Articol scris de Camelia Patrascu – Avocat asociat
Plata chiriei si restituirea bunului inchiriat
In masura in care s-au indeplinit conditiile de forma ale contractului de inchiriere, chiriasul poate fi executat silit in temeiul acestui titlu executoriu daca nu a platit chiria la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau lege. Din economia textului de lege, intelegem ca executarea silita se face numai pentru valoarea chiriei datorate, nu si pentru alte sume care s-ar datora in baza contractului (dobanzi, costuri de intretinere etc.)
In ceea ce priveste obligatia de restituire a bunului inchiriat, observam ca s-a conferit titlu executoriu contractului de inchiriere numai in cazul in care obligatia de restituire survine la expirarea duratei contractuale (incetare de drept prin ajungere la termen, respectiv implinirea termenului de preaviz, in cazul contractelor de inchiriere pe durata nedeterminata) nu si in cazul unei incetari anticipate a contractului de inchiriere.
O data cu intrarea in vigoarea noului Cod de Procedura Civila (data cea mai probabila fiind 1 februarie 2013) locatorul va avea la indemana o procedura speciala si urgenta de evacuare a chiriasului care va fi aplicabila indiferent de cauza de incetare a contractului de inchiriere.
Procedura de inregistrare la organele fiscale
Procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere la organele fiscale este prevazuta prin Ordin nr. 1985/2012 privind aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de fiducie, a Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare (“Ordinul nr. 1985/2012”) emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Acesta procedura se aplica contractelor de inchiriere incheiate atat de catre locatori persoane fizice cat si profesionisti.
In ceea ce priveste contractele de inchiriere incheiate de profesionisti, organul competent este organul fiscal in a carui evidenta este inregistrat locatorul ca platitor de impozite si taxe. Locatorul trebuie sa depuna o declaratie de inregistrare a contractelor de locatiune (anexa nr. 4 la Ordinul nr. 1985/2012), insotita de contractul de inchiriere (original si copie). Originalul contractului va fi restituit locatorului dupa certificarea conformitatii copiei.
Documentele pot fi depuse la organul fiscal competent sau transmise prin posta (in acest din urma caz, declaratia de inregistrare a contractelor de inchiriere fiind insotita de o copie legalizata de pe contractul de inchiriere).
De asemenea, orice modificare/incetare a contractului de inchiriere poate fi inregistrata de locator la organul fiscal competent prin depunerea unei noi declaratii insotita de documentele justificative.
Data inregistrarii contractelor de inchiriere (sau dupa caz, a modificarilor sau a incetarii acestora) este data depunerii la registratura organului fiscal competent sau data postei.
Dovada inregistrarii o constituie copia declaratiei avand inscrise numarul si data inregistrarii la organul fiscal, sau in cazul in care au fost transmise prin posta, copia declaratiei insotita de confirmarea de primire semnata de reprezentantul organului fiscal competent.