Articol scris de Cristina Dogarel
Desi perspectivele financiare foarte promitatoare nu sunt un aspect de neglijat, multi dintre cei care aleg o cariera juridica sunt motivati in alegerea lor si de alti factori importanti, cum ar fi un mediu propice unei permanente stimulari intelectuale, diversitatea ariilor de drept ce pot fi aprofundate si practicate, sau prestigiul social al acestei profesii.
Profesia juridica este intr-o continua evolutie, care aduce cu sine noi provocari, dar si recompense mari. Juristii trebuie sa fie inovatori, capabili sa rezolve probleme diverse, sa isi asume responsabilitati noi, sa faca fata unor provocari continue, sa stapaneasca noua tehnologie, sa profeseze asadar eficient intr-un sistem juridic aflat intr-o permanenta schimbare. Peisajul juridic dinamic face ca fiecare zi de lucru sa fie unica, placuta si plina de satisfactii.
La avantajele evidente mentionate anterior se adauga noua dimensiune globala a pietei fortelor de munca si a pietelor de capital, care determina schimbari de abordare si organizare in toate domeniile, inclusiv cel juridic. Din ce in ce mai multe firme si corporatii trec granitele tarilor in care si-au inceput activitatea si se extind in altele prin asocieri, achizitii si alte forme de colaborari. Pentru toate acestea este nevoie de profesionisti specializati in domeniile respective, care sa poata intermedia aceste relatii de afaceri sau sociale, sa detina cunostintele profesionale pentru aceasta, dar si abilitatile de comunicare in context profesional international.
Globalizarea profesiei juridice le ofera avocatilor, magistratilor, consilierilor o noua perspectiva asupra lumii, cu posibilitatea de a reprezenta clienti internationali. Pentru a ajunge acolo, insa, studentii in drept, stagiarii interesati intr-o cariera internationala vor trebui sa faca eforturi de pregatire specifica acestei dimensiuni profesionale. Nu se poate presupune ca imediat dupa terminarea facultatii, doar pe baza rezultatelor academice, acestia vor lucra cu cauze complexe sau clienti internationali. Pentru a putea lucra intr-o fima sofisticata, care are clienti importanti, din multi-nationale sau din alte tari, este nevoie de ceva mai mult. Poate cel mai bine este sa va intrebati: „ Unde vreau sa lucrez peste 5 ani si ce imi trebuie sa ajung acolo?”
La aceasta intrebare de baza se mai adauga cateva,care au in comun cel putin un raspuns:
- „Pot scrie o scrisoare oficiala, o opinie juridica pentru un client strain?”
- „Pot sa particip la (video)conferinte cu avocati/juristi din firme partenere straine?”
- „Pot sa prezint pe scurt actele procedurale sau rezultatele obtinute pentru un client strain?”
- „Pot negocia clauzele unui contract de achizitie de milioane de euro intre firme din mai multe tari?”
Ce au in comun raspunsurile la aceste intrebari? Cunostintele de limba engleza juridica!
De ce nu este suficient sa stii engleza generala? Pentru ca toate marile firme de avocatura, marile corporatii si, in general, companiile care au o prestanta profesionala internationala, au nevoie de angajati sau parteneri care stapanesc vocabularul de specialitate, stiu sa il foloseasca fluent si corect, conform cerintelor standard la nivel global.
In urma consultarii reprezentantilor acestor firme, a aparut in anul 2000 examenul TOLES (Test of Legal English Skills), cu scopul declarat de a asigura abilitatile de limba engleza juridica la standardele cerute de companiile din asa-numitul Cerc Magic (The Magic Circle cuprinde marile case de avocatura din Marea Britanie si alte tari) si alte firme de top. TOLES vine in intampinarea profesionistilor din domeniul juridic (avocati, magistrati, notari, studenti in drept), oferindu-le deschidere internationala prin certificarea cunostintelor de limba engleza juridica.
Examenele TOLES sunt grupate pe trei nivele: Foundation (incepatori), Higher (mediu) si Advanced (avansat). Toate examenele se axeaza pe dezvoltarea abilitatilor de comunicare in context comercial si juridic. Examenul nu testeaza cunostintele de drept englezesc, ci cunostintele de engleza juridica in context britanic si international.
Materialele care stau la baza examenelor TOLES sunt create de o comisie de examinare membra a Diviziei Internationale a Societatii Magistratilor din Anglia si Tara Galilor, fiind cunoscute si apreciate de mari companii si institutii, printre care: Curtea Europeana de Justitie, Banca Centrala Europeana, Asociatia Europeana a Studentilor in Drept, Price WaterhouseCoopers, Curtea Penala Internationala, Deutsche Bundesbank, Siemens, United Law Associates, Nordea Bank, Danemarca, Alcatel, Sony Ericson, KPMG, Bonn &Schmitt & Steichen, Baroul din Bruxelles, Shearman & Sterling, Allen & Overy, etc
TOLES colaboreaza cu parteneri din mai multe tari pentru a-i sprijini pe juristii care doresc sa adauge profesiei lor o dimesiune globala, fie prin participarea la cursuri de engleza juridica, fie prin sustinerea unuia dintre examenele TOLES.