avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... stie cineva daca exista " prima de locatie"? sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

stie cineva daca exista " prima de locatie"? sau legea 72 din codul munci?

am inteles ca dupa ce termini facultatea primesti de la stat o prima de locatie e adevarat? stie cienva despre aceasta prima? sau legea 72? va multumes
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:20, 4 Septembrie 2009
Probabil este vorba despre Legea nr. 76/2002, actualizata (Legea somajului). Iata dispozitiile pe care cred ca le cauti:

Art. 73 indice 1. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data angajării.
(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
d) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).
Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.
Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
Gabriela CHIRAZOF, Avocat
primul pas este sa iti depui dosar de inregistrare la somaj.

Daca nu iti gasesti loc de munca vei putea solicta somaj ca absolvent, iara daca iti gasesti loc de munca in conditiile de mai sus vei beneficai de prima si de stimulent.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare somer LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA De ce facilitati beneficiaza angajatorul sau/si salariatul in cazul angajarii unui somer? Multumesc! (vezi toată discuția)
Beneficii acordate unui angajator in cazul angajarii unui absolvent alina_u91 alina_u91 Buna, de curand am terminat facultatea si urmeaza sa inchei un contract de angajare. M ar interesa: - daca angajatorul beneficieaza de acel venit lunar de ... (vezi toată discuția)
Angajare in timpul somajului gabrielabastea gabrielabastea daca te angajezi in timpul somajului mai beneficiezi de vreo facilitate? ms (vezi toată discuția)