Regiunile nu pot scapa de dependenta financiara fata de puterea centrala, titreaza adevarul.ro.
Toate judetele care formeaza viitoarele regiuni primesc anual zeci de milioane de euro de la bugetul central pentru a-si acoperi cheltuielile locale. Doar doua regiuni – Bucurestiul si Sudul – ar contribui la formarea PIB cu mai mult de 12,5%, media nationala. Impartirea tarii pe opt regiuni administrativ-teritoriale a aprins imaginatia politicienilor care deja se vad repartizand resursele locale pe criterii discretionare.
Capital.ro: Legislatia privind insolventa, unul dintre motivele pentru care investitorii belgieni ezita sa investeasca in Romania.
Legislatia in domeniul insolventei este unul dintre motivele principale pentru care investitorii belgieni ezita sa investeasca in Romania, potrivit ambasadorului Belgiei in Romania, Philippe Beke. Diplomatul belgian si-a exprimat preocuparea in legatura cu cadrul legislativ din Romania, si in special in ceea ce priveste legislatia in domeniul insolventei, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o, saptamana trecuta, cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, care l-a asigurat ca au fost luate deja masuri in acest sens, legea insolventei urmand sa fie modificata anul acesta, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei, remis AGERPRES.
Experimentul TVA la paine. Cum spera statul sa ieftineasca alimentele si sa reduca evaziunea, se intreaba dailybusiness.ro.
Guvernul pregateste o masura fiscala asteptata cu interes in mediul economic. De la 1 iulie, va reduce TVA-ul la paine la 9%, pentru 6 luni. Este un experiement fiscal prin care autoritatile vor sa afle daca reducerea taxelor se va transpune in ieftinirea produselor si diminuarea evaziunii fiscale. Daca ar reusi, pretul painii ar urma sa scada cu 30-40%.
Cele mai bune depozite in lei, informeaza evz.ro.
Doar cateva banci comerciale de la noi mai ofera un nivel al dobanzilor la care economiile sunt protejate de inflatie. Acestea au si cele mai mici comisioane. Cu o inflatie anuala de 5,6% in februarie, putine sunt depozitele care mai ofera un castig efectiv deponentilor. Pentru finalul anului, banca centrala prognozeaza o inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de 1,7 puncte, deci maxim 5,2%.
Cipru, la un pas de a iesi din zona euro. Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza romanii care merg in insula sa aiba suficienti bani la ei, relateaza jurnalul.ro.
Ciprul este la un pas de a parasi zona euro iar marile grupuri bancare se pregatesc sa puna in aplicare planurile gandite in momentele cand situatia din Grecia era critica. |ntre timp, oficialii ciprioti discuta contra timp cu reprezentantii FMI, UE si BCE pentru a croi un plan de salvare. Germania si Banca Centrala Europeana au amenintat deja cu inchiderea liniilor de urgenta pentru bancile cipriote daca nu se ajunge la un acord pana luni.
Alternative la "loteria" pensiilor private, scrie romanialibera.ro.
De la 85% in 2011, ponderea nou-intratilor in fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) distribuiti aleatoriu intre fondurile existente a trecut in prezent de 90%. Cu o rentabilitate apropiata si fara campanii in media prin care sa atraga noi asigurati, fondurile asteapta cu bratele incrucisate sa le pice din cer platitorii de comisioane. Cel putin cat timp nu sunt penalizate pentru asta.
Comentarii articol (0)