avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Facilitati angajare absolvent
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Facilitati angajare absolvent

Am absolvit masterul pe 29-02-2012. Nu am mai beneficiat de somaj deloc pana acum. Daca ma inregistrez ca somer ce facilitati si obligatii ar avea un presupus angajator cat si eu daca m-ar angaja!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:54, 1 Martie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.
...
- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
...
Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
...

2. Pentru amanunte legate de incheierea conventiilor si actele necesare luati legatura cu Agentia de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficii acordate unui angajator in cazul angajarii unui absolvent alina_u91 alina_u91 Buna, de curand am terminat facultatea si urmeaza sa inchei un contract de angajare. M ar interesa: - daca angajatorul beneficieaza de acel venit lunar de ... (vezi toată discuția)
Angajat imediat dupa terminarea facultatii savuanamaria savuanamaria Am inteles ca daca un patron angajeaza un tanar absolvent de facultate ar avea anumite beneficii(nu asta ma intereseaza)....eu as vrea sa stiu la cat timp dupa ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre prima de prim absolvent MihaiM89 MihaiM89 Sper ca postez unde trebuie daca nu imi cer scuze pentru gresala. Am terminat promotia 2012 pe specializarea de As. med. Balneofiziokinetoterapie si ... (vezi toată discuția)