Stim ca multi parinti se ingrijoreaza ca le pot face rau copiilor atunci cand tipa la ei, dar, cu toate astea, ajung invariabil sa ridice tonul la cei mici. In functie de stilul familiei si de personalitatea copilului, tipatul ii face pe cei mici sa fie neincrezatori sau tematori, putand, astfel, sa fie foarte daunator.
Este foarte important sa te gandesti cat de des tipi la copil, ce anume ii spui atunci cand tipi si ce alte evenimente se petrec in viata lui.
Care sunt nevoile copiilor?
Copiii au nevoie:
- sa se simta iubiti;
- sa se simta in siguranta;
- sa se simta apreciati;
- sa simta ca cineva le poarta de grija;
- sa simta ca pot reusi anumite lucruri;
- sa poata fi de ajutor;
- sa aiba sansa de a explora si a experimenta lucruri noi.
Daca ii vorbesti unui copil intr-un mod care afecteaza oricare din nevoile mentionate mai sus, dezvoltarea sa emotionala poate fi afectata.
Cate bordeie, atatea obiceie
- Unele familii sunt galagioase. Este obisnuit ca, intr-o familie in care se vorbeste tare si se tipa, copiii sa se obisnuiasca cu zgomotul, iar sansele sa fie afectati sunt mici. Este grav doar atunci cand tipetele sunt jignitoare sau menite sa-i sperie pe cei mici.
- Uneori, copiii din aceste familii au probleme la scoala, din cauza ca nu stiu sa reactioneze atunci cand li se spune ceva pe un ton scazut, calm.
- Daca parintii tipa la copii cand sunt nervosi, atunci cei mici percep furia din tonul adultilor si li se face frica.
- Daca parintii tipa unul la altul, copiii se pot speria pentru ca nu se mai simt in siguranta.
- Daca parintii se critica unul pe celalalt de fata cu copiii, pot pune in pericol increderea celor mici in ei insisi, intrucat fiecare parinte constituie o parte din ei.
- Daca o familie este obisnuita sa ridice tonul in aproape orice conversatie, copiii nu au sansa sa invete cum sa devina buni ascultatori si cum sa acorde o sansa si altora sa vorbeasca.
Ce simt copiii?
- Capacitatea copiilor de a face fata la zgomote puternice si strigate difera de la un caz la altul.
- Unii copii par sa nu bage in seama tipetele, iar altii tresar cand aud voci puternice si sunt deranjati in mod evident de ele. Acesti copii pot deveni anxiosi daca se tipa mult in casa.
- Multi bebelusi si copii foarte mici se pot speria de strigate, in special de cele ale barbatilor care au voci puternice si adanci.
- Este important sa analizezi reactia copilului si sa nu continui comportamentul care il sperie si care il face sa se simta nesigur.
Ce se spune cand se tipa?
- Asemenea sentimentelor de furie care acompaniaza uneori tipatul, cele mai importante efecte asupra copiilor il au cuvintele spuse.
- Orice actiune care afecteaza in mod regulat stima de sine a copilului poate fi daunatoare.
- Ar putea ajuta sa te gandesti la ceea ce simti, pentru a evita transmiterea mesajelor periculoase. De exemplu, mesajul “Am avut o zi groaznica si am nevoie de o pauza” este mult mai putin daunator decat “Mereu imi strici ziua!”
- Copiii, in special cei mici, se judeca pe ei insisi in functie de opiniile parintilor, asa ca orice vorbe critice pot fi daunatoare.
- Cuvintele care ameninta sentimentele de siguranta ale copiilor sunt, de asemenea, nocive.
Ce vorbe pot fi nocive pentru copii
Evitati sa exprimati lucrurile de mai jos, oricat ati fi de nervosi.
- Amenintari – “Daca faci asta din nou, voi pleca…”
- Lucruri care spun ca viata ar fi mai buna daca nu ar exista copiii – “Daca nu aveam copii, am fi putut cumpara o masina noua…”, “Nu te mai suport…”
- Comparatii – “De ce nu poti fi la fel de ordonat ca sora ta?”
- Etichetari – “Esti murdar, dezordonat, lenes, obraznic, prost, o pacoste, un bataus, gras, timid, fara speranta…”
- Invinuiri – “Ma faci sa ma simt rau, obosit, suparat…”, “Imi dai o mare durere de cap.”
- Subminari – “Te misti prea incet.”
- Descurajari – “De ce trebuie sa gresesti mereu?”
Constientizarea cauzei
- Tipatul poate fi rezultatul incapacitatii de a stabili o limita inainte ca cel mic sa intreaca masura si sa te enerveze.
- Este important sa fii in masura sa recunosti cand e nevoie sa opresti ce se intampla, inainte de a se ajunge la aceasta limita.
- De indata ce consideri ca se intampla acest lucru, e nevoie sa va opriti din ceea ce faceti si sa schimbati ritmul. De exemplu, stati cu totii jos si preparati-va ceva de baut, uitati-va la un DVD sau la un film, citeste-i copilului povestea preferata, jucati un joc pe care sa il indragiti, iesiti la o plimbare.
Ce altceva pot face parintii
- Spune-le copiilor ca ii iubesti si ca esti mandra de ei, astfel incat sa compensezi momentele ocazionale cand le spui lucruri daunatoare.
- Spune-le celor mici ca si greselile sunt importante, deoarece reprezinta o modalitate de invatare.
- Fa-i pe copii sa simta ca le pretuiesti ajutorul.
- Daca esti o persoana galagioasa si care vorbeste tare in mod natural, explica-le copiilor ca acesta este modul in care vorbesti tu si ca nu esti suparata pe ei.
- Daca ai o divergenta cu partenerul, incearca sa rezolvi problemele departe de ochii copiilor.
- Daca esti suparata pe copii, ia-ti cateva minute inainte de a le spune acest lucru – bea un pahar de apa, asculta niste muzica, uita-te pe geam sau fa orice te ajuta sa te calmezi.
- Daca incepi sa tipi, incearca sa nu spui lucruri care i-ar putea rani sau demoraliza pe copii.
- Daca tipi tu, este foarte probabil ca si copiii tai sa o faca. Ei doar te copiaza, nu incearca sa iti raspunda cu aceeasi moneda.
- Decat sa ameninti, mai bine discuta despre ceea ce ti-ai dori. De exemplu “Vreau sa ma ajuti sa ridic jucariile”.
- Asculta-te si fii atenta la modul in care exprimi lucrurile.
- Daca lucrurile devin prea stresante pentru tine si te simti nervoasa pentru o lunga perioada de timp, cauta sa primesti sprijin din partea partenerului, a unui prieten sau a unui psiholog.
- Tine minte ca nu ceea ce faci ocazional le dauneaza copiilor, ci acele lucruri care se petrec in mod repetat. Daca in mare parte a timpului relatia voastra este una buna, atunci acest lucru conteaza mai mult decat faptul ca intr-o dimineata, in drum spre gradinita, ai tipat la ei si le-ai spus ca se misca asemenea unor melci adormiti.
Comentarii articol (2)