avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare

Buna seara.
Daca o persoana se angajaza in timp ce beneficiaza de ajutorul de somaj (dupa terminarea facultatii),ce beneficii are din partea statului;atat firma angajatoare,cat si angajatul.
Va multumesc.
Legea 76/2002
Art. 73^1. - (1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii.
(2) Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in conditiile prevazute la alin. (1), beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevazute la alin. (2) se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, avut in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data angajarii.
(5) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2):
a) absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;
b) absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
c) absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
d) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
e) absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).
Art. 80. - (1) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut de tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Consultati si NM la lege.
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stie cineva daca exista " prima de locatie"? sau legea 72 din codul munci? adrian_huned adrian_huned am inteles ca dupa ce termini facultatea primesti de la stat o prima de locatie e adevarat? stie cienva despre aceasta prima? sau legea 72? va multumes (vezi toată discuția)
Procedura angajare somer absolvent ContSters118604 ContSters118604 Buna seara! Doresc sa ma angajez pe perioada nedeterminata.Sunt somera de 2 luni.Locul de munca mi l-am gasit eu,nu ma repartizat de la somaj.As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Somaj absolventi liceu / facultate magnifiq magnifiq Buna ziua! Am si eu o intrebare,in anul 2009 am absolvit liceul si am beneficiat de ajutor de somaj vreme de 2 luni pana cand m-am angajat,conf.legii ar fii ... (vezi toată discuția)