Proiectul de Hotarare de Guvern privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 a fost aprobat miercuri de guvernanti, potrivit informatiilor aparute pe pagina de internet a Executivului.
Acest act normativ introduce de la 1 aprilie coplata, acea suma de bani care trebuie achitata de pacienti la externarea din spital pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta.
In ce cazuri se va achita coplata?
Conform proiectului de contract-cadru, asa cum a fost lansat in dezbatere publica, coplata se va incasa pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile/compartimentele cu paturi din unitatile sanitare cu paturi aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Pentru aceste servicii, nivelul minim al coplatii este 5 lei, iar cel maxim este 10 lei, valoarea fiind stabilita de fiecare unitate sanitara cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul consiliului de administratie al unitatii sanitare cu paturi. Aceste informatii au fost confirmate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o interventie pentru agentia de presa Mediafax.
Atentie! Coplata nu va fi platita pe zi de spitalizare, ci o singura data, la iesirea din spital, între 5 ºi 10 lei, indiferent de perioada spitalizarii.
In cadrul unei videoconferinte cu managerii spitalelor, Eugen Nicolaescu, de acum cateva saptamani a subliniat, de asemenea, ca introducerea coplatii modice este o conditie a Fondului Monetar International pentru a scadea numarul internarilor fictive, masura aplicandu-se doar pentru cazurile spitalizate, la externare.
Important! Asiguratii scutiti de coplata vor dovedi aceasta calitate cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si documente si/sau dupa caz declaratie pe proprie raspundere ca indeplineste conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri. Vezi AICI cine este scutit de la coplata.
In proiectul de act normativ se mai arata ca sunt si anumite cazuri in care nu se va incasa coplata, si anume pentru:
- serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile/compartimentele de ingrijiri paliative
- internarile obligatorii pentru bolnavii psihici prevazuti la art. 105, 113 si 114 din Codul penal si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale
- serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani) 360 zile
- serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta
Ce alte prevederi mai cuprinde Contractul-cadru pentru 2013-2014?
Iata un rezumat al prevederilor proiectului contractului-cadru, asa cum sunt notate in nota de fundamentare.
Pentru toate domeniile de asistenta medicala:
- au fost revizuite, pentru o abordare unitara, reglementarile privind penalitatile aplicate in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre furnizorii de servicii medicale;
- pentru furnizorii care au semnatura electronica extinsa raportarea se poate face numai in format electronic;
- au fost dezvoltate prevederile privind eliberarea biletelor de trmitere catre alte specialitati sau in vederea internarii, a biletelor de trimitere pentru investigatii medicale paraclinice, precum si prescriptiilor medicale care sunt eliberate ca o consecinta a actului medical propriu, in sensul ca s-a prevazut ca acestea sunt eliberate numai in urma efectuarii serviciilor medicale care fac obiectul contractului cu casa de asigurari de sanatate si sunt decontate de catre aceasta;
- au fost completate obligatiile caselor de asigurari de sanatate in raport cu furnizorii de servicii medicale, cu obligatia de a comunica furnizorilor motivarea scrisa, atat pe suport de hartie, cat si in format electronic, cu privire la erorile de raportare si refuzul decontarii anumitor servicii.
Asistenta medicala primara:
- a fost modificat raportul dintre procentul alocat din fondul asistentei medicale primare pentru plata per capita si cel alocat pentru plata pe serviciu: 70% pentru plata „per capita” si 30% pentru plata per serviciu.
- numarul de puncte rezultat in functie de serviciile medicale (a caror plata se face prin tarif pe serviciu medical exprimat in puncte) efectuate, raportate si validate se va ajusta in functie de gradul profesional al medicului de familie;
- inlocuirea valorii punctului pentru plata per capita cu o valoare minima garantata.
- a fost introdusa o noua modalitate de plata: plata pe serviciu prin tarif exprimat in lei (serviciile pentru care va fi specifica aceasta modalitatea de plata vor fi prevazute in Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru)
Asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice:
- au fost introduse reglementari potrivit carora casele de asigurari de sanatate incheie contracte cu furnizorii de servicii medicale paraclinice - pentru laboratoarele/punctele de lucru ale acestora, organizate prin asociatiune in participatiune sau investitionala cu o unitate sanitara cu paturi aflata in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate, utilizand sume din fondurile aferente asistentei medicale spitalicesti.
Medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu:
- au fost completate reglementarile privind modul de prescriere a medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, in sensul ca pentru produsele biologice s-a precizat ca prescrierea se face pe denumire comerciala, cu mentionarea pe prescriptie si a denumirii comune internationale (DCI) corespunzatoare
- au fost revizuite termenele de decontare a contravalorii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, respectiv pana la 60 de zile calendaristice de la data validarii facturilor (fata de termenul de pana la 180 de zile calendaristice); Validarea facturilor se face in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii acestora de catre farmacie la casa de asigurari de sanatate.
Atentie! Toate informatiile prezentate in articol se bazeaza pe proiectul de HG, asa cum a fost lansat in dezbatere publica (pe care il puteti si consulta in fisier atasat). Revenim cu date noi de indata ce varianta finala a acestui act normativ va fi si publicata in Monitorul Oficial.
In plus, pana la 1 aprilie, data la care se preconizeaza ca va intra in vigoare contractul-cadru pentru urmatorii 2 ani, se aplica prevederile contractului-cadru din 2012.
Comentarii articol (29)