avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Beneficii acordate unui angajator in cazul angajarii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Beneficii acordate unui angajator in cazul angajarii unui absolvent

Buna,
de curand am terminat facultatea si urmeaza sa inchei un contract de angajare. M ar interesa:
- daca angajatorul beneficieaza de acel venit lunar de 500 lei( sa in jurul acestei sume) in cazul in care nu este primul job(este primul dupa absolvire);
-daca beneficiez de subventia de la stat( pentru ca sunt angajata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea de resedinta) in cazul in care voi fi angajat part-time;
-daca beneficiez de reducerea pe venit (am terminat informatica) daca in contract va scrie altceva inafara de programator.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:49, 13 Iulie 2013
Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Dar tot Legea 76/2002 va juta si pe dvs.:
Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.
...
(5) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncã sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitãrii dreptului urmeazã o formã de învãţãmânt;
d) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt faţã de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncã;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare absolvent delia1988 delia1988 Am absolvit masterul pe 29-02-2012. Nu am mai beneficiat de somaj deloc pana acum. Daca ma inregistrez ca somer ce facilitati si obligatii ar avea un presupus ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajare somer LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA De ce facilitati beneficiaza angajatorul sau/si salariatul in cazul angajarii unui somer? Multumesc! (vezi toată discuția)
Intrebare despre prima de prim absolvent MihaiM89 MihaiM89 Sper ca postez unde trebuie daca nu imi cer scuze pentru gresala. Am terminat promotia 2012 pe specializarea de As. med. Balneofiziokinetoterapie si ... (vezi toată discuția)