Mark Gray a aratat, miercuri, ca in cazul recomandarilor facute Guvernului de la Bucuresti de catre Comisia Europeana acestea au fost partial indeplinite, partial nu. "S-au inregistrat progrese, dar din raport se intelege foarte bine ca mai sunt lucruri de facut", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei.
Oficialul UE a mentionat, de asemenea, ca Guvernul roman a indeplinit multe dintre recomandarile CE privind statul de drept, dar nu pe toate. Astfel, exista restante privind protectia sistemul judiciar fata de atacuri, demiterea ministrilor cu probleme de integritate si demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.
Totodata, Comisia sustine ca, desi respectarea Constitutiei si a hotararilor pronuntate de Curtea Constitutionala a fost restabilita, nerespectarea independentei sistemului judiciar si instabilitatea cu care se confrunta institutiile judiciare raman o sursa de ingrijorare.
In consecinta, in raportul Comisiei se subliniaza importanta numirii unui nou Procuror General si a unei noi conduceri a Directiei Nationale Anticoruptie care sa se bucure de increderea opiniei publice si care sa faca dovada independentei, integritatii si profesionalismului necesare pentru obtinerea unor rezultate concrete in combaterea coruptiei.
In plus, responsabilitatea pe care o au ministrii si parlamentarii in a oferi un exemplu in materie de respectare a integritatii este foarte importanta.
Conform declaratiilor lui Gray, Comisia va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile legate de reforma judiciara, de problemele de integritate precum si de lupta impotriva coruptiei, iar pana la finalul anului 2013 Comisia va face un nou raport pe MCV.
Comentarii articol (5)