In acest mod au fost confirmate hotararile Tribunalului si Curtii de Apel Mures, prin care cererea de chemare in judecata fusese respinsa ca neintemeiata.
Hotararea Instantei Supreme confirma solutiile anterioare in care s-a decis ca dobanda de referinta variabila a bancii si indicele Euribor nu sunt identice. De asemenea a aratat ca nu exista un temei legal care sa permita determinarea nivelului dobanzii contractuale potrivit unei formule de calcul in care dobanda de referinta a bancii sa fie inlocuita cu indicele Euribor, pastrandu-se marja fixa din contractul initial.
Aceasta este o noua solutie care atesta conduita corepunzatoare a bancii cu privire la valabilitatea contractelor de credit si la modalitatea de stabilire a dobanzii.
„Inalta Curte a descifrat corect dreptul aplicabil si principiile dreptului comun prin raportare la regulile de exceptie specifice dreptului consumatorului – niciodata opuse in esenta lor celor dintai - si a recunoscut preeminenta dreptului in fata emotiilor si intereselor nelegitime. Inalta Curte a respectat principiul procedural al puritatii actiunii si a sanctionat incorectitudinea co-contractantului-reclamant - in cauza dedusa judecatii - iar la nivel atitudinal a ramas consecventa practicii judiciare pe care a creat-o”, apreciaza Ana Diculescu-Sova, Partener Senior NNDKP.