Angajatorii primesc subventii daca încadreaza în munca absolventi ai institutiilor de invatamânt, stimularea fiind diferentiata în functie de nivelul studiilor, informeaza un comunicat de presa emis miercuri de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca /ANOFM/ .
Masurile de stimulare a încadrarii în munca a absolventilor constau în acordarea unor subventii în cuantum de 1-1,5 salarii de baza minime brute pe economie, timp de 12 luni, angajatorilor care încadreaza absolventi ai institutiilor de învatamânt si îi mentin în activitate pe o perioada de cel putin trei ani. Astfel, angajatorii vor primi un salariu de baza minim brut pe tara, în vigoare la data încadrarii în munca, pentru absolventii scolilor profesionale sau ai scolilor de arte si meserii. Se mai acorda echivalentul a 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, în vigoare la data încadrarii în munca pentru absolventii de învatamânt liceal sau de învatamânt postliceal, precum si 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, în vigoare la data încadrarii în munca, pentru absolventii de învatamânt superior.
Masurile de stimulare nu se acorda pe perioadele în care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.
Pentru a beneficia de subventiile prevazute de Legea nr. 76/2002, angajatorii care încadreaza absolventi trebuie sa încheie cu agentiile de ocupare a fortei de munca conventii prin care se obliga sa pastreze raporturile de munca ale absolventilor încadrati cel putin trei ani de la încheierea conventiei.
Angajatorii care înceteaza din initiativa lor raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului de trei ani sunt obligati sa restituie, în totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, sumele încasate pentru fiecare absolvent, plus dobânda aferenta, calculata la nivelul celei acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurarilor pentru somaj. Aceste prevederi nu se aplica în situatia în care încetarea raporturilor de munca sau de serviciu are loc din initiativa sau din motive imputabile angajatului.
Absolventii pot fi încadrati o singura data pentru fiecare forma de învatamânt, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
În perioada celor trei ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, în conditiile legii. Cheltuielile necesare pregatirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj. xxx
Volksbank a deschis a 23-a unitate bancara la Ploiesti
Bucuresti, 14 sep (Rompres)-Volksbank a inaugurat la începutul acestei saptamâni a 23-a unitate bancara, la Ploiesti, informeaza un comunicat de presa al bancii.
Oferta promotionala lansata cu acest prilej pentru clientii Volksbank include deschiderea de conturi curente, atât pentu persoane fizice, cât si pentru societati comerciale, fara comisioane, efectuarea de plati în lei fara plata comisioanelor de transfer, emiterea de card-uri Visa Electron fara taxa de emitere si acordarea de credite atât pentru persoane fizice, cât si pentru societati comerciale, fara taxa de analiza a dosarului de credit.
Comentarii articol (0)