Normele metodologice de aplicare a Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule au fost aprobate prin HG nr. 88/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 137 din 14 martie 2013. Ele vor intra in vigoare in 3 zile de publicare, adica in 17 martie.
Potrivit actului normativ, timbrul de mediu se calculeaza de organul fiscal competent din subordinea Fiscului. Organul fiscal competent este:
- in cazul persoanelor fizice — organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal;
- in cazul celorlalti contribuabili (persoane juridice, persoane fizice care desfasoara activitati independente sau exercita profesii liberale)— organul fiscal in a carui evidenta contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe.
Documentele necesare pentru calculul timbrului de mediu
Pentru a le fi calculata timbrul de mediu, contribuabilii trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere prin care solicita calculul taxei, insotita de anumite documente, si anume:
- Cartea de identitate a vehiculului sau, in cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, in locul cartii de identitate a vehiculului, trebuie prezentat un document care sa contina elementele necesare calculului timbrului;
- Documente care atesta dobandirea autovehiculului pentru care se solicita plata taxei de catre contribuabil;
- In cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora;
Normele publicate joi prevad ca procedura de stabilire a timbrului se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a norme metodologice ale OUG nr. 9/2013, deci pana in 31 martie. ANAF a si lansat in dezbatere publica aceasta procedura, stabilind ca documentele mentionate trebuie prezentate in copie si in original, insa cele in originial vor fi restituite contribuabilului imediat dupa verificarea conformitatii si inscrierea pe copiile care raman la organul fiscal a vizei „conform cu originalul”.
Potrivit procedurii, calcularea timbrului de mediu pentru autovehicule si emiterea deciziei cu suma de plata se efectueaza in mult doua zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete. Pentru masinile achizitionate in leasing, termenul este de 5 zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete.
Ce trebuie sa mai stii despre plata
Incepand din 15 martie, timbrul de mediu va fi platit, o singura data, in urmatoarele situatii:
- cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania
- cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului I s-a restituit valoarea reziduala a timbrului
- pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate
- pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate
Desi se calculeaza in euro, timbrul de mediu se plateste in lei, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In 2013, cursul de schimb valutar utilizat este de 4,5223 lei/euro.
Timbrul de mediu se achita prin virament sau in numerar la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent, in contul 51.16.10.09 "Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule ", codificat cu codul de identificare fiscala a contribuabililor persoane fizice sau juridice.
Afla din acest articol cum se calculeaza timbrul de mediu si afla singur cat ai de plata.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (16)