Buna reputatie – obligatorie ca sa intri in examen
Potrivit noilor dispozitii legale, pe langa actele precum certificatul de nastere sau certificatele de cazier fiscal si judiciar, la cererea de inscriere pentru sustinerea examenului de admitere se anexeaza si acte care sa ateste buna reputatie.
Astfel, candidatul va trebui sa anexeze urmatoarele acte necesare verificarii conditiei privind buna reputatie:
- curriculum vitae care sa cuprinda datele de identificare, datele de stare civila, datele cu privire la studiile absolvite si locurile de munca anterioare;
- caracterizarea de la ultimul loc de munca sau, dupa caz, caracterizarea de la unitatea de invatamant absolvita, pentru candidatii care nu au fost anterior incadrati in munca, care sa cuprinda inclusiv referiri la eventualele sanctiuni disciplinare sau administrative aplicate;
- adeverinte eliberate de primarii si/sau, dupa caz, de administratiile financiare de la domiciliile avute in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, din care sa rezulte, daca este cazul, natura si tipul contraventiilor comise si sanctiunile contraventionale aplicate in aceasta perioada;
- declaratia pe propria raspundere privind precizarea domiciliului avut in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului;
- orice alte inscrisuri pe care le considera relevante pentru verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii.
Pentru stabilirea conditiei bunei reputatii, sunt analizate faptele pentru care candidatilor li s-au aplicat sanctiuni contraventionale, amenzi administrative, sanctiuni disciplinare in alte profesii in ultimii 3 ani, faptele pentru care candidatilor li s-au aplicat sanctiuni de drept penal, precum si faptele pentru care candidatii au fost eliminati din concursurile de admitere organizate de Consiliul Superior al Magistraturii, in ultimii 5 ani.
Etapa I de concurs: probele scrise
Potrivit legii, examinarea candidatilor se va face in 2 etape, prima dintre ele fiind si eliminatorie: sustinerea probelor scrise, mai precis a testului-grila de verificare a rationamentului logic si un altul de verificare a cunostintelor juridice.
Rationamentul logic
Testul-grila de verificare a rationamentului logic cuprinde 100 de intrebari la care se puncteaza raspunsurile si 20 de intrebari supuse pretestarii in conditii de concurs, iar lucrarile sunt punctate cu «Admis» sau «Respins», in functie de punctajul obtinut de candidat.
Daca pana acum, pentru a fi declarat admis la aceasta proba, candidatul trebuia sa obtina minimum 70 de puncte (echivalentul notei 7), noile prevederi legale stabilesc ca acesta trebuie sa raspunda corect la minimum 30 de intrebari din cele 100 de intrebari ale caror raspunsuri se puncteaza.
Pentru a trece de prima etapa eliminatorie, candidatii trebuie sa sutina si testul-grila de verificare a cunostintelor juridice, la care vor participa doar candidatii declarati admisi la testul-grila de verificare a rationamentului logic.
Cunostintele juridice
Testul-grila de verificare a cunostintelor juridice cuprinde 100 de intrebari, cate 25 pentru fiecare dintre urmatoarele discipline de concurs: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal. Lucrarile se noteaza cu «Admis» sau «Respins», in functie de punctajul obtinut de candidat. Sunt declarati admisi la aceasta proba candidatii care au obtinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.
Pentru a putea trece in etapa a doua, cea a interviului, candidatii trebuie sa obtina la primele doua probe o nota "de trecere", calculata in functie de ponderea: 30% testul-grila de verificare a rationamentului logic si 70% testul-grila de verificare a cunostintelor juridice.
Etapa 2 de concurs: sustinerea interviului
Urmeaza cea de-a doua etapa, a sustinerii unui interviu in fata comisiei de examinare, din care vor face parte un psiholog, un judecator, un procuror, un profesor universitar si un pedagog, desemnati de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii.
Pana in prezent, prevederile legale nu stabileau concret in ce consta proba interviului, insa noile norme prevad ca interviul consta in elaborarea in scris a unei analize cu privire la subiectul extras de catre candidat, sustinerea orala a acestuia si analizarea orala a unei spete cu elemente de etica specifice profesiei. Pentru a fi declarati admisi la proba interviului, candidatii trebuie sa obtina nota minima 7.
Ultimul pas – media notelor obtinute
Dupa parcurgerea celor 2 etape, cea eliminatorie si cea a interviului, se va face o medie a notelor obtinute, calculata astfel: 75% va conta nota de la prima etapa si 25% interviul. In cazul in care vor fi candidati cu note egale, departajarea se va face in functie de teste sustinute, cel mai mult contand testul de verificare a cunostintelor juridice, apoi cel de verificare a rationamentului logic, si, in final, interviul.
Comentarii articol (37)