Prevederile ordonantei se aplica transporturilor rutiere de marfuri si de persoane care se efectueaza, integral sau partial, pe drumurile publice din România.
Lucratorii mobili sunt angajatii întreprinderilor, inclusiv cursantii si stagiarii, care fac parte din personalul implicat în operatiuni de transport rutier, cu exceptia conducatorilor auto.
În ceea ce priveste organizarea timpului de lucru al lucratorilor mobili, Guvernul a stabilit ca pentru acestia timpul total de lucru în cadrul unei saptamâni poate fi de maximum 48 de ore. Aceasta perioada poate fi prelungita pâna la maximum 60 de ore cu conditia ca, pentru orice perioada de 4 luni consecutive, media timpului de lucru saptamânal sa nu depaseasca 48 de ore.
În cazul lucratorilor care muncesc pentru mai multi angajatori, timpul de lucru este suma orelor lucrate de persoana respectiva pentru toti angajatorii.
Ordonanta mai prevede ca lucratorii mobili pot lucra cel mult 6 ore fara pauza. Pauza va fi de cel putin 30 de minute, daca timpul total de lucru este de 6 pâna la 9 ore si de 45 de minute, daca timpul total de munca depaseste 9 ore. Pauzele pot fi împartite în perioade de maxim 15 minute.
Daca lucratorul mobil munceste în intervalul orar 00.00-07.00, timpul de munca zilnic nu poate depasi 10 ore în 24 de ore, indiferent de numarul de ore lucrate în aceasta perioada. Munca pe timpul noptii se va compensa în conformitate cu prevederile legale în vigoare sau conditiile generale negociate de partenerii sociali, astfel încât sa nu fie pusa în pericol siguranta rutiera.
Lucratorii mobili au obligatia de a respecta timpul de lucru stabilit de prezenta ordonanta. Cei care lucreaza pentru mai multi angajatori trebuie sa furnizeze în scris informatii corecte angajatorilor cu privire la timpul total lucrat.
Ordonanta introduce obligativitatea pentru operatorii de transport rutier de a pastra evidenta timpului de lucru al lucratorilor mobili. De asemenea, acestia trebuie sa pastreze aceste înregistrari pentru o perioada de 2 ani si sa elibereze lucratorilor mobili, la cerere, copii ale înregistrarilor cu privire la timpul de lucru.
Întreprinderile au obligatia sa verifice zilnic, prin personalul propriu, cel putin 20% din înregistrari, astfel încât saptamânal sa fie controlati toti conducatorii auto si toti lucratorii mobili.
Ordonanta stabileste introducerea tahografelor digitale, care vor permite un control mai strict si mai eficient al respectarii prevederilor legale privind perioadele de conducere. Tahografele sunt echipamente care se instaleaza la bordul vehiculelor rutiere, având ca stop indicarea, înregistrarea si stocarea datelor privind deplasarea vehiculelor si a anumitor persoane de lucru ale conducatorilor auto care le conduc.
Pâna la data de 31 decembrie 2005, toate vehiculele utilizate la transportul de persoane cu capacitate de peste 9 locuri, precum si vehiculele destinate transportului rutier de marfa, cu mase maxime totale autorizate mai mari de 3,5 tone vor fi dotate cu tahografe.
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, toate vehiculele carora li se aplica prevederile acestei ordonante, care se înmatriculeaza pentru prima oara vor fi dotate cu tahografe digitale.
Potrivit actului normativ, se sanctioneaza cu amenda:
- nerespectarea timpului de conducere, a pauzelor si a perioadelor de odihna si de repaus se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 1.500 RON, în cazul controlului în trafic sau la sediu; amenda se aplica întreprinderii iar autoturismul aflat în trafic va fi imobilizat pâna la îndeplinirea conditiilor legale; - nerespectarea timpului de conducere, a pauzelor si a perioadelor de odihna si de repaus se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 la 4.000 RON în cazul controlului la sediu, daca întreprinderea nu i-a sanctionat pe conducatorii auto care au încalcat prevederile ordonantei; - în cazul neutilizarii tahografelor, a foilor de înregistrare sau cartelei tahografice conducatorilor auto ori folosirii defectuoase a acestora întreprinderea se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 1.500 RON. (cartela tahografica este o cartele cu memorie care se utilizeaza la tahografele digitale în vederea indentificarii detinatorului cartelei, precum si descarcarea si stocarea datelor).
Amenzile se aplica de personalul cu atributii de inspectie si control din cadrul Autoritatii Rutiere Române si/sau de agentii de politie, precum si/sau de catre personalul cu atributii de control din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
În termen de 60 de zile de la întrarea în vigoare a ordonantei, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va emite normele tehnice privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea si înnoirea cartelelor tahografice.
Comentarii articol (0)