Cea mai mare parte din caldura se pierde prin crestetul capului, asa ca nu face niciun pas fara caciula!
Mit. Intr-un articol publicat de British Medical Journal, cercetatorii de la Centrul pentru Politici de Sanatate de la Universitatea din Indiana au spus ca, daca aceasta afirmatie ar fi adevarata, oamenilor le-ar fi la fel de frig fara caciula ca si fara pantaloni.
Se pare ca un copil nu sufera de hipotermie doar pentru ca nu poarta o caciula. Un risc mai mare il constituie degeraturile, mai ales in zonele in care pielea este expusa – nasul, urechile, degetele de la maini sau de la picioare.
Daca e frig afara, racesti
Mit. Singura modalitate de a raci este sa te intalnesti cu un virus, chiar daca preconceptiile despre aerul rece de iarna care te poate imbolnavi sunt destul de frecvente (mai ales printre bunici si persoane in varsta care te admonesteaza imediat ca nu ti-ai imbracat copilul suficient de gros).
Un studiu efectuat de revista Pediatrics a constatat ca intre 40% si 50% din parinti sunt de parere ca daca e frig, daca mergi afara cu haine prea subtiri sau cu parul ud, racesti.
Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP), racelile apar mai frecvent in anotimpurile reci, deoarece copiii sunt la scoala sau la gradinita mai mult timp. Acest lucru permite ca virusurile sa se raspandeasca mai usor. In plus, se pare ca diferentele mari de temperatura intre interior si exterior fragilizeaza mucoasa nazala si bucala si virusurile patrund mult mai usor in corp.
Supa de pui ajuta la raceala
Adevarat. Supa de pui are efecte anti-inflamatorii si poate subtia mucusul, lucruri ce ar putea ameliora durerile in gat sau raceala.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Nebraska a testat 13 supe de pui din comert intr-un laborator si au descoperit ca supa de pui si multe din ingredientele sale ajuta la incetinirea celulelor cu rol in apararea antiinfectioasa a organismului – numite neutrofile -, care declanseaza eliberarea de mucus. Acest lucru a fost evident chiar si dupa testarea unui lot de supa de pui facuta in casa. Rezultate similare nu au fost observate in cazul supelor din legume.
Daca ai febra trebuie sa te hranesti consistent, chiar daca nu iti este foame, pentru a capata puteri
Mit. Majoritatea medicilor atesta ca acest lucru este un mit.
In cazul unei febre, cel mai important lucru este hidratarea. Daca pe langa hidratare incape si niste hrana, cu atat mai bine. Alimentele sanatoase, cum ar fi legumele, fructele si ciorbele sau supele sunt ideale.
In orice caz, este important sa urmaresti simptomele copilului tau. Nu il forta sa manance, daca nu ii este foame. Majoritatea copiilor care au febra isi pierd, de regula, apetitul, insa ar trebui sa se hraneasca daca simt ca le este foame. Ofera-i copilului cantitati mici si dese de mancare pe tot parcursul zilei.
Poti trata raceala cu antibiotic
Mit. Daca esti de acord cu acest lucru, afla ca nu esti singura.
Intr-un studiu privind perceptiile parintilor vizavi de raceli, s-a constatat ca aproximativ doua treimi din aproximativ 200 de parinti cred ca bacteriile provoaca raceli. Deloc surprinzator, multi parinti cred si ca antibioticele sunt necesare in tratarea unei raceli.
In realitate, racelile sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele nu pot lupta impotriva infectiilor virale. Folosirea in exces a antibioticelor incurajeaza bacteriile rezistente la medicamente sa se dezvolte si nu se folosesc decat in cazul unei suprainfectii bacteriene confirmate prin teste si analize.
Sistemul imunitar este in sine construit pentru a lupta singur cu majoritatea infectiilor virale. Cel mai bine pentru a ajuta copilul sa treaca de raceala este sa ii asiguri confort, alimente sanatoase si multe lichide.
Temperatura lichidului pe care il bei la raceala este importanta
Mit. Unii oameni (majoritatea!) cred ca in cazul unei dureri in gat nu trebuie baut nimic rece. Altii considera ca nu ar trebui consumat nimic fierbinte. De fapt, temperatura lichidelor are prea putin efect la nivel local pentru a influenta infectia. O data ce lichidul este inghitit, acesta ajunge repede la temperatura organismului.
Tot ce conteaza este sa ii oferi copilului acele lichide care ii fac bine, fie ca e vorba de o cana cu ceai cald sau un pahar cu apa la temperatura camerei.
Comentarii articol (2)