Hotararea de Guvern nr. 117/2013 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 a fost aprobata de guvernanti in 20 martie si publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 166 din 28 martie 2013. Prevederile cuprinse in document intra in vigoare incepand cu 1 aprilie, data pana la care s-au aplicat dispozitiile contractului-cadru aferent anului 2012.
Printre cele mai importante modificari cuprinse de noul contract-cadru se numara introducerea coplatii in sistemul de sanatate, masura fiind, conform unor declaratii recente ale lui Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, o conditie a Fondului Monetar International pentru a scadea numarul internarilor fictive.
"Introducerea coplatii a fost o masura discutata cu organismele internationale inca din 2009 si aprobata anul trecut. Noi am cautat sa negociem cu Fondul Monetar International stabilirea unei sume modice, intre 5 si 10 lei. Aceasta se va percepe de fiecare spital, pe baza aprobarii Consiliului de Administratie, o singura data, la externare", a mai mentionat la acea vreme oficialul MS.
In ce cazuri se va achita coplata?
Conform contractului-cadru, coplata se va incasa pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile/compartimentele cu paturi din unitatile sanitare cu paturi aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Pentru aceste servicii, nivelul minim al coplatii este 5 lei, iar cel maxim este 10 lei, valoarea fiind stabilita de fiecare unitate sanitara cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul consiliului de administratie al unitatii sanitare cu paturi.
De asemenea, suma se va incasa si pentru serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ. Pe de alta parte, contractul-cadru prevede si exceptii de la regula, astfel ca vor fi si cazuri in care nu se va incasa coplata, si anume pentru:
- serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile/compartimentele de ingrijiri paliative;
- internarile obligatorii pentru bolnavii psihici prevazuti la art. 105, 113 si 114 din Codul penal si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale;
- serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani);
- serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta.
"Spitalele aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate nu pot incasa o alta plata din partea asiguratului pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua in afara celor prevazute mai sus", se mai precizeaza in contractul-cadru.
Atentie! Coplata nu va fi platita pe zi de spitalizare, ci o singura data, la iesirea din spital, intre 5 si 10 lei, indiferent de perioada spitalizarii.
Cine va fi scutit de la plata?
Conform documentului citat, nu toti cetatenii vor plati aceste contributii. Astfel, sunt precizate categoriile de persoane scutite de la coplata:
- Pensionari cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna;
- Copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca;
- Bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse;
- Femeile insarcinate si lauzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii (aceasta categorie a fost introdusa anul trecut, prin Legea nr. 138/2012, n.red.)
Important! Aceste categorii de asigurati vor face dovada ca sunt scutite de la coplata cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si documente si/sau dupa caz declaratie pe proprie raspundere ca indeplineste conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
Comentarii articol (29)