avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrebare despre prima de prim absolvent
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrebare despre prima de prim absolvent

Sper ca postez unde trebuie daca nu imi cer scuze pentru gresala.
Am terminat promotia 2012 pe specializarea de As. med. Balneofiziokinetoterapie si recuperare. Am fost la cei de la fortele de munca si m-am inregistrat in baza lor de date si spuneau ca din octombrie pot sa imi fac actele pentru somaj, doamna de acolo imi spunea si despre prima de prim absolvent(nu am obtinut prea multe informatii pentru ca era aglomeratie si aproape de ora inchideri).
Momentan fac voluntariat la spitalul judetean din orasul meu, am un contract de voluntariat semntat pe 6 luni. pe langa aceasta specializare mai am si o diploma de tehnician maseur.
intrebarile mele sunt:

1 Care sunt conditiile ca sa primesc prima de prim absolvent?
2 Ce avantaje are un patron daca ma angajeaza eu fiind proaspat absolvent?
3 Daca ar fi sa lucrez la stat mai primesc aceea prima? iar institutia beneficiaza de ceva avantaje in urma angajari mele?

4 Daca eu imi fac un PFA beneficiez de ceva avantaje?
multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2012
MihaiM89, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 13 Septembrie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.

(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii.

(5) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncã sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitãrii dreptului urmeazã o formã de învãţãmânt;
d) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt faţã de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncã;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin.(1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.

(2) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevãzute la alin.(1) pe o perioadã de 18 luni.

(3) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, pentru absolvenţii din aceastã categorie.


2. - Prevederile legale de mai sus sunt valabile pentru orice fel de angajator (p[rivat sau de stat).
- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Cautati si cititi Legea 76/2002 unde veti gasi foarte multe informatii privitor la avantajele deschiderii de catre someri a unei activitati private.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare somer LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA De ce facilitati beneficiaza angajatorul sau/si salariatul in cazul angajarii unui somer? Multumesc! (vezi toată discuția)
Facilitati angajare absolvent delia1988 delia1988 Am absolvit masterul pe 29-02-2012. Nu am mai beneficiat de somaj deloc pana acum. Daca ma inregistrez ca somer ce facilitati si obligatii ar avea un presupus ... (vezi toată discuția)
Beneficii acordate unui angajator in cazul angajarii unui absolvent alina_u91 alina_u91 Buna, de curand am terminat facultatea si urmeaza sa inchei un contract de angajare. M ar interesa: - daca angajatorul beneficieaza de acel venit lunar de ... (vezi toată discuția)