Absolventii institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizatie de somaj pentru o perioada de 6 luni, in cuantum de 255 lei, informeaza un comunicat de presa al agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Absolventii trebuie sa se inregistreze la agentia de ocupare a fortei de munca din raza careia isi iau domiciliul, in maximum 60 de zile de la data absolvirii.
Indemnizatia de somaj se acorda dupa 60 de zile de la data absolvirii, perioada in care absolventul beneficiaza de servicii gratuite (informare, consiliere, orientare profesionala) in vederea angajarii. Indemnizatia de somaj poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
Potrivit ANOFM,
absolventii care, la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
In situatia in care, absolventul se incadreaza in cursul celor 60 de zile, pe o perioada mai mare de 12 luni, cu program normal de lucru , beneficiaza de o
prima de angajare in valoare de 425 lei.
De asemenea, absolventii carora li s-au deschis dreptul la indemnizatia de somaj si se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor de somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, conform legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s -ar fi angajat. Sumele cuvenite se acorda la sfarsitul primului an de activitate in munca. De asemenea, absolventii carora li s-au deschis dreptul la indemnizatia de somaj beneficiaza si de prima de angajare, in valoare de 425 lei.
Actele necesare pentru inregistrarea la AJOFM ca persoana in cautarea unui loc de munca:
- act de identitate (copie si original);
- act de studiu sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii (copie + original);
- certificat de nastere (copie + original);
- certificat casatorie, divort – unde este cazul (copie + original);
- adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea „apt munca” sau „apt
munca cu urmatoarele restrictii …..”;
Totodata,
angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai institutiilor de invatamant beneficiaza de scutire, pe o perioada de 12 luni, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant liceal sau de invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Angajatorii care incadreaza absolventi sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii contractului de munca. In perioada celor 3 ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, iar cheltuielile necesare pregatirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.
In acelasi timp, angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu anterior termenului prevazut mai sus sunt obligati sa restitue, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a. incetarea raportului de munca in temeiul art.55 lit.b), art.56 lit.c)e) si f) si art.65 din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b. incetarea raportului de serviciu in temeiul art.84 alin.(1) lit.b), alin.(2) lit.e) si alin.(4) lit.c) din Legea nr. 188/1999, republicata cu modificarile ulterioare.
Comentarii articol (4)