Legea nr. 115/2012, in vigoare din vara anului 2012, a modificat Legea medierii, instituind, printre altele, obligatia de a participa la o sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata. Concret, in actul normativ se arata, la art. 601, ca "in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii". Prevederea urma sa intre in vigoare in 6 luni de la publicarea Legii nr. 115/2012 in Monitorul Oficial (9 iulie, n.red.), adica in 9 ianuarie 2013.
Totusi, acest termen a fost prorogat de Guvern, dupa ce Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 4/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 68 din 31 ianuarie, a stabilit ca dispozitiile art. 601 vor intra in vigoare in aceeasi zi cu Noul Cod de Procedura Civila, adica 15 februarie.
Acest lucru inseamna ca, incepand de astazi, se instituie obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta sau pana la termenul dat de instanta in acest sens, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii, adica prin dialog si negociere, a mentionat, la solicitarea AvocatNet.ro, Aniela Badita, Avocat Partener SCA Badita & Pop.
Pe de alta parte, Badita puncteaza ca nu toate cauzele sunt susceptibile de a fi solutionate prin mediere.
Concret, potrivit art. 601 din Legea nr. 115/2012, procedura prealabila instantei de judecata va fi obligatorie:
- in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;
- in materia dreptului familiei (neintelegerile care tin de continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor sau orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii);
- in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
- in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
- in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
- in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila;
- in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul.
In aceleasi timp, Cosmin Vasile, Avocat Partener Zamfirescu Racoti Predoiu, arata clar ca textul de lege este inaplicabil in orice alta materie, cu exceptia celor evocate. In plus, a explicat acesta, litigiile deja demarate nu sunt afectate, ele putand continua.
Ce presupune sedinta de informare?
Potrivit Legii nr. 115/2012, in sedinta de informare privind medierea mediatorul explica partilor scopul, limitele si efectele medierii, precum si avantajele acestei proceduri. Sedinta de informare este gratuita, dupa cum se precizeaza si in Legea medierii: "Pentru activitatea de informare si consiliere a partilor cu privire la procedura medierii si avantajele acesteia, indeplinita potrivit legii anterior incheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu".
Conform legii, dovada participarii la sedinta de informare se va face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Pe de alta pare, in cazul in care una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.
Modelul de certificat de informare si modelul procesului-verbal sunt disponibile in fisierele atasate (modelele sunt prelucrate de pe site-ul Consiliului de Mediere)
Dupa aceasta sedinta de informare, urmeaza fie procedura propriu-zisa de mediere (semnarea acordului de mediere intre parti si mediator, urmata de derularea propriu-zisa a procedurii), fie sesizarea instantei de judecata de catre reclamant, a explicat Cosmin Vasile.
Totusi, potrivit avocatului, nimic nu impiedica partile sa incerce si alte forme de solutionare amiabila (de la simpla negociere informala, pana la alte metode alternative de solutionare a disputelor) si sa incerce, astfel, evitarea solutionarii pricinii lor de catre instanta de judecata.
Ce se intampla daca NU participi la sedinta?
Conform OUG nr. 90/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cei care vor sa inceapa un proces sunt obligati sa participe la sedinta de informare, in caz contrar cererea lor de chemare in judecata fiind respinsa.
"Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop (...)", se arata in textul OUG nr. 90/2012.
Pe de alta parte insa, OUG nr. 4/2013 prevede ca dispozitiile OUG nr. 90/2012 referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013.
"Art. III. - Dispozitiile art. 2 alin. (12) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013."
Ceea ce inseamna ca, in perioada 15 februarie – 1 august, cererile de chemare in judecata nu vor fi respinse in caz de neparticipare la sedinta de informare. Totusi, Aniela Badita a explicat ca vor exista sanctiuni pentru justitiabilii care nu se prezinta la sedinta.
Mai exact, a adaugat avocatul, pana la 1 august 2013 se vor aplica numai dispozitiile art.187 alin.1 pct.1 lit. f) din Noul Cod de Procedura Civila, prin care instanta va putea aplica o amenda de la 100 lei la 1000 lei pentru sanctionarea refuzului partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii.
Atentie! Reclamantul este obligat sa participe la sedinta de informare, in vreme ce paratul este invitat, de catre reclamant, sa o faca, mentioneaza Cosmin Vasile. In consecinta, sanctiunea inadmisibilitatii il afecteaza doar pe reclamant. "Pentru parat vorbim de posibilitatea de a participa, fara niciun fel de repercusiuni in ipoteza in care nu o face", puncteaza reprezentantul ZRP.
Noile reguli: avantaje si dezavantaje
Potrivit avocatului ZRP, avantajul cert este unul singur, pentru toti justitiabilii si pentru societate in general: aplicabilitatea acestei reguli va conduce la cunoasterea procedurii medierii de catre cei care sunt in pozitia de a putea sa o utilizeze.
Concret, potrivit lui Cosmin Vasile, studiile Uniunii Europene arata ca cel mai important obstacol in calea extinderii folosirii metodelor alternative de solutionare (inclusiv medierea) il reprezinta necunoasterea corespunzatoare a acestora de catre justitiabili. "Asadar, e vorba de un mare castig, caci cunoasterea este primul pas, urmat imediat dupa de implementare", opineaza specialistul.
De aceeasi parere este si Aniela Badita, care considera ca nu se poate vorbi decat despre avantaje in urma modificarilor legislative din ultima perioada. "Prin noua reglementare legislativa, medierea va deveni un instrument folosit pe scara larga la nivel national, cu multiple si reale avantaje in ceea ce priveste atat degrevarea instantelor de judecata, cat si cresterea calitatii actului de justitie", sustine reprezentantul Badita & Pop.
In plus, avocatul puncteaza faptul ca intotdeauna este bine ca cetatenii sa fie bine informati si sa opteze in deplina cunostinta de cauza, cunoscand avantajele, efectele, regulile si limitele procedurilor pe care le pot urma cu privire la modul in care pot sa-si solutioneze diferendele. "Informarea asupra posibilitatii de solutionare amiabila a diferendelor reprezinta un mare pas in evolutia societatii romanesti, introducerea medierii si a solutionarii alternative a conflictelor in viata de zi cu zi reprezentand nu doar o modificare de procedura, ci o schimbare la nivel de cultura si de mentalitate, un progres major al civilizatiei", adauga Badita.
In ceea ce priveste dezavantajele, Cosmin Vasile arata ca nu exista vreunul. "Nu exista costuri, nu exista o pierdere semnificativa de timp", spune avocatul, mentionand, totodata, ca aceasta procedura prealabila reprezinta o incurajare a dialogului dintre parti. Ca atare, partile pot castiga timp si bani daca evita un litigiu, si nu au nimic de pierdut prin faptul ca ajung mai devreme sau mai tarziu intr-un litigiu pe care nu il pot rezolva fara mijlocirea instantei de judecata, a mai explicat reprezentantul ZRP.
-----
Iata cele mai importante acte normative care au modificat Legea medierii, pe care le puteti consulta si in sectiunea noastra de Legislatie:
Comentarii articol (56)
Serios,de ce sa faci mediere?De ce crede cineva ca o persoana o sa ierte cand vrea sa faca pe cineva sa plateasca pentru greseala comisa?E o idiotenie.Adica ce?Daca cineva imi face rau eu acum sunt obligat sa stau sa mi se spuna ca pot sa il iert?Stiu asta...dar nu vreau din moment ce vreau sa pornesc un proces.
Doamne ce logica au idiotii astia,clar nu sunt apti sa bage legi.
Poftim de ce nu exista pace in lumea asta ....
Medierea inseamna gasirea unui punct comun nu neaparat si acceptarea lui.cu posibilitatea de a merge in instanta pana la solutionarea cazului chiar si de catre succesori sau chiar vreo doua generatii ...
In conditile in care se dau termene si peste un an in cazurile civile s ar putea sa nu mai ajungeti sa beneficiati de adevarul ce l cautati.....
De multe ori este posibil sa aveti dreptate in ceace priveste competenta ,dar in primul an dupa intrarea in barou ,as vrea sa vad cine are curajul sa spuna ca nu a fost stangaci in exprimare sau nu a facut greseli de care poate el insusi rade la o reevaluare a istoricului profesiei...
Fiti calmi si timpul o sa le rezolve pe toate :) si trebuie gasite solutii colegiale in beneficiul clientului nostru...
Promt .Rapid Eficient =D>
Multumesc!
1.Daca sunteti amandoi intelesi v-as sfatuii sa alegeti divortul prin starea civila procedura mai ieftina decat procedura divortului la un notariat.In ambele cazuri o sa asteptati 30 de zile si apoi o sa vi se dea certificatul de divort.
2.In cazul in care sotu/sotia nu vrea sa divorteze va sfatuiesc sa apelati la un mediator (si in acest caz costurile sunt mai reduse decat la notariat) insa cu procesul verbal de inchidere a medierii si cu acordul de mediere dumneavoastra va trebui sa va prezentati la instanta si sa solicitati acesteia sa ia act de acordul de mediere depus la dosar. Va mai trebuie urmatoarele acte-copie dupa certificatele de nastere, copii dupa cartile de identitate, certificatul de casatorie in original (se va face mentiune pe el ca s-a desfacut casatoria) si cam atat-cu mentiunea ca aceasta cerere este scutita de taxa de timbru. Deasemena pentru a nu va chinuii foarte mult la 2-3 zile dupa ce depuneti cererea ar fi bine sa aflati cine va judeca dosarul, si impreuna cu sotia/sotul sa va duceti la acel judecator si sa ii solicitati ca in camera de consiliu sa pronunte hotararea-scurtati timpul de asteptare.
f) in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1.013-1.024 sau la cea prevazuta la art. 1.025-1.032 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Mediator Mihaela Crãciun
Asa ca, e mai firesc sa va informati inainte de a emite asemenea aberatii, ca doar de aceea sunteti AVOCAT, sa puteti citi si intelege mai bine decat ceilalti(adica ingineri, medici, etc.) LEGEA.
Profesia asta,nascuta din 2006,desi traia legal printre noi,a trecut neobservata...pana azi,ziua "fatidica" de 15.02.2013.
Dintr-o data, actorii de pe piata rezolvarii litigiilor/conflictelor,cetatenii cu sau fara implicare in domeniul judiciar,s-au trezit pusi in fata faptului implinit,adica a intrarii in vigoare a acestei obligatii prealabile de informare si s-au panicat.
Dar,stiti ce am observat eu,ca de fapt,nu sunt, sau sunt extrem de putini justitiabili, care fac opozitie la cea mai nou nascuta profesie liberala,ca nu ei sunt cei care fac comentariile pro sau contra,ca de fapt ei isi vad,cum e si firesc, de interesul lor...si daca interesul lor se contureaza in a avea LIBERTATEA de a ALEGE intre calea milenara a justitiei si calea nebatatorita a Medierii, dar pe care inmuguresc Confidentialitatea,Eleganta,Rapiditatea in a-si revolva sau satisface acel interes...ei bine, vor alege! Mai devreme sau mai tarziu,toti trebuie sa acceptam asta!
Libertatea noastra de a alege cum sa ne rezolvam conflictele,este un DREPT,nu o obligatie!!! De aceea,medierea o urmeaza doar cei care apreciaza ca asa isi vor gasi solutia optima...pentru ceilalti,exista si va exista si peste un secol, calea judiciara. Este atat de simplu!
Nu se incalca nimanui niciun drept, ca sa fi informat, inseamna sa ai putere, iar puterea aceasta, iti arata ca poti alege,deci e in avantajul tuturor justitiabililor. Ca doar despre ei se face vorbire,nu? De ei trebuie sa se tina cont, cand decidem, cand actionam, cand blamam sau incurajam,nu?
De fapt, nu ei sunt cei care ar trebui sa-si faca, mai intai, auzite vocea si opiniile in materiile care-i privesc??
Suntem,ne place sau nu si cetateni europeni,nu doar cetateni romani,iar medierea are o varsta frumoasa in EU!
Cu incredere in libertatea de a alege a justitiabilului din Romania,
Laura Vilsan
Mediator
Sibiu
Nu este normal sa fie MOCA sedinta de informare facuta de un mediator, adica sunt liber profesionist, platesc din banii mei ca sa faca sedinta de informare? Evident ca toti mediatorii se bazeaza pe faptul ca nu vor veni ambele parti si in acest fel va putea percepe un onorariu. Simplu. :)
Lasand gluma la o parte haideti sa facem lumina si sa nu ne mai ascundem dupa deget: SEDINTA DE INFORMARE SE FACE IN PREZENTA AMBELOR PARTI! In cazul in care nu se poate prezenta o parte mediatorul are doua posibilitati: fie tipareste o invitatie si un raspuns la invitatie, le semneaza, le stampileaza, le pune intr-un plic, scrie confirmarea de primire si le da partii sa le expedieze cu posta fie partea achita un onorariu mediatorului si acesta se ocupa de aceste aspecte. Sedinta de informare in cazul in care se prezinta ambele parti este si ramane gratuita ca si eliberarea certificatului sau pv.
Nu inteleg de ce atata secretomanie si netransparenta! As vrea sa va ganditi si la urmatorul aspect pe care eu l-am intalnit in practica: o persoana nu a stiut sa-mi indice adresa partii adverse si a trebuit sa fac demersuri la evidenta populatiei sa aflu adresa acelui cetatean.Acele costuri nu se pun sau cumva meseria de mediator este un fel de FUNDATIA FILANTROPIA pentru justitiabili?