avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj absolventi liceu / facultate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj absolventi liceu / facultate

Buna ziua! Am si eu o intrebare,in anul 2009 am absolvit liceul si am beneficiat de ajutor de somaj vreme de 2 luni pana cand m-am angajat,conf.legii ar fii trebuit sa primesc o suma de bani dupa 1 an de zile de munca ca o "recunostiinta" a statului ca mi-am gasit singur de munca,problema este ca am avut contract pe o perioada determinata de timp de 9 luni,si deci nu 1 an,problema este ca dupa aceste 9 luni mi s-a prelungit contractul pe o perioada nedeterminata de timp.Intrebarea mea este: Mai beneficiez de "recunostiinta statului roman fata de tineri"? Daca da unde trebuie sa ma adresez? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:00, 22 August 2010
pentru "recunostinta statului" va adresati AJOFM-ului local numai daca aveti platita contributia catre stat minim 12 luni in ultimele 24. succes!
1. Dvs. nu beneficiati de acea prima de incadrare deoarece ati avut prima data CIM pe periaoda determinata (si somajul a fost suspendat) iar apoi CIM s-a transformat in perioada nedeterminata si a fost incetat somajul.
2. Asa zice si Legea 76/2002:
Art. 73.1. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data angajării.
(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
d) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj absolvent liceu nedumeritus nedumeritus Daca in timpul celor sase luni de acordare a indemnizatiei de somaj pentru absolventii de liceu, reusesc sa ma angajez ( mai precis in ultima luna ) , mai ... (vezi toată discuția)
Somaj michellea4u michellea4u Dupa ce am absolvit liceul, mi-am cautat un loc de munca, dar in zadar. Neavand nici un venit, mi-am intocmit dosarul de somaj. Am beneficiat de somaj 2 luni, ... (vezi toată discuția)
Conform legii am dreptul dar nu vor sa imi dea banii mitzuady mitzuady [quot]\\"ART. 73.2,L76/2002 : Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in ... (vezi toată discuția)