avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Democratia europeana accepta nationalizarea? - studiu ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Democratia europeana accepta nationalizarea? - studiu de caz: Cipru

Ca o condiţie pentru acordarea unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro, miniştrii de finanţe din zona euro au impus statului cipriot să impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume.

Este constitutional? este democrat? este o masura europeana? Cand in Romania se ridica vreun zumzet legat de orice tip de nationalizare, intelectualitatea acestei tari se aprinde....urla ca din gura de sarpe: proprietatea este sfanta, trebuie sa mergem spre Europa, masura comunista...
Astazi vedem cum Germania (indirect) propune (impune) unui stat membru UE, spatiu euro, introducerea unei masuri de nationalizare a capitalului privat. Nu aud revolta, nu aud indignare, nu aud cuvinte de genul: comunism, nazism...sau tot ce este german este divin? :sorry: "Pe noi munca ne-a facut liberi...dar parca prea saraci"...
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 09:54, 16 Aprilie 2013
PROTOCOLUL ADIŢIONAL nr. 1
la Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale
Paris, 20.III.1952
Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei,
hotărâte să ia măsuri de natură să asigure garantarea colectivă a drepturilor şi libertăţilor, altele decât cele care sunt deja înscrise în Titlul I al Convenţiei pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumită în continuare -Convenţia-),
Au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
Protecţia proprietăţii
Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru o cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional.
Dispoziţiile precedente nu aduc atingere dreptului statelor de a adopta legile pe care le consideră necesare pentru a reglementa folosinţa bunurilor conform interesului general sau pentru a asigura plata impozitelor ori a altor contribuţii, sau a amenzilor.

complicat, nu stiu ce spune legislatia cipriota, dar interesant de urmarit in viitor o hot. CEDO pe o speta in aceasta reglementare sau o cerere preliminara la CJUE care preia din jurisprudenta CEDO interpretari si principii. am in vedere ca UE a anuntat ca vrea sa intre in Consiliul Europei (CEDO).
anona1963 a scris:

Este constitutional? este democrat? este o masura europeana? Cand in Romania se ridica vreun zumzet legat de orice tip de nationalizare, intelectualitatea acestei tari se aprinde....urla ca din gura de sarpe: proprietatea este sfanta, trebuie sa mergem spre Europa, masura comunista...
Astazi vedem cum Germania (indirect) propune (impune) unui stat membru UE, spatiu euro, introducerea unei masuri de nationalizare a capitalului privat. Nu aud revolta, nu aud indignare, nu aud cuvinte de genul: comunism, nazism...sau tot ce este german este divin?


in cipru n-a fost d-acord parlamentul (cipriot) cu nationalizarea.

in romania e mai simplu. se da o hotarare. si gata (nationalizarea valutei).

ART. 2
Agentii economici au obligatia sa vinda bancilor autorizate, contra lei, la cursul de schimb al zilei, toate sumele in valuta...
...
ART. 5
Agentii economici, cu exceptia celor cu capital integral sau partial privat, vor ceda, in intregime, contra lei, la rezerva valutara a statului, disponibilitatile in valuta...

PRIM - MINISTRU THEODOR STOLOJAN
(HOTARIREA Nr. 763 din 9 noiembrie 1991)

nota:
daca ne-ar cere acum germania (indirect, desigur) impozitarea depozitelor bancare cu 9.9%, noi ne-am impozita, asa singuri, cu 49%.
au si spaniolii (cu guvern "de dreapta":rolleyes:) idei... da' mai soft... impozit 0,2% pe depozite bancare...

[ link extern ]
anona1963 a scris:

Astazi vedem cum Germania (indirect) propune (impune) unui stat membru UE, spatiu euro, introducerea unei masuri de nationalizare a capitalului privat. Nu aud revolta, nu aud indignare, nu aud cuvinte de genul: comunism, nazism...sau tot ce este german este divin?


cipru se pare ca e, deocamdata, un test...

5. Cyprus is a test to see how blatant the expropriation of private assets can become without triggering overthrow and revolution. If the furor dies down soon enough, then the same technique of expropriation will be imposed elsewhere. If the reaction is sustained and threatening to the Aristocracy, other less blatant expropriations will be tested in other neocolonies.

(5. Ciprul este un test pentru a vedea cât de pe faţă se pot expropria bunuri private fără a declanșa răsturnări sau revoluții. Dacă mânia se potoleşte destul de repede, aceeaşi tehnică de expropriere va fi rapid impusă în altă parte. Dacă reacția este susținuţă și amenință aristocrația, exproprieri mai puțin evidente vor fi testate în alte neocolonii.)

The Deeper Meanings of Cyprus
(Semnificaţiile mai adânci ale situaţiei din Cipru)
[ link extern ]


nota:

isarescu pregateste terenul....

"... dacă o bancă se prăbuşeşte, cine credeţi că plăteşte? Nu doar acţionarii, toţi deponenţii...":rolleyes:

Isărescu aprobă soluţia din Cipru:slap:

[ link extern ]
Ma poate face cineva sa pricep, cum de sistemul bancar, oricare ar fi el, poate avea un caracter privat? Cum are tupeul cineva sa doneze banii publici unor astfel de instituii? Cum de este posibil ca aceste institutii private, de drept privat, sa faca obiectul unor norme ce permit confiscarea banilor depusi de clienti in baza unor contracte? Ma poate cineva face sa inteleg de ce continuam sa credem ca economia instituita pe proprietate privata este cea mai corecta si mai functionala din cate exista? Sunt depasit...incep sa nu-mi mai inteleg nici conationalii...de ce dorim doar liberalizare si privatizare?...naiba stie...!!!

Alte discuții în legătură

Legalitatea unui contract de munca din strãinatate mitzuunit mitzuunit Am primit un contract de munca pentru un post de Administrative Assistant de la o firma de recrutare din UK. am cont pe un site de recrutare de acolo si din ... (vezi toată discuția)
Non circumvention and non disclsure working agreement MARIKO9 MARIKO9 Am un contract intitulat NON CIRCUMVENTION AND NON DISCLSURE WORKING AGREEMENT, as vrea sa stiu care e echivalentul in legislatia romaneasca si ce presupune un ... (vezi toată discuția)
Munca in uk buiavasi buiavasi Buna seara ! Am primit o oferta de munca la un hotel din Londra si schita contractului de munca pe care o anexez in attach cu rugamintea de a ma lamuri daca ... (vezi toată discuția)