avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj absolventi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj absolventi

As dori sa stiu daca indemnizatia de somaj pentru absolventi se acorda si daca reusesti sa te angajezi in domeniu,si daca se da o prima de angajare.Multumesc
Cel mai recent răspuns: monicutza0608 , utilizator 22:41, 1 Septembrie 2011
1. Legea 76/2002 nu precizeaza ca trebuie sa fii angajat intr-un domeniu anume sau care sa corespunda cu studiile absolvite.

2. Din Legea 76/2002:
Art. 73.1.
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situaţia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.

(2) Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza în perioada de acordare a indemnizatiei, in conditiile prevazute la alin. (1), beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevazute la alin. (2) se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.

(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii.

(5) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;
b) absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
c) absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
d) absolventii instituţiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
e) absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de incadrare ContSters160754 ContSters160754 buna seara!. care sunt conditiile pentru prima de incadrare?.nu cea de instalare. va multumesc. (vezi toată discuția)
Cumul indemnizatie de somaj cu salariu miliardar miliardar O prietena este absolventa de facultate, a intrat in somaj, a 2-a luna, iar acum doreste sa se angajeze la o societate, dar nu pe calificarea ei. Intrebarea e ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare proaspat absolvent al facultatii Andrei Gica Andrei Gica In ce consta prima de instalare pe care un angajator trebuie sa i-o acorde angajatului la angajare, in conditiile in care respectivul angajat este proaspat ... (vezi toată discuția)