Luni, 21 iunie 2004, intra in vigoare Legea nr. 107/2004, care completeaza si modifica Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Principalele modificari ce au fost aduse Legii nr. 76/2002 sunt:
· Stimularea mai puternica a angajatorilor in vederea incadrarii absolventilor si dezvoltarea initiativei private in randul studentilor
- Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a absolventilor institutiilor de invatamant va fi diferentiata in functie de nivelul studiilor
Masurile de stimulare a incadrarii in munca a absolventilor constau in acordarea unor subventii in cuantum de 1-1,5 salarii de baza minime brute pe economie, timp de 12 luni, angajatorilor care incadreaza absolventi ai institutiilor de invatamant si ii mentin in activitate pe o perioada de cel putin 3 ani. Astfel, angajatorii vor primi:
a) 1 salariu de baza minim brut pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii scolilor profesionale sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant liceal sau de invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
- Acordarea de credite cu dobanda subventionata, respectiv 25% din dobanda de referinta a BNR, persoanelor in varsta de pana la 30 de ani, care au statut de student pentru prima data si urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata, in conditiile legii.
Creditele se acorda studentilor care infiinteaza si dezvolta individual sau impreuna cu alti studenti, intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau care desfasoara in mod independent o activitate economica in calitate de persoana fizica autorizata.
In prezent, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca acorda doua tipuri de credite: in judetele in care rata somajului este mai mare decat rata medie a somajului pe tara, creditele se acorda cu o dobanda de 25% din dobanda BNR, iar in judetele in care rata somajului este mai mica decat rata medie a somajului pe tara, creditele se acorda cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a BNR.
In consecinta, studentii vor primi credite cu dobanda prevazuta la categoria judetelor cu rata a somajului mai mare decat media pe tara.
- Acordarea, in regim de gratuitate, a serviciilor de consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri studentilor care solicita credite cu dobanda avantajoasa din bugetul asigurarilor pentru somaj.
In acest fel, studentii vor putea beneficia de consultanta gratuita sub forma de servicii juridice, de marketing, financiare, metode si tehnici eficiente de management si alte servicii de consultanta.
· Cofinantarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a programelor de formare profesionala organizate de catre angajatori pentru salariatii proprii
In scopul prevenirii somajului si consolidarii locurilor de munca prin cresterea si diversificarea competentelor profesionale ale persoanelor incadrate in munca, angajatorilor care organizeaza, in baza planului de formare profesionala, programe de formare profesionala pentru proprii angajati, derulate de furnizori de servicii de pregatire profesionala, autorizati in conditiile legii, li se acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o suma reprezentand 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesionala, organizate pentru un numar de cel mult 20% din personalul angajat.
Angajatorii pot beneficia de cofinantare pentru derularea unui singur program de formare profesionala in cursul unui an. Suma se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj. Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor participante la programul de formare profesionala, pentru care s-a acordat cofinantarea, cel putin 3 ani de la data acordarii sumei.
· Extinderea gamei de beneficiari ai cursurilor de formare profesionala gratuite
Alta modificare o reprezinta subventionarea, din bugetul asigurarilor pentru somaj, a cheltuielilor efectuate in vederea formarii profesionale pentru:
- persoanele incadrate in munca, la revenirea din concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
- persoanele care si-au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar;
- persoanele care au reluat activitatea ca urmare a recuperãrii capacitãþii de muncã dupã pensionarea pentru invaliditate;
- persoanele care isi desfasoara activitatea in mediul rural si nu realizeazã venituri lunare sau realizeazã venituri lunare mai mici decât indemnizaþia de ºomaj ºi care sunt înregistrate la agenþiile pentru ocuparea forþei de muncã;
- persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, in locuri de detentie anume destinate, si care mai au de executat cel mult 9 luni pana la ultima zi de executare a pedepsei.
Prin adoptarea acestor masuri, se are in vedere, pe de o parte, perfectionarea profesionala continua a persoanelor care si-au intrerupt activitatea, astfel incat, la reluarea acesteia, sa-si poata indeplini atributiile de serviciu, iar pe de alta parte, diversificarea competentelor profesionale in scopul facilitarii integrarii acestora pe piata muncii.
· Stimularea incadrarii persoanelor care mai au 3 ani pana la varsta de pensionare
De asemenea, vor fi stimulati angajatorii care incadreaza in munca persoane care mai au cel mult 3 ani pana la implinirea varstei de pensionare.
Concret, din bugetul asigurarilor pentru somaj, va fi acordata o suma egala cu un salariu minim brut pe tara, pe perioada incadrarii, pana la indeplinirea conditiilor de pensionare. Se realizeaza in acest mod prelungirea vietii active a persoanelor care mai au 3 ani pana la indeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate sau a pensiei pentru limita de varsta.
· Acordarea de credite nerambursabile in localitati care se confrunta cu fenomene de saracie si excluziune sociala din cauza nivelului ridicat al somajului
Creditele nerambursabile se acorda pentru infiintarea si dezvoltarea de intreprindrei mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale si persoane fizice autorizate care isi desfasoara activitatea in localitati confruntate cu fenomene de saracie si excluziune sociala din cauza nivelului ridicat al somajului.
Conditia de acordare a creditelor este ca pe toate locurile de munca nou create sa fie incadrati, pe perioada nedeterminata, someri, care sa fie mentinuti in activitate timp de cel putin 4 ani, iar locurile de munca nou create trebuie mentinute pe o perioada de cel putin 5 ani.
Bugetul asigurarilor pentru somaj, administrat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, asigura sumele necesare finantarii acestor masuri active de stimulare a a ocuparii fortei de munca. In bugetul pe anul 2004, sunt prevazute cheltuieli pentru finantarea tuturor masurilor active in suma de 4.218 miliarde lei, reprezentand 23,6 % din totalul cheltuielilor bugetare.
Comentarii articol (1)