Legislatia privind organizarea studiilor universitare de doctorat fost modificata recent, dupa ce Legea nr. 49/2013 pentru modificarea art. 12 din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 154, din 22 martie 2013 si a intrat astazi in vigoare.
Concret, prin actul normativ se da posibilitatea ca tezele de dotorat sa poata fi sustinute in termen de pana la 4 ani de la finalizarea studiilor: "Sustinerea tezei de doctorat se poate face in termen de maximum 4 ani de la terminarea studiilor universitare de doctorat, cu acordul senatului universitar si al conducatorului de doctorat".
Aceasta in conditiile in care, pana acum, potrivit Legii privind organizarea studiilor universitare, termenul maxim de sustinere a tezei de doctorat era de 3 ani.
Pe de alta parte, in lege se precizeaza ca prelungirea pana la 4 ani se va acorda doar in situatii speciale: "Studiile universitare de doctorat au, de regula, o durata de 3 ani. In situatii speciale, cand tematica abordata necesita o perioada mai mare de studiu sau experimentare, durata poate fi prelungita cu 1-2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducatorului de doctorat".
Deputatul initiator, Mircea Grosaru (minoritati), mentioneaza in expunerea de motive ca aceasta masura este necesara intrucat exista neconcordante legislative din cauza carora studentii-doctoranzi au avut de suferit.
Mai exact, potrivit deputatului, ultimele modificari ale legislatiei stabilesc ca toti conducatorii de doctorate care au implinit varsta de pensionare trebuie sa renunte la coordonarea de studenti-doctoranzi. In acest mod, multi dintre studentii-doctoranzi din promotiile 2008 si 2009, desi au fost indrumati pana in anul 2011 sau 2012, au fost nevoiti sa-si schimbe conducatorul de doctorat sau sa finalizeze teza cu un alt profesor, intrucat conducatorul initial depasea varsta pensionarii.
"In aceste conditii, pentru a acorda o sansa de a finaliza lucrarea pentru doctoranzii aflati in aceasta situatie, este necesar a fi modificata Legea nr. 288/2004", puncteaza demnitarul.
Propunerea a fost adoptata de prima camera sesizata, Camera Deputatilor, la sfarsitul lunii iunie 2012, cu 183 de voturi “pentru”, 37 “impotriva” si 29 de abtineri. Ulterior, la sfarsitul lunii februarie, proiectul a fost adoptat si de Senat, in calitate de camera decizionala.
Consultati aici traseul legislativ al actului normativ.
Comentarii articol (0)