HG nr. 84/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 136 din 14 martie 2013 a modificat Normele de aplicare a Codului Fiscal. Actul normativ aduce completari suplimentare in ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor, obligatoriu de la 1 februarie pentru toate firmele cu capital privat, a caror cifra de afaceri nu depaseste 65.000 de euro.
Cum declari impozit pe profit daca ai devenit microintreprindere de la 1 februarie
Potrivit Codului fiscal, cei care sunt obligati sa treaca la impozitul pe veniturile microintreprinderilor de la 1 februarie, isi declara profitul pe anul 2012 conform regulilor generale de raportare si plata, si anume: nu depun declaratia 100 pentru trimestrul IV si depun declaratia anuala privind impozitul pe profit aferent anului 2012 (formular 101 – n.red.), pana la data de 25 martie 2013.
Tot pana la 25 martie microintreprinderile sunt obligate, conform Codului fiscal, sa depuna si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013. Reglementarile nu erau foarte clare in aceasta privinta, astfel ca nu existau raspunsuri la cateva intrebari esentiale: vom avea un an fiscal de o luna? Ce se intampla cu pierderea fiscala aferenta acestei perioade (01 ianuarie - 31 ianuarie 2013)?
Aceste nelamuriri au fost clarificate de autoritati prin modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal.
Potrivit regulilor emise de Guvern, pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013 se recupereaza potrivit prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal in sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi.
In mod similar si pierderea fiscala din perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013 inclusiv, inregistrata de catre un contribuabilul care, in aceasta perioada, a fost platitor de impozit pe profit, se recupereaza, potrivit prevederilor art.26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, in sensul celor 7 ani consecutivi.
Reglementarile publicate recent mai prevad ca, in cazul in care contribuabilul revine in cursul anului 2013 la sistemul de plata a impozitului pe profit, pierderea fiscala inregistrata in luna ianuarie este luata in calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti anului 2013, si se recupereaza incepand cu anul 2014, in limita celor 7 ani consecutivi, prevazuti de art. 26 din Codul fiscal.
”Perioada 1 februarie – 31 decembrie 2013 inclusiv nu este considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi”, mai stabilesc normele modificate ale Codului fiscal.
Firmele infiintate in luna ianuarie nu trec obligatoriu la statutul de microintreprinderi
Potrivit Normelor Codului fiscal modificate, persoanele juridice infiintate in perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013, care nu au optat pana la finalul lunii ianuarie pentru impunerea ca microintreprinderi, nu sunt obligate sa aplice acest sistem de impozitare incepand cu 1 februarie 2013.
Acesti operatori economici urmeaza sa verifice la finalul anului 2013 daca indeplinesc conditiile pentru a deveni microintreprindere, urmand sa plateasca impozitul pe venituri din anul fiscal 2014.
In schimb, firmele in inactivitate temporara pentru care perioada de inactivitate/nedesfasurare a activitatii inceteaza in cursul anului sunt obligate sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor pentru anul respectiv incepand cu trimestrul in care isi reiau activitatea.
De asemenea, reglementarile emise de Guvern mai stabilesc ca persoanele juridice romane care, la data de 31 decembrie 2012, au realizat venituri incadrate, prin echivalare in lei, intre 65.000 euro si 100.000 euro, si care, indeplineau concomitent si celelalte conditii prevazute de reglementarile legale in vigoare pana la data de 1 februarie 2013, si care au solicitat iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 ianuarie 2013 inclusiv, nu sunt obligate sa aplice, incepand cu 1 februarie 2013, acest sistem de impunere. Ele vor verifica daca la 31 decembrie 2013 indeplinesc conditiile pentru a deveni microintreprindere si vor deveni platitoare de impozit pe venituri in anul fiscal 2014.
Va reamintim ca potrivit Codului fiscal, microintreprinderile sunt definte ca persoane juridice romane care, la 31 decembrie, indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (exceptie fac doar persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii) in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro;
- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Clarificari privind cifra de afaceri de 65.000 de euro
Normele modificate mai prevad ca in situatia in care, in cursul anului fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 de euro ea este obligata sa anunte Fiscul ca au depasit cifra de afaceri in maxim 30 de zile de la data la care se intampla acest lucru prin depunerea unei declaratii de mentiuni.
Plafonul de 65.000 de euro se calculeaza din insumarea veniturilor din orice sursa din care se scad:
- veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- veniturile din subventii de exploatare;
- veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar. In 2012, cursul din 31 decembrie a fost de 4,4287 lei/euro.
Normele modificate prevad ca, pentru anul 2013, veniturile luate in calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro, sunt cele inregistrate:
- incepand cu 1 ianuarie 2013, de catre persoanele juridice care aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor de la aceasta data inclusiv;
- incepand cu 1 februarie 2013, de catre persoanele juridice care aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor de la aceasta data inclusiv.