Consiliul de Mediere, IREX ROMANIA si Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) au semnat recent un parteneriat in baza caruia cetatenii din comunitatile celor peste 2.800 de biblioteci din tara vor primi informatii despre cadrul legal si dinamica procesului de mediere, anunta Consiliul de Mediere in documentul de presa.
Concret, conform parteneriatului, Consiliul de Mediere va oferi fiecarei biblioteci acces la lista mediatorilor activi din fiecare areal, brosuri si materiale informative despre procedura medierii si va pregati bibliotecarii in aspecte privind pasii de urmat in acest demers. Pe termen mediu, acordul va oferi si o baza de informatii cuantificabila, un instrument statistic prin care se va evalua economia de timp si resurse financiare ca urmare a utilizarii medierii in comparatie cu procesele in instanta.
Transformarea Bibliotecilor publice in centre de informare comunitara privind procedurile de mediere este o premiera europeana, puncteaza Consiliul de Mediere in comunicatul de presa.
"Am ales bibliotecile publice pentru ca au un rol esential in diseminarea informatiilor corecte de interes public pe intreg teritoriul Romaniei. Totodata, aceste institutii asigura un flux constant de cititori si vizitatori care pana acum nu a fost atins de actiunile de promovare in domeniul medierii. O profesie cum este medierea isi are locul in fiecare biblioteca publica, asa cum isi au locul autorii clasici de romane precum Hugo sau Balzac", a precizat Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere.
In plus, prin aceste demersuri comune, Consiliul urmareste sa ofere un acces cat mai simplu la informatie celor interesati. "Parteneriatul cu bibliotecile publice din Romania ne permite sa atingem un numar mult mai mare de cetateni cu informatii actualizate si sigure", a declarat si Zeno Sustac, vicepresedintele Consiliului de Mediere.
"Atunci cand vorbim despre mediere, vorbim in primul rand despre incredere. Accesul la informatie si faptul ca aceasta informatie vine de la un centru al comunitatii, mai exact de la biblioteca publica, usureaza mult intregul demers pentru toti cei implicati intr-o actiune in justitie atat in aspecte de timp, energie, cat si financiare”, a mentionat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet.
"Bibliotecile au crescut mult in ultimii ani, iar informatiile pe care acestea le ofera nu se mai rezuma de mult strict la lista de carti. Avem din ce in ce mai multi parteneri care constientizeaza rolul pe care bibliotecile publice il au in comunitate si aleg sa isi transmita informatia prin ele, facand si viata cetatenilor mai usoara. Ne bucura acest nou parteneriat si increderea pe care Consiliul de Mediere o are in institutia bibliotecii de azi", a aratat si Dragos Neagu, presedinte ANBPR.
Prima sesiune de informare privind avantajele medierii a avut deja loc joi, 18 aprilie, la biblioteca din Busteni, judetul Prahova. La eveniment a participat si Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, acesta fiind si moderatorul sesiunii.
"Suntem aproape 7000 de mediatori in Romania, raspanditi in toate colturile tarii. Este foarte important ca bibliotecarii sa inteleaga esenta muncii noastre, sa inteleaga importanta si avantajele medierii pentru a putea disemina aceste informatii cetatenilor. Avantajul medierii comparativ cu un proces clasic este acela ca medierea nu da dreptate uneia dintre parti, ci faciliteaza o solutie pentru partile aflate in disputa", a declarat Badulescu.
"Biblioteca publica este un factor generator de schimbare si evolutie atat la nivelul organizatiei noastre profesionale, cat si la nivelul comunitatii, in ansamblu", a precizat si Ioana Crihana, Directorul Executiv al ANBPR.
Sedinta de informare privind medierea, obligatorie din 15 februarie 2013
Amintim ca sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie incepand cu 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii.
Astfel, potrivit Legii nr. 115/2012, actul normativ care a introdus aceasta obligatie, in sedinta de informare privind medierea mediatorul explica partilor scopul, limitele si efectele medierii, precum si avantajele acestei proceduri. Sedinta de informare este gratuita, dupa cum se precizeaza si in Legea medierii: "Pentru activitatea de informare si consiliere a partilor cu privire la procedura medierii si avantajele acesteia, indeplinita potrivit legii anterior incheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu".
Conform legii, dovada participarii la sedinta de informare se va face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Pe de alta pare, in cazul in care una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.
Comentarii articol (2)