Una din cele mai elaborate tehnici de a face asta este de acum 2.500 ani în Grecia Anticã. E cunoscutã ca palatul memoriei. Povestea creãrii acestei tehnici sunã astfel: Era un poet pe nume Simonides care participa la un banchet. Era de fapt angajat pentru spectacol, pe atunci dacã vroiai sã dai o petrecere trãznet, nu angajai un DJ, angajai un poet. El se ridicã, spune poezia din memorie, iese pe uºã, ºi în momentul în care iese, sala banchetului se prãbuºeºte, Toþi dinãuntru mor. Nu numai cã toþi mor, dar corpurile sunt mutilate fãrã sã poatã fi recunoscute. Nimeni nu poate spune cine era înãuntru, nimeni nu poate spune unde stãtea fiecare. Corpurile nu pot fi înmormantate cum se cade. O tragedie peste altã tragedie. Simonides, stând afarã, singurul supravieþuitor al ruinelor, închide ochii ºi realizeazã cã cu ochii minþii, vede unde stãtuse fiecare oaspete la banchet. Şi ia rudele de mânã ºi îi ghideazã pe fiecare cãtre persoanele dragi printre ruine.
Ceea ce Simonides a realizat în acel moment e ceva ce toþi ºtim intuitiv, anume cã oricât de prost am sta cu memorarea numelor ºi numerelor de telefon ºi instrucþiunilor de la colegii noºtri, toþi avem memorii vizuale ºi spaþiale excepþionale. Dacã v-aº ruga sã redaþi primele 10 cuvinte ale poveºtii pe care v-am spus-o despre Simonides, probabil vã va fi greu. Dar aº pune pariu cã dacã v-aº ruga sã vã amintiþi cine stã pe calul maro care vorbeºte în holul vostru, aþi reuºi sã vedeþi asta.
Citatul de mai sus apartine lui Joshua Foer, un vorbitor la TedGlobal 2012. Discursul sau, impresionant nu doar prin vorbe ci si prin lectiile pe care le ofera, este invitatie la regandirea rolului mintii noastre in lumea moderna. In fond, cu cat tehnologia ne ajuta sa externalizam mai mult functiile memoriei catre dispozitive diverse, cu atat mintea noastra pierde ocazia de a-si antrena agerimea. Iar viitorul s-ar putea sa ne dezamageasca, din acest punct de vedere.
Discursul este preluat de la Ted.com, in virtutea unei licente Creative Commons.
Pentru a viziona videoclipul cu traducere in limba romana, trebuie sa apasati butonul Play, iar apoi sa alegeti dintre cele 24 de traduceri oferite subtitrarea in limba romana.
Discursul a fost filmat la Ted Global2012.
Comentarii articol (12)