparea unui numar de 35 de posturi de judecator la judecatorii si 20 de posturi de procuror la parchetele de pe langa judecatorii, numarul celor inscrisi fiind peste 1000.
Concursul a debutat in 27 ianuarie, cand a avut loc testul-grila de verificare a cunostintelor juridice. Urmatorul pas a fost sustinerea testul de verificare a rationamentului logic, ce a avut loc duminica, 10 februarie.
Rezultatele finale obtinute de candidati la prima etapa, cea eliminatorie, pot fi consultate in fisierul atasat. Atentie! Doar candidatii care au obtinut o nota "de trecere" la aceasta etapa au trecut mai departe, in etapa interviului.
Conform calendarului concursului, etapa interviului s-a desfasurat in perioada 22 februarie – 1 martie 2013 si a constat in elaborarea in scris a unei analize cu privire la subiectul extras de catre candidat, sustinerea orala a acestuia si analizarea orala a unei spete cu elemente de etica specifice profesiei. Vezi AICI rezultatele obtinute de candidati la proba interviului.
Dupa parcurgerea celor 2 etape, cea eliminatorie si cea a interviului, s-a facut o medie a notelor obtinute, calculata astfel: 75% va conta nota de la prima etapa si 25% interviul. In cazul in care sunt candidati cu note egale, departajarea se face in functie de notele obtinute la testele sustinute, cel mai mult contand testul de verificare a cunostintelor juridice, apoi cel de verificare a rationamentului logic, si, in final, interviul.
Ultimii pasi: verificarea bunei reputatii si testarea psihologica
La sfarsitul lunii iunie 2012, CSM a adoptat Hotararea nr. 514/2012 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, care prevede ca atat buna reputatie, cat si profilul psihologic ale candidatilor vor fi verificate dupa ce se afiseaza rezultatele definitive ale concursului, de comisia de admitere a concursului. Inainte de adoptarea acestui act normativ, actele care atestau buna reputatie si adeverinta care atesta faptul ca persoana este apta din punct de vedere psihologic pentru exercitarea functiei erau depuse de candidati odata cu cererea de inscriere pentru sustinerea examenului de admitere in magistratura.
Buna reputatie
Avand in vedere noile reglementari ale actului normativ, candidatii declarati admisi au depus la tribunalele, respectiv la parchetele de pe langa tribunalele in a caror circumscriptie domiciliaza, urmatoarele documente:
- curriculum vitae care sa cuprinda datele de identificare, datele de stare civila, datele cu privire la studiile absolvite si locurile de munca anterioare;
- caracterizarea de la ultimul loc de munca, care sa cuprinda inclusiv mentiuni privind existenta ori inexistenta unor eventualele sanctiuni disciplinare sau administrative;
- adeverinte eliberate de primarii si/sau, dupa caz, de administratiile financiare de la domiciliile avute in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, din care sa rezulte, daca este cazul, natura si tipul contraventiilor comise si sanctiunile contraventionale aplicate in aceasta perioada;
- declaratia pe propria raspundere privind precizarea domiciliului avut in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului;
- orice alte inscrisuri pe care le considera relevante pentru verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii.
Pentru stabilirea conditiei bunei reputatii, au fost analizate faptele pentru care candidatilor li s-au aplicat sanctiuni contraventionale, amenzi administrative, sanctiuni disciplinare in alte profesii in ultimii 3 ani, faptele pentru care candidatilor li s-au aplicat sanctiuni de drept penal, precum si faptele pentru care candidatii au fost eliminati din concursurile de admitere organizate de Consiliul Superior al Magistraturii, in ultimii 5 ani.
Testarea psihologica
Conform INM, testarea psihologica a constat in aplicarea unui test scris si a unui interviu. Aplicarea testului scris a avut loc in 31 martie, la sediul Universitatii Nicolae Titulescu, din Bucuresti.
Dupa testarea scrisa, a urmat interviul psihologic, sustinut in perioada 2-4 aprilie 2013, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, din Bucuresti.
Rezultatele candidatilor la testarea psihologica pot fi consultate AICI.
Calendarul complet al concursului
Conform calendarului de desfasurare a concursului, examinarea candidatilor se realizeaza in 2 etape, prima dintre ele constand in urmatoarele 2 probe eliminatorii:
- Cunostintele juridice – 27 ianuarie 2013
Testul-grila de verificare a cunostintelor juridice cuprinde 100 de intrebari, cate 25 pentru fiecare dintre urmatoarele discipline de concurs: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal. Lucrarile se noteaza cu «Admis» sau «Respins», in functie de punctajul obtinut de candidat. Sunt declarati admisi la aceasta proba candidatii care au obtinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.
- Rationamentul logic – 10 februarie 2013
La testul grila de verificare a rationamentului logic participa doar candidatii declarati admisi la testul-grila de verificare a cunostintelor juridice. Acest test cuprinde 100 de intrebari la care se puncteaza raspunsurile si 20 de intrebari supuse pretestarii in conditii de concurs, iar lucrarile sunt punctate cu «Admis» sau «Respins», in functie de punctajul obtinut de candidat. Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie sa raspunda corect la minimum 30 de intrebari din cele 100 de intrebari ale caror raspunsuri se puncteaza.
Pentru a putea trece in etapa a doua, cea a interviului, candidatii trebuie sa obtina la primele doua probe o nota "de trecere", calculata in functie de ponderea: 30% testul-grila de verificare a rationamentului logic si 70% testul-grila de verificare a cunostintelor juridice.
A doua etapa, interviul, a constta in elaborarea in scris a unei analize cu privire la subiectul extras de catre candidat, sustinerea orala a acestuia si analizarea orala a unei spete cu elemente de etica specifice profesiei.
Comentarii articol (15)